Welk eten kun je geven als het kattenvoer op is?

Welk eten kun je geven als het kattenvoer op is?

Laatste update: 12 juli, 2018

In tegenstelling tot honden eten katten niet ‘van alles’ naast hun kattenvoer, tonijn of paté. Als je kattenvoer op is en je geen tijd hebt om naar de winkel te gaan, kun je wat improviseren met eten thuis. In dit artikel kun je ontdekken welk eten en welke ingrediënten goed voor hen zijn.

M’n kat is hongerig…en ik heb geen kattenvoer

Kat met voer

Het lijkt soms raar…het schijnt dat katten een interne klok hebben die hen vertelt wanneer het tijd is om te eten. Ze zullen je zelfs tevoren op de hoogte brengen zodat er geen misverstand over bestaat!

Miauwen naast hun lege voerbak, steeds maar langs onze benen wrijven, ons aankijken met treurige ogen, recht tegenover ons gaan staan…ze zullen niet ophouden totdat je opstaat en eten in hun bak doet.

Maar soms was er gewoon geen tijd om boodschappen te doen en is er geen kattenvoer in huis. Wat doe je als het voer op is en je kat zijn ‘smeekgezicht’ opzet? Er is gelukkig een oplossing voor deze terugkerende nachtmerrie van katteneigenaren.

Naast het aandacht schenken aan hen en eten kopen voordat het opraakt (of de gewoonte kweken om meer voer te kopen zelfs al is de zak nog halfvol) kun je ook wat katvriendelijk eten voor mensen geven.

Voedsel voor mensen zal hen geen kwaad doen zo lang dit eten maar eens in de zoveel keer en in kleine hoeveelheden wordt gegeven. Het dieet van de mens kan voedzaam en goed zijn voor huisdieren omdat het vitamines, mineralen en koolhydraten bevat die noodzakelijk zijn voor hun groei en ontwikkeling. Maak er geen gewoonte van, maar je kunt zonder problemen samen met je kat eten.

Wat moet je weten over het eten geven aan katten

Het is van belang om de belangrijkste kenmerken van de voeding van je kat te kennen. Dit zijn de kwesties die elke eigenaar moet weten:

1. Katten eten vlees

Dat komt natuurlijk omdat ze van nature vleeseters zijn. Ze kunnen dus kip, rund, varkensvlees en vis eten. Het is wel van belang dat het vlees gekookt wordt om ziekten te voorkomen.

2. Katten eten zowel droog als nat voer

Sommige eigenaren geven de voorkeur aan pakjes nat voer en anderen geven liever droog voer in hun bakje. Beide zijn prima voor de voedingsbehoeften van zowel jonge als oudere katten. Het is het beste om beide soorten voer af te wisselen zodat ze niet gewend raken aan maar één soort. Dan weigeren ze niet het andere soort als opeens hun gewone voer opraakt.

3. Katten eten wanneer ze er zin in hebben.

Je kunt je kat niet dwingen om te eten wanneer je denkt dat het tijd is. Katachtigen zijn zo onafhankelijk dat ze zelf beslissen wanneer het tijd is om te eten. Het goede hiervan is dat ze ook zelf zorgen voor een juiste hoeveelheid eten en ook alleen eten als ze dat nodig hebben. Als je ‘s morgens het huis verlaat en pas ‘s middags terugkomt, vergeet dan niet om het bakje bij te vullen voordat je weggaat.

4. Katten drinken ook water

Net als ieder ander zoogdier moeten katten zichzelf van vocht voorzien door voedsel en water. Als je ze alleen droog voer geeft, dan zullen ze hun dorst moeten lessen met water in een andere bak die altijd schoon en vol moet zijn. Als ze nat voer eten, zullen ze misschien geen water drinken, maar je moet het wel altijd aanbieden.

5. De leeftijd van de kat bepaalt de voedingsbehoefte

Kattenvoer-3

De voedingsbehoefte van katachtigen is afhankelijk van hun leeftijd. Van 5 maanden tot 1 jaar oud hebben ze tussen de 30 en 80 gram voer nodig per dag. Van 1 tot 6 jaar oud moeten ze 40 tot 130 gram per dag eten. Als ze ouder zijn dan 7 jaar is dat van 30 tot 135 gram per dag.

Wat moet ik m’n kat geven als zijn voer op is?

Je kunt deze mogelijkheden uitproberen:

  1. Vlees: kip, rund of kalkoen.
  2. Vis: vooral tonijn (daar zijn ze gek op) of ieder ander vissoort zolang het gekookt is.
  3. Groenten: wortels, snijbiet, bieten, tomaten en courgette.
  4. Fruit: appels, peren en perziken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jurado, A. (2020) Evaluación de una dieta casera complementaria utilizada en la alimentación de gatos (Felis catus silvestre) del refugio de animales Amigos con Cola y su efecto sobre el estado de salud animal. (Tesis de grado, Universidad Católica de Santiago de Guayaquil)
  • Davies, R. H., Lawes, J. R., & Wales, A. D. (2019). Raw diets for dogs and cats: a review, with particular reference to microbiological hazards. Journal of Small Animal Practice, 60(6), 329-339.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.