Hoe zit dat: wat eten gorilla's?
We bekijken in dit artikel wat gorilla’s eten. Het geslacht van de gorilla’s (de grootste primaten) bestaat uit twee soorten, met elk nog twee bijkomende ondersoorten.
In één oogopslag is te zien dat hun gelijkenis met de mens erg groot is en dat hun DNA voor 97-98% op dat van de mens lijkt (hoewel ook gezegd moet worden dat muizen voor 97,5% op ons lijken!) Met deze gegevens is het heel normaal om te vragen hoezeer het voedsel van gorilla’s op dat van ons lijkt.
Deze mensachtigen worden als zeer intelligente dieren beschouwd, want sommige hebben in gevangenschap zelfs basiswoorden in gebarentaal geleerd. Ze zijn momenteel bedreigd en moeten daarom beschermd en geobserveerd worden. Ontdek wat gorilla’s eten…
Algemene kenmerken
Wist je dat alle gorilla’s dezelfde bloedgroep hebben en dat, net als mensen, elke gorilla unieke vingerafdrukken heeft die hem identificeren? De fysiologische eigenschappen van primaten zijn fascinerend en laten niemand onverschillig.
Tot voor kort beschouwde men slechts één soort gorilla, met drie ondersoorten: de westelijke, de oostelijke, en de berggorilla. Nu worden echter de volgende twee soorten beschouwd, elk met twee ondersoorten, die in de tropische en subtropische wouden van Afrika leven:
- Westelijke gorilla (Gorilla gorilla). Deze heeft de ondersoorten westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) en Cross River gorilla (Gorilla gorilla diehli).
- Oostelijke gorilla (Gorilla beringei). Hieronder vallen de ondersoorten berggorilla (Gorilla beringei beringei) en de oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri).
Waar leven gorilla’s?
Deze apen leven in groepen van 2 tot 30 individuen en, in elk van deze sociale groepen, is er een leider die bekend staat als een zilverrug. Het leefgebied hangt af van de soort gorilla’s, maar enkele van de plaatsen waar ze leven zijn in Equatoriaal Afrika (specifiek in de Democratische Republiek Congo), Rwanda, Kameroen, Gabon, de Centraal Afrikaanse Republiek, Guinee, Nigeria, en Uganda.
Wat eten gorilla’s?
Deskundigen zeggen dat het voedsel van een gorilla (voor een groot deel) gebaseerd is op groenten, want het zijn herbivoren. Ondanks dat ze zo groot zijn, eten ze alleen bladeren, stengels, kruiden, wortels, vruchten, paddenstoelen en scheuten.
Dankzij hun vermogen om in bomen te klimmen, is deze manier van voeden perfect voor ze. Ze genieten van een grote verscheidenheid aan voedsel, afhankelijk van de tijd van het jaar.
Sommige gorilla’s geven de voorkeur aan de groene delen van planten (die hen van magnesium voorzien) en andere hebben een voorliefde voor vruchten (die hen van suiker voorzien). In het droge seizoen zijn vruchten schaars, dus kiezen ze zaden en malse boomschors.
Dankzij de grote, sterke kaken die deze primaten hebben, kunnen ze heel harde stengels verbrijzelen en zich ermee voeden. Bovendien zijn ze ongeveer 6 uur bezig met het scheuren en kauwen van bladeren om tot een voldoende calorische inname te komen. Deze planten hebben namelijk een zeer lage voedingskwaliteit.
Ondanks het feit dat ze herbivoor zijn, eten gorilla’s soms ook insecten zoals termieten, mieren, slakken en rupsen, naast andere kleine dieren die ijzer, vetten en eiwitten leveren. Dit maakt echter maar 1% van hun dieet uit.
Gorilladieet naar soort en per seizoen
De hoeveelheid voedsel die deze mensachtigen verorberen is aanzienlijk, volgens deskundigen. Een volwassen mannetje eet gewoonlijk ongeveer 30 kilo planten per dag en een vrouwtje kan 18 kilo verorberen. Bovendien drinken gorilla’s in het wild zelden. Dat komt omdat ze sappige vegetatie consumeren die voor bijna 50% uit water (en ochtenddauw) bestaat.
De samenstelling van het dieet van deze primaten varieert naar gelang de ondersoort en het seizoen. We stellen je enkele van hun bijzonderheden voor in de volgende lijst:
- Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla). Deze ondersoort consumeert delen van minstens 97 plantensoorten. Ongeveer 67% van zijn dieet is gebaseerd op vruchten, 17% op bladeren, zaden en stengels en 3% op termieten en rupsen.
- Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri). Deze ondersoort eet delen van ten minste 104 plantensoorten.
- Berggorilla (Gorilla beringei beringei). Deze ondersoort eet delen van minstens 142 plantensoorten en slechts 3 soorten fruit. Dat komt doordat door de grote hoogte is in hun omgeving bijna geen fruit te vinden. Ongeveer 86% van zijn dieet bestaat uit bladeren, scheuten en stengels, 7% uit wortels, 3% uit bloemen, 2% uit vruchten en 2% uit mieren, slakken en larven.
- Cross River Gorilla (Gorilla gorilla diehli). Deze ondersoort is niet zo goed bestudeerd als de andere. Hun dieet is echter vastgesteld aan de hand van hun fecaal materiaal en het is bekend dat het vruchten, bladeren, stengels, merg, en sommige ongewervelde dieren omvat.
Belang van gorilla’s
De Spaanse krant El Mundo merkt op dat grote primaten rechtstreeks de overtollige CO₂-uitstoot in andere delen van de planeet bestrijden. Met andere woorden, het heeft geen zin de bossen te beschermen en niet tegelijk de dieren die er leven te verdedigen.
Deze apen voeden zich met vruchten en planten die verteerd worden en met de uitwerpselen op de grond worden gedeponeerd. Levensvatbare zaden ontkiemen veel gemakkelijker in de uitwerpselen. Dit is de reden waarom veel boom- en plantensoorten niet zouden bestaan of overleven zonder dieren als gorilla’s, olifanten, en andere grote plantenetende zoogdieren.
Bossen absorberen koolstofuitstoot (ongeveer 4,8 miljard ton per jaar). Met dit cijfer beseffen we dat dieren niet alleen decoratieve of interessante studiesoorten zijn, want ze vergemakkelijken de uitbreiding van bomen en planten met alles wat dat met zich meebrengt.
Wat is de huidige status van gorilla’s?
Gorilla’s zijn momenteel met uitsterven bedreigd. Er wordt al heel lang op ze gejaagd en hun leefgebied wordt steeds kleiner. Dit alles is het gevolg van gewapende conflicten in de landen waar ze leven, maar ook door mijnbouw, de houtindustrie, en de belangstelling voor exotisch vlees.
Bovendien hebben gorilla’s ook te lijden gehad van het ebolavirus. In 2004 stierven honderden gorilla’s in het Odzala Nationaal Park in de Republiek Congo hierdoor.
Nu je iets meer weet over de kenmerken, de huidige toestand en het dieet van deze primaten, kun je deze prachtige wezens nog meer waarderen. Je kunt daarnaast bijdragen aan hun behoud door het woord over hen te verspreiden. We mogen deze bijzondere dieren niet van onze planeet laten verdwijnen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Colaboradores de Wikipedia. (2021, 25 julio). Gorilla. Wikipedia, la enciclopedia libre. https://es.wikipedia.org/wiki/Gorilla#Peligro_de_extinci%C3%B3n
- Cumbre Pueblos. (2018, 2 octubre). GORILA » Características, hábitat, reproducción y amenazas. https://cumbrepuebloscop20.org/animales/gorila/
- Qué come. (2018, 9 junio). ¿Qué comen los gorilas? ¿Qué comen. . .? https://quecome.org/gorilas/
- SeaWorld Parks & Entertainment. (s. f.). All About the Gorilla – Diet & Eating Habits | SeaWorld Parks & Entertainment. Recuperado 12 de octubre de 2021, de https://seaworld.org/animals/all-about/gorilla/diet/
- Unidad Editorial Internet. (2009, 14 octubre). Los gorilas, guardianes de los bosques contra el CO2 | Ciencia | elmundo.es. El Mundo. https://www.elmundo.es/elmundo/2009/10/14/ciencia/1255511623.html
- WWF. (s. f.). Especies amenazadas: gorila. Recuperado 12 de octubre de 2021, de https://www.wwf.es/nuestro_trabajo/especies_y_habitats/gorila/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.