Algemene tips voor het voeren van grote honden

Deze rassen hebben meer kans op gewrichtsaandoeningen die door een onevenwichtige voeding veroorzaakt worden. In tegenstelling tot wat je misschien denkt is het erger om een puppy te veel te voeren dan om hem te weinig te voeren. Dit komt door de belasting op het skelet dat door overgewicht veroorzaakt wordt.
Algemene tips voor het voeren van grote honden

Laatste update: 08 augustus, 2019

De voedingsbehoeften van een dier hangen onder andere af van zijn metabolisme, zijn lichamelijke activiteiten en zijn grootte. Het voeren van grote honden is namelijk heel anders dan het voeren van andere kleinere honden. Eigenaren moeten daarom goed op de hoogte zijn om hun huisdier goed te kunnen voeden.

Algemene tips voor het voeren van grote honden

Voedingsbehoeften van grote hondenrassen

Bij de geboorte weegt de gemiddelde pup tussen de 120 en 550 gram. De hoeveelheid voer die je aan je huisdier moet geven hangt al met al dus van zijn grootte af. In het algemeen moet je de volgende dingen over de voedingsbehoeften van deze dieren weten, bijvoorbeeld:

  • Middelgrote honden hebben namelijk een dieet nodig dat uit minimaal 22 gram of maximaal 25 gram dierlijke eiwitten bestaat.
  • Wat betreft de vetten is de maximale hoeveelheid die ze per dag mogen eten 82,5 gram. De aanbevolen gemiddelde hoeveelheid is echter 13,8 gram.
  • Wat vitaminen en mineralen betreft moet hun dieet onder andere voornamelijk uit vitaminen A en E bestaan. Calcium, fosfor en kalium zijn de belangrijkste mineralen in de voeding van een grote hond.

In het bijzonder publiceert de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) regelmatig voedingsprofielen en hierdoor blijf je op de hoogte van de voedingsstoffen die het beste bij je huisdier passen.

Door deze richtlijnen wordt het steeds gemakkelijker om precies te weten wat je huisdier nodig heeft om gezond te blijven. Ook kun je zoveel mogelijk ziekten en voedingstekorten voorkomen.

Heupdysplasie

De gevolgen van een onevenwichtige voeding

25% van de bezoeken aan de dierenarts heeft betrekking op orthopedische aandoeningen en op artrose. In tenminste 25% van deze gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een onevenwichtige voeding die weinig calcium en andere essentiële voedingsstoffen bevat.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken kan het overvoeren van een puppy juist schadelijker zijn dan ondervoeding. Hoewel de puppy gedurende een langere periode niet de benodigde stoffen binnenkrijgt, zal hij zijn groeispurt echter ‘inhalen’ zodra zijn dieet weer in balans is.

Als een puppy overvoed is zal hij in gewicht aankomen en als gevolg hiervan sneller groeien dan goed voor hem is. Dit zal zijn skelet teveel belasten en kan tot de volgende aandoeningen leiden:

  • Osteochondrose
  • Heupdysplasie
  • Fragmentatie en fissuur (kleine breuk) van het coronoïde proces

In 1974 analyseerde een studie 12 paar Deense doggen die een dieet volgden met een hoog gehalte aan eiwitten, fosfor en calorieën. De eerder genoemde ziekten kwamen vaker voor bij de honden die deze voedingspatronen volgden.

Deense dog

Vergeleken met grote honden die een onevenwichtige voeding kregen, hadden honden die een evenwichtige voeding kregen minder ziekten die verband hielden met overgroei. Heupdysplasie was één van de meestvoorkomende ziekten bij grote, overvoede honden.

Bij volwassen honden veroorzaakt overvoeding een reeks van verschillende gezondheidsproblemen. De slijtage van de gewrichten lijkt bij oudere honden één van de meestvoorkomende symptomen te zijn.

Vergeet niet dat je hond regelmatig beweging nodig heeft om een evenwichtig dieet zoals het bovenstaande te kunnen volgen. De benodigde hoeveelheid beweging zal van zijn ras afhangen. Kortom, hoewel je je huisdier misschien correct voedt kunnen er door te weinig lichaamsbeweging problemen ontstaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.