Urineweginfecties bij katten

Om erachter te komen of je kat last van een een urineweginfectie heeft, moet je goed op bepaalde symptomen letten. Sommige katten vertonen echter helemaal geen symptomen.
Urineweginfecties bij katten

Laatste update: 01 november, 2018

Katten zijn vrij gevoelig voor bepaalde blaas- en nierproblemen. Het is dus heel belangrijk dat je weet hoe je dergelijke aandoeningen op tijd kunt opsporen en behandelen. In dit artikel geven we je daarom heel wat nuttige informatie over urineweginfecties bij katten.

Nuttige informatie over urineweginfecties bij katten

Urineweginfecties bij katten komen veel voor, en zijn ook behoorlijk vervelend en pijnlijk. In tegenstelling tot honden drinken katten niet zo veel water en is hun urine dus meer geconcentreerd. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom ze zo kwetsbaar zijn voor infecties.

De drie meest voorkomende urineweginfecties bij katten zijn nierstenen, nierontsteking en blaasontsteking. Omdat de symptomen van deze aandoeningen heel gelijkaardig zijn, weten mensen soms pas wat er precies scheelt als de dierenarts hun kat controleert.

Om er zelf achter te komen of je kat een urineweginfectie heeft, moet je goed letten op bepaalde symptomen. Sommige katten vertonen echter geen symptomen. Observeer het gedrag van je huisdier terwijl het urineert of zijn behoefte doet in de kattenbak.

Als een kat een urineweginfectie heeft, dan zal hij zichzelf waarschijnlijk moeten dwingen om te plassen. Daarnaast plassen ze in zeer kleine hoeveelheden, doen ze hun behoefte uit de kattenbak, of huilen en miauwen ze terwijl ze de kattenbak gebruiken. In een verder gevorderd stadium kan er bloed in de urine verschijnen of kan de kat koorts beginnen te krijgen.

Urineweginfecties bij katten opsporen en behandelen

Katten urinewegen

Deze ziekten kunnen zich op elk moment in het leven van je huisdier voordoen. Ze komen echter vaker voor wanneer ze al volwassen zijn. Ook katten die aan obesitas lijden zijn er gevoeliger voor. Urineweginfecties komen daarnaast ook voor bij dieren die in zeer kleine ruimtes leven, gemakkelijk gestrest raken of gesteriliseerd zijn.

Om de aandoening te diagnosticeren moet je meer stappen ondernemen naast zelf de symptomen analyseren. Het is namelijk erg belangrijk om het dier naar de dierenarts te brengen, omdat hij of zij verschillende tests zal uitvoeren om de ziekte te evalueren, zoals bloedtesten en urinemonsters.

De behandeling die daarop volgt is afhankelijk van het type infectie en de kenmerken van je kat. In de meeste gevallen zal je kat echter antibiotica of andere medicijnen nodig hebben om de plasbuis te ontspannen. Zo kun je ook voorkomen dat er nieuwe blokkades in de urinewegen ontstaan.

In sommige ernstige gevallen kan de dierenarts onder verdoving een katheter inbrengen. Zo kan de urine vanzelf eruit lopen. Vervolgens zal hij of zij een infuus gebruiken om het verloren vocht te compenseren. Het kan zijn dat je kat in dergelijke gevallen minstens twee dagen bij de dierenarts moet blijven.

Wat na de behandeling?

Katten urinewegen
  • Zodra de infectie van het dier is behandeld zul je stappen moeten ondernemen om te voorkomen dat het probleem chronisch wordt. Je kunt je kat bijvoorbeeld trainen om meer water te drinken. Zo zal hij via zijn urine sneller gifstoffen uit zijn lichaam filteren.
  • Informeer verder bij de dierenarts welke droge en natte voeding het beste is voor een kat met urineproblemen. Je kunt voedingsmixen gebruiken die niet te veel natrium bevatten, want natrium is niet bevorderlijk voor een goede werking van de dieren.
  • Het is ook heel belangrijk om de kattenbak dagelijks schoon te maken, zodat de bacteriën zich niet vermenigvuldigen en geen infecties veroorzaken.
  • Het is ook een goed idee om vaker met je kat te spelen. Zo beweegt hij ook wat en vermijdt hij overgewicht en een passieve levensstijl. Dat zijn namelijk enkele van de ergste vijanden voor de gezondheid van je kat wanneer het aankomt op urineweginfecties.
  • Licht je dierenarts grondig in over eventuele bijkomende symptomen of veranderingen in het gedrag van het dier. Dat is vooral van belang als ze verband houden met hoe je kat de kattenbak gebruikt. Zo krijgt de dierenarts een beter idee over de situatie.
  • Wacht niet tot je kat ‘vanzelf beter wordt’, want dat maakt de situatie alleen maar erger.

Zorg ervoor dat je jouw kat een rustig en gelukkig leven geeft door te voorkomen dat hij ziek wordt van angst of stress.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.