Broccoli als voedsel voor je hond

Broccoli als voedsel voor je hond

Laatste update: 08 juli, 2018

Iedere dierenvriend wil zijn huisdier van alles het beste geven. Vaak weten ze echter niet goed wat ze wel of niet mogen eten. Het is daarom belangrijk om eraan te denken dat er “menselijk” voedsel is wat dieren wel degelijk mogen eten zoals broccoli. Lees door om te horen hoe je het toe kan voegen aan het dieet van je hond zodat hij gezond blijft.

Broccoli – wel of geen voedsel voor je hond?

Broccoli voor je hond

Er is tegenwoordig een heleboel slecht voedsel dat je hond op een of andere manier binnenkrijgt. Je kunt echter bepaald, zelfs natuurlijker voedsel zoeken zonder dat je hond helemaal vegetariër hoeft te worden. Bedenk echter wel dat niet alle groenten goed zijn voor dieren ook al zijn ze dat wel voor mensen.

Wat broccoli betreft: het is voedzaam en geschikt voor iederen in huis, zelfs voor je huisdier. Je kunt het toevoegen aan zijn eten of het als een snoepje gebruiken. Het bevat veel vitamines (A, C en K), voedingsvezel en mangaan.

Belangrijk is wel om de broccoli te koken voordat je het aan je hond geeft. Je kunt het daarnaast ook stomen. Houd in gedachten dat je niet te veel geeft. Het is wel voedzaam, maar teveel kan darmgas of maagpijn veroorzaken.

Broccoli en andere groenten uit de kruisbloemenfamilie (spruitjes, kool en boerenkool) bevatten fytochemicaliën die bepaalde ziekteverschijnselen bij huisdieren kunnen voorkomen.

Het is bewezen dat deze groenten kankerbestrijdend zijn en ook veroudering tegengaan. Het is raadzaam om ze in kleine hoeveelheden toe te voegen aan het eten van je hond om zijn maag en blaas gezond te houden.

Welke andere groenten kan ik aan mijn hond geven?

Aan vegetariërs wordt dit bijna dagelijks gevraagd. Dit komt omdat steeds meer diereneigenaren willen dat hun hond gezonder eet. Bedenk dat bepaalde groenten toegestaan zijn en anderen juist helemaal niet. Naast broccoli zijn de volgende groenten geschikt:

1. Wortel

Geef hem gesnipperde of gehakte wortel gemengd met zijn hondenvoer, of rauwe stukjes als een beloning. Wortelen hebben een flinke dosis vitamine A, en ook antioxidanten en caroteen. Al deze voedingsstoffen helpen om je hond gezond te houden. Ze beschermen hem daarnaast voor ziekten. Sommige theorieën beweren dat deze groente het gezichtsvermogen van je hond kan verbeteren. In ieder geval is het een gezonde vervanging van gekochte koekjes of snacks die je als beloning geeft.

Hond-met-wortel

2. Asperges

Asperges zijn een bron van veel vitamine A, B1, B2, C, E en K, zowel als van foliumzuur, voedingsvezel, ijzer, mangaan en kalium. Je kunt ze koken en in stukjes snijden om dan later door hun gewone eten te mengen. Grillen en als beloning geven kan ook.

3. Komkommer

Honden kunnen wel degelijk komkommer eten, en heel veel zijn er gek op. Snij de komkommer in klein plakjes of blokjes en laat het vocht aflopen. Daardoor wordt het minder bitter. Komkommer is erg goed voor honden. Het bevordert de gezondheid van de darmen en bevat vitamine B en C. Doordat het kalium bevat kan het helpen om de bloeddruk te verlagen.

4. Spinazie

Deze zeer belangrijke groente is wat voedingsstoffen betreft erg nuttig voor je hond. Het is rijk aan ijzer, kalk en betacaroteen. Spinazie kan worden gekookt, gestoomd of gesneden worden waarna het wordt toegevoegd aan het voer. Het is erg aan te bevelen voor pups aangezien het de gezondheid en groei van de botten bevordert.

5. Pompoen

Deze oranjekleurige groente heeft veel voedingsstoffen, met name caroteen. Als je huisdier last heeft van verstopping is het aan te raden om pompoen aan zijn eten toe te voegen. Je hoeft het alleen maar voor te koken of in de oven te garen. Daarna kun je het als een puree of in stukjes geven.

6. Selderij

Als je hond lijdt aan botproblemen, artritis of osteoartritis (dit komt vooral voor bij oudere honden) is het een goed idee om dungesneden stukjes selderij aan zijn eten toe te voegen. Deze groente bevat kalium en voedingsvezels. Het bevordert daarnaast de gezondheid van nieren en urinewegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.