Mag je hond yoghurt eten?
Yoghurt is een voedingsmiddel dat gemaakt is van melk, en dit laatste is een heel belangrijk voedsel in het vroege leven van een hond als hij nog puppy is, om hem een goede ontwikkeling te laten doormaken. Op de markt voor hondenvoer kun je een verscheidenheid aan voedsel krijgen dat melk bevat, een daarvan is yoghurt. Maar kan, of mag, een hond yoghurt eten?
Veel yoghurts worden gemaakt met koemelk en dat is een veel geconsumeerd product door mensen, en tegelijk een veel gebruikt voedingsmiddel in gezinnen met of zonder huisdieren. De vraag rijst echter, kan een hond ook yoghurt eten? En zo ja, hoe moet dit product dan voor hen geconsumeerd worden? Ontdek het in deze informatie.
Wat bevat yoghurt?
Yoghurt is een zuivelproduct dat verkregen wordt door het fermentatieproces van koemelk. Bij dit proces worden bacteriën van de geslachten Lactobacillus en Streptococcus gebruikt om een volledige fermentatie te bereiken. De fermentatie van de lactose tot melkzuur is wat yoghurt zijn smaak en zuurheid geeft.
Jarenlang werd yoghurt geclassificeerd als een basisvoedsel voor het leven van de mensen, dankzij zijn gezonde eigenschappen, en later ontdekte men dat yoghurt een effectief middel om de darmen te kalmeren kan zijn. Deze ontdekking maakte het tot een product dat niet in onze koelkasten mag ontbreken.
Voordelen voor de gezondheid van de hond
Een hond kan yoghurt eten, mits er bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden die we later zullen zien. Voor nu kunnen de voordelen er van zijn:
- Het kan de hond voorzien van vitamine B, C en E, en ook calcium, magnesium, kalium en fosfor.
- Het melkzuur in probiotische yoghurts draagt bij tot de gezondheid.
- Yoghurt vergemakkelijkt het spijsverteringsproces, helpt symptomen als diarree en constipatie te verbeteren.
- Versterkt het immuunsysteem, produceert meer witte bloedlichaampjes.
Het zal echter altijd belangrijk zijn de goedkeuring van de dierenarts te krijgen, om te bepalen of de hond de lactose in yoghurt kan verdragen.
Hoe geef je yoghurt aan je hond
Probeer allereerst, als je hond nog nooit yoghurt geprobeerd heeft, geleidelijk kleine porties yoghurt aan zijn dieet toe te voegen. Zo zal de hond vertrouwd raken met de smaak. Houd dan rekening met de frequentie van de porties, want die hangt af van de leeftijd en de grootte van de hond.
Als de hond eenmaal aan de smaak van yoghurt gewend is, kun je zelfgemaakte recepten klaarmaken. Evenzo is een creatieve combinatie om yoghurt te nemen en dat zonder zout over stukjes kip te smeren. Tenslotte kan een hond het een- of tweemaal per week eten. Lees verder om de juiste hoeveelheid naar gewicht te leren kennen.
Wat voor yoghurt mag je eten?
Laten we beginnen met een waarschuwing, honden mogen geen yoghurt eten die suiker bevat of die op een of andere manier gezoet is, want suiker is een van de verboden voedingsmiddelen voor honden. Daarom moet de yoghurt ongezoet zijn. Op dezelfde manier zijn die gezoet met chocolade of aardbei gevaarlijk voor de spijsvertering van de hond.
Als je in de supermarkt een soort yoghurt voor je hond koopt, neem dan Griekse yoghurt als suggestie, want die bevat geen lactose of suiker. Het helpt de spijsvertering van de hond en bovendien bevat het eiwitten die de huid, vacht en het haar versterken.
Hoeveel wordt aanbevolen?
Zoals we je eerder vertelden, wordt de hoeveelheid yoghurt die een hond kan innemen bepaald door zijn grootte en leeftijd. Toch moet met het volgende rekening gehouden worden. Als je hond tussen de:
- 14 en 18 kilo weegt kun je hem een lepel yoghurt geven.
- 20 en 28 kilo weegt, geef je twee lepels.
- 30 tot 38 kilo weegt kunnen ze 3 lepels yoghurt krijgen.
Tenslotte kunnen deze hoeveelheden tot driemaal per week gegeven worden. De dierenarts kan echter een preciezere inschatting geven van de gezonde hoeveelheid yoghurt voor de hond.
Contra-indicaties
Een hond kan yoghurt eten, maar niet in alle gevallen, want sommige honden verdragen het innemen van lactose niet, en daardoor wordt yoghurt voor de hond een giftig product.
Als gevolg daarvan kunnen ze, als ze het consumeren, last krijgen van diarree, braken, darm- en spijsverteringsproblemen. Daarom moet yoghurt alleen een aanvulling zijn op het dieet van de hond, en zo mogelijk een traktatie die van tijd tot tijd gegeven wordt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Probióticos naturales para perros, Supercachorros. Recogido a 2 de junio en https://supercachorros.org/probioticos-naturales-para-perros/
- Yogur, Wikipedia. Recogido a 2 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Yogur
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.