Voedsel voor katten met hepatitis
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
De lever is een belangrijk orgaan bij huisdieren, want hij vervult functies als ontgiften en opnemen van voedingsstoffen. Daarom kan elke ziekte die zijn werk belemmert fatale gevolgen hebben. Tot de meestvoorkomende ziektebeelden behoort hepatitis, dat is een ontsteking van de lever die het leven van een kat in gevaar kan brengen. Ontdek in het artikel van vandaag hoe je katten met hepatitis kunt voeren.
Meestal zijn de waarschuwingssignalen van leverproblemen pas zichtbaar als de aandoeningen ernstig zijn. Dit betekent dat de lever zijn normale functies niet meer kan uitvoeren. Een manier om te voorkomen dat dit orgaan verder verslechtert is het dieet van je kat te veranderen om de eisen aan zijn spijsvertering te verminderen. Lees verder om te weten te komen hoe je katten met hepatitis kunt voeden.
Hoe werkt de lever bij katten?
De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam van een kat, want hij is betrokken bij verschillende stofwisselingsprocessen. Wanneer zo’n essentiële structuur beschadigd is, beginnen huisdieren ernstige klinische verschijnselen te vertonen die onmiddellijk aangepakt moeten worden. Tot de functies die door dit orgaan worden vervuld behoren de volgende:
- Spijsverteringsfuncties. Het is verantwoordelijk voor de opname van vitaminen en vetten tijdens het verteringsproces.
- Ontgifting en uitscheiding. Het verwijdert zowel medicijnen als gifstoffen die het lichaam kunnen aantasten.
- Opslagfuncties. Het dient ook als een soort reservoir dat vetten, vitamines en sommige mineralen opslaat.
- Stofwisseling (eiwitten, suikers, vetten, vitamines, en hormonen). Het synthetiseert en breekt eiwitten, suikers, vetten en vitamines af om de totale stofwisseling te regelen. Het moduleert ook de hoeveelheid hormonen die door het bloed reizen.
Zodra de lever door een of andere pathologie wordt aangetast, worden zijn functies verminderd of volledig geremd. Omdat het lichaam niet in staat is voedingsstoffen op te nemen of te ontgiften, kan het de stabiliteit van zijn metabolisme niet handhaven en gaat het achteruit.
Wat zijn de oorzaken van hepatitis bij katten?
Hepatitis kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Meestal gaat het gepaard met reeds bestaande ziekten die tot ontsteking van de lever leiden. Enkele van de oorzaken van dit probleem zijn de volgende:
- Infecties in de lever. Door bacteriën, virussen, of protozoa.
- Pancreatitis. Ontsteking van de alvleesklier.
- Chronische ontstekingsziekte van de darm. Deze pathologie omvat een reeks disfuncties van het spijsverteringsstelsel die ook de lever beïnvloeden.
- Auto-immuunproblemen. Antilichamen vallen de lever en de galwegen rechtstreeks aan, waardoor ontstekingen ontstaan.
- Peritonitis. Een algemene infectie van het buikvlies die ook andere organen kan aantasten.
- Leverlipidose. De ophoping van vet in de lever van de katachtige.
- Gifstoffen en geneesmiddelen. Toediening van medicatie zoals diazepam, tetracyclines, paracetamol, stanozolol, of methimazol zonder toezicht van de dierenarts kan leverfalen veroorzaken.
- Neoplasma’s. Abnormale massa’s in de lever die ontstekingen veroorzaken.
Waarom moet ik voorzichtig zijn met het voedsel van mijn kat met hepatitis?
Ontsteking verhindert de lever om de opname van bepaalde voedingsstoffen uit te voeren. Daarom zal voedsel dat moeilijker verteerbaar is het orgaan tot het uiterste drijven, wat de integriteit ervan verder aantast. Daarom is het aan te bevelen voldoende voedsel te geven om de behandeling en het herstel van katten met hepatitis te vergemakkelijken.
Wat kan ik mijn kat met hepatitis te eten geven?
De meeste leverziekten tasten de eetlust van het huisdier aan. Dit zorgt ervoor dat de kat voedsel schuwt of weigert aan te nemen. Desondanks is het niet aan te bevelen de kat te dwingen te eten, want dat kan een verdere voedselweigering veroorzaken. Als hij nog steeds niet eet, is de beste optie hem naar de dierenarts te brengen om voedsel via een voedingssonde te krijgen.
Het is belangrijk op te merken dat hepatitis meestal ondervoeding veroorzaakt, dus je moet de kat niet langer dan een dag zonder voedsel laten zitten. Ga bij vragen onmiddellijk naar je dierenarts om te voorkomen dat je huisdier nog ernstiger complicaties krijgt.
In het algemeen moet het dieet van katten met hepatitis 30-50% “goede” vetten bevatten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd), samen met 35% koolhydraten. Bovendien moeten vitaminen-, mineralen- en vezelsupplementen aan het dieet worden toegevoegd. Helaas is het erg moeilijk om een zelfgemaakt menu samen te stellen dat aan al deze eisen voldoet.
Commerciële diëten
Gelukkig zijn er commerciële diëten die ontworpen zijn om alle voedingsstoffen te geven die katten met hepatitis nodig hebben. Het voordeel van deze samengestelde voeren is dat er verder niets aan het voer toegevoegd hoeft te worden. Ze zorgen er dus voor dat je huisdier alles krijgt wat het nodig heeft voor een volledig herstel.
Vergeet niet een dierenarts te raadplegen over de beste opties die je ter beschikking staan. Bespreek ook, voordat je het dieet van je huisdier aanpast of nieuw voer koopt, met de dierenarts of dit raadzaam is. Vergeet niet dat je kat verzwakt zal zijn, en dat je dus extra voorzichtig moet zijn om complicaties te voorkomen.
Zoals je gezien hebt, is de voeding van katten met hepatitis erop gericht hun spijsvertering te vergemakkelijken. Dankzij dit zal de lever stabiel blijven en in staat zijn verder te herstellen van de pathologie. Bedenk dat elk geval anders kan zijn, dus vergeet niet met je dierenarts te overleggen over eventuele vragen of veranderingen in het dieet van je kat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tella, S. K., Tavera, F. J. T., & Mayagoitia, A. L. (2001). Lipidosis hepática idiopática felina. Veterinaria México, 32(2), 109-116.
- Pérez, E. G. (2007). Entender y tratar la lipidosis hepática felina. Revista complutense de Ciencias Veterinarias, 1(2), 490.
- Case, L. P., Carey, D. P., & Hirakawa, D. A. (1997). Nutrición canina y felina: manual para profesionales (No. Sirsi) i9788481742466). Madrid, España: Harcourt Brace.
- Gasca Roa, A. (2020). Guía para el diagnóstico, manejo clínico y terapéutico de pacientes con Lipidosis Hepática Idiopática Felina (Doctoral dissertation, Corporación Universitaria Lasallista).
- Fermín Rodríguez, M. L., & Puchol de Celis, J. L. (2007). Nutrition in the patient with hepatobiliary disease. Canis et Felis (España).
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.