Logo image
Logo image

Tips voor het voeren van honden met een gevoelige maag

6 minuten
Honden met een gevoelige maag hebben vaak een aantal pijnlijke en onaangename symptomen. Ontdek in dit artikel hoe je deze aandoening voor je huisdier gemakkelijk kunt verlichten.
Tips voor het voeren van honden met een gevoelige maag
Luz Eduviges Thomas-Romero

Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero

Laatste update: 09 april, 2023

Honden met een gevoelige maag hebben speciale aandacht nodig. Anders kan hun toestand zeker leiden tot ernstiger reacties.

Honden die lijden aan een gevoelige maag kunnen daardoor een breed scala aan symptomen ontwikkelen. Deze omvatten seizoens- of luchtwegallergieën, een jeukende huid en haarproblemen. Bovendien komen episodes van diarree en het onvermogen om aan te komen in deze gevallen ook vaak voor.

Evenzo is de associatie met ziekten van het immuunsysteem zoals artritis, prikkelbare darmziekte, diabetes en een aantal andere problemen gemeld.

Lekkedarmsyndroom als basispathologie

Normaal gesproken zijn de wanden van de darm een doorlaatbaar epitheel. Dat is de sleutel om voedingsstoffen uit voedsel te kunnen halen. Deze doorlaatbaarheid is bij gezondheidstoestanden selectief, d.w.z. er is een strikte controle op welke stoffen de darm in de bloedbaan komen.

Bij het lekkedarmsyndroom is het selectieve vermogen van de darm verloren gegaan. Als gevolg daarvan steken fragmenten van gedeeltelijk verteerd voedsel, gifstoffen en bacteriën over naar de darmbarrière.

Some figure

Deze verhoogde permeabiliteit leidt tot spijsverteringsproblemen, zoals onvolledige opname van voedingsstoffen.

Het lekkedarmsyndroom lokt de aanwezigheid van stoffen in het bloed uit die het immuunsysteem identificeert als vreemde indringers.

Bij deze ontdekte aanval wordt het immuunsysteem geactiveerd, dat reageert met zijn gebruikelijke afweermechanisme. Als gevolg daarvan ontstaan ontstekingen en allergische reacties.

De uitdagingen van het voeren van een hond met een gevoelige maag

Na het hebben van darmschade begint het lichaam van de hond voedsel als zijn vijand te zien. Daarom zien we zoveel honden die allergisch zijn of reageren op bijna alle eiwitten, veel groenten en granen.

Dit laat niet veel keuzes over als het gaat om hun voeding. Het belangrijkste (en ongelukkigste) van deze aandoening is dat de hond in een chronische en constante staat van ontsteking, ongemak en leed valt.

Hoe behandel je honden met een gevoelige maag?

De sleutel tot de behandeling van het lekkende darmsyndroom bij honden is uitzoeken wat die gaten zal dichten. Hieronder bespreken we hoe je voeding en enkele natuurlijke tips kunt gebruiken die kunnen helpen bij de verzorging van een hond met een gevoelige maag.

We raden een strategie in drie stappen aan. Deze 3 stappen zijn:

  • Ontstekingen elimineren.
  • Het dieet van je hond benutten om hem te helpen genezen.
  • Het hyperreactieve immuunsysteem van de hond afstemmen.

1. Het elimineren van ontstekingen

Enkele van de meest destructieve irriterende stoffen in het spijsverteringsstelsel zijn dingen die we onze honden regelmatig geven: vaccins en medicijnen.

Vaccins dagen het immuunsysteem uit door het te dwingen een ziekte onnatuurlijk te behandelen. Elk jaar wordt het immuunsysteem van onze honden aangevallen door gecombineerde vaccins die vervolgens een verwarrende immuunreactie afdwingen.

Overweeg het vaccineren te spreiden in plaats van het jaarlijks te doen. De enige uitzondering is natuurlijk rabiës, dat bij wet is geregeld en minstens om de drie jaar moet worden toegediend.

Er is nu onderzoek waaruit blijkt dat een enkel vaccin je hond zeven jaar of langer effectief kan beschermen. Maar om hier zeker van te zijn, kun je een bloedtest aanvragen die de antilichaamniveaus tegen centrale ziekten controleert.

Aan de andere kant, in het geval van medicijnen tegen teken, vlooien en hartworm, probeer natuurlijke afweermiddelen te gebruiken tijdens koude seizoenen. Als je je hond medicijnen tegen vlooien en hartworm geeft, is het goed om die op te volgen met een detox met kruiden als mariadistel.

Some figure

2. Doe je voordeel met het dieet van je hond

De meest schadelijke irriterende stof voor de darmen van je hond is zijn dieet. Commercieel bewerkte kroketten en blikvoer zijn de oorzaak van de ellende waar veel honden met een gevoelige maag aan lijden.

De inerte ingrediënten van dit voer leveren onvoldoende voeding die moeilijk te verteren is, ontstekingsbevorderend werkt en zelfs potentieel giftig is.

De waarheid is dat veel van de ingrediënten in hondenvoer onze huisdieren het risico geven te lijden aan het lekkende darmsyndroom, obesitas en allergieën. Bovendien kan het voer een indirecte oorzaak zijn voor andere aandoeningen zoals diabetes, artritis en ontstekingen, prikkelbare darm syndroom, voedselintolerantie en gevoeligheden, en voedingstekorten.

Het is dus wenselijk om een teveel aan koolhydraten te vermijden, vooral in de vorm van granen, commercieel bewerkt voedsel, en zuivelproducten.

Het beste voor honden met een gevoelige maag is vers voedsel. Dit omvat groenten, fruit en vlees, zelfs ook rauw vlees. Je hond heeft een dieet nodig vol levende enzymen, biobeschikbare voedingsstoffen, beschermende antioxidanten, gezonde vetten, overvloedige eiwitten, en daarnaast stimulansen voor hun immuunsysteem.

Dieetvoorbeelden

  • Vlees. Ze moeten rijk zijn aan omega-3 en omega-6 vetzuren om geen verdere ontstekingen te veroorzaken. Dit kunnen kalkoen, zalm, eend, hert en andere wilde dieren zijn. Wilde vis is zeer welkom. Kip en varkensvlees zijn echter te hoog in omega-6 en zullen je hond niet helpen genezen.
  • Groenten. Ze zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Gebruik groene bladgroenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool, en oranje-gele groenten zoals pompoen, paprika en wortels. Daarnaast zijn andere mogelijkheden champignons, sperziebonen, bloemkool, spruitjes en kool. Deze opties zijn laag in koolhydraten en hoog in vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen.
  • Vruchten. In kleine hoeveelheden kunnen ze voordelen bieden. Bosbessen, bramen, frambozen, appels evenals vele andere vruchten zijn uitstekende toevoegingen. Zorg er niettemin altijd voor dat het fruit veilig is om aan je hond te geven voordat je het aanbiedt.

3. Supplementen om het immuunsysteem te reguleren

Naast het geven van een evenwichtige voeding aan je huisdier volgens hun behoeften, kun je overwegen om ze bijvoorbeeld wat natuurlijke supplementen te geven om hun immuunsysteem te helpen reguleren:

  • Bottenbouillon. Bone Broth bevat aminozuren zoals proline, glycine en L-glutamine die nodig zijn om darmproblemen te genezen.
  • Prebiotica en Probiotica. Deze supplementen ondersteunen de balans van goede bacteriën die in het microbioom van je hond leven.
  • Kefir. Nog een geweldige bron van probiotica. Je kunt zowel geitenmelk kefir als kokoswater gebruiken.
  • Spijsverteringsenzymen. Deze helpen voedseldeeltjes af te breken voordat ze de darm verlaten, waardoor eventuele waarneembare symptomen verminderen.
  • Kurkuma. Van kurkuma wordt gezegd dat het ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft, en daarom zou de consumptie ervan – binnen een evenwichtige voeding – aan te raden zijn.
  • Gember. Stimuleert spijsverteringsenzymen en verhoogt daarnaast de galproductie om de spijsverteringsfuncties te verbeteren.
Some figure

Honden met een gevoelige maag hebben een goed dieet nodig

Een hond met een gevoelige maag goed voeden is een voortdurende inzet. Het werkt niet om de hond een gezond dieet te geven lang genoeg om beter te worden en dan terug te keren naar commerciële producten en snacks van welke aard dan ook. Het gevolg is dat de eigenaar uiteindelijk het hele proces opnieuw moet herhalen.

Dit is natuurlijk helemaal te vermijden. Het is aan jou als verantwoordelijke eigenaar om ervoor te zorgen dat je beste vriend een gezond leven heeft. Het is namelijk de beste manier om alle liefde die ze onvoorwaardelijk aan je geven terug te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Feijoó, S. M. (2009). Enfermedad Intestinal Inflamatoria (EII). Revista Veterinaria Argentina. 26:(258) 1-11.
  • Sunyer, I., Serrano, S., Pulido, I., & Domenech Tomás, O. (2002). Shock séptico y síndrome de respuesta inflamatoria sistémica (SRIS) en pequeños animales. Clínica veterinaria de pequeños animales, 22(2), 0085-99.
  • Bolívar, R., & Fair, C. (2017). Manejo de un paciente canino con enfermedad inflamatoria intestinal (Doctoral dissertation, Corporación Universitaria Lasallista).
  • Ludlow, C. (2005). Hydrolyzed proteins: what, when and why. In Proceeding of the NAVC North American Veterinary Conference.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.