Westelijke gorilla: de grootste primaat ter wereld

· 3 februari 2019
Deze primaat komt het meest voor onder de gorillafamilie. Er zijn naar schatting 100.000 exemplaren. Ze brengen de hele dag door met eten en rusten.

Wist je dat mensen 98% van hun DNA met gorilla’s delen? En dat de westelijke gorilla momenteel de grootste primaat ter wereld is? Je gelooft het misschien niet, maar deze dieren zijn herbivoren!

Laten we één van de meest fascinerende diersoorten in Afrika eens van dichtbij bekijken.

Gorilla’s en de mensheid

Eén van de verschillen tussen ons en gorilla’s is dat gorilla’s op vier poten lopen en dat hun voorste ledematen langer zijn dan de onze. Hoewel ze even groot als een volwassen mens kunnen worden: zo’n beetje tussen de 1.75 en 2 meter lang, zijn ze wel veel zwaarder dan mensen. Ze kunnen tot 200 kilo wegen.

Nog een andere eigenschap die de mens van gorilla’s scheidt, is de gezichtsstructuur. Gorilla’s hebben een uitstekende kaak. Het zijn ook herbivoren en ze eten voornamelijk vruchten en bladeren.

Hun levensverwachting is ongeveer 40 jaar. De jongen wonen alleen bij hun moeder totdat ze ongeveer vier jaar oud zijn.

Gorilla’s worden onderverdeeld in twee soorten: westelijke en oostelijke gorilla’s. Binnen deze groepen zijn er tevens ondersoorten. De westelijke gorilla wordt onderverdeeld in laaglandgorilla’s en de Cross Rivergorilla’s. De oostelijke gorilla’s zijn onderverdeeld in berggorilla’s en laaglandgorilla’s.

Kenmerken van de westelijke gorilla

Binnen de gorillafamilie komt de westelijke gorilla het meest voor. Deskundigen schatten dat er een populatie van 100.000 exemplaren is. Ze brengen het grootste deel van de dag door met eten en rusten.

Elke dag bereiden ze hun ‘bed’ met bladeren voor hoog in bomen of op de grond. Mannetjes slapen echter vaker op de grond.

Westelijke gorilla die op een rots zit

Een gorillafamilie heeft meerdere leden: een dominant mannetje (die door zijn grootte en zilveren kleurstelling op zijn rug opvalt), één tot twee ondergeschikte mannetjes, en meerdere vrouwtjes met jongen.

Hun grondgebied varieert van 200 tot 5.000 hectare, maar ze hebben geen problemen om het gebied met andere groepen te delen.

Mannetjes bereiken op 12-jarige leeftijd de geslachtsrijpheid en vrouwtjes op 8-jarige leeftijd. Vrouwtjes hebben een menstruatiecyclus van 28 dagen en krijgen ongeveer om de vijf jaar maar één kind per zwangerschap. Hun zwangerschap kan tot acht maanden duren, en eenmaal geboren wegen de baby’s gemiddeld twee kilo.

Het verschil tussen westelijke laaglandgorilla’s en Cross Rivergorilla’s

Het verschil tussen de westelijke laaglandgorilla’s en Cross Rivergorilla’s herken je aan hun locatie. De eerste, de laaglandgorilla’s bewonen de bossen en vlakten van:

  • Angola
  • Kameroen
  • Congo
  • Gabon
  • Equatoriaal-Guinea

De Cross Rivergorilla’s leven in de tropische jungles tussen Nigeria en Kameroen. Ze verschillen van laaglandgorilla’s door de vorm van hun schedels en de grootte van hun tanden.

Van alle gorilla’s is dit dus de meest bedreigde soort. Er leven er ongeveer nog slechts 300 van in het wild. Ze zijn erg schuw en vluchten bij het minste teken van gevaar of menselijke aanwezigheid.

Kenmerken van de oostelijke gorilla

De gorilla beringei is de grootste gorillasoort en is ook verdeeld in twee ondersoorten. Aan de ene kant is er de berggorilla, van deze ondersoort zijn er nog maar ongeveer 700 over. Aan de andere kant is er de oostelijke laaglandgorilla waarvan er meer over zijn. Er leven er ongeveer 16.000 van in het wild.

Oostelijke gorilla in de jungle

De ondersoort, de berggorilla, vind je in Centraal-Afrika, bijvoorbeeld in Volcanoes National Park, Mgahinga en Virunga National Parks, en in Rwanda, Congo en Oeganda.

Oorlog, jacht, verlies van natuurlijke habitat en de verspreiding van menselijke ziekten zijn voor deze soort de belangrijkste bedreigingen. Ze worden momenteel ernstig met uitsterven bedreigd.

De berggorilla heeft langer en donkerder haar dan zijn familieleden. Dit komt doordat ze zich hebben aangepast aan het leven in gebieden waar de temperatuur tot 0 graden Celsius kan dalen. Elke gorilla heeft een neus die er anders uitziet dan van de anderen, en de mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes.

Aan de andere kant heeft de laaglandgorilla een breder bovenlichaam. Ze hebben ook een meer uitgesproken kaak en langere tanden. De mannetjes hebben ook een zilveren kleurstelling op hun rug als ze eenmaal geslachtsrijp zijn.

Herbivoren

Deze gorilla’s zijn herbivoren en ze kunnen in één dag alle bladeren van een hele boom opeten. Ze eten ook zaden, vruchten, bamboe en soms insecten. De oostelijke laaglandgorilla is vredig, sociaal en leeft in groepen van maximaal 30 leden. Er is altijd een dominant mannetje en meerdere vrouwtjes.

De zwangerschap van vrouwelijke gorilla’s duurt acht en een halve maand en ze kunnen maar één baby per zwangerschap krijgen. De baby kruipt met negen maanden, voedt zich het eerste levensjaar met moedermelk en gaat lopen wanneer hij ongeveer anderhalf jaar oud is, wat erg lijkt op menselijke baby’s!