Logo image
Logo image

Hoe maak je pap voor puppy's?

4 minuten
Hoe maak je pap voor puppy's?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Tijdens verschillende periodes van hun leven hebben honden behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen. Pap voor puppy’s is de perfecte maaltijd in de overgangsfase tussen moedermelk en vast voedsel.

De speenperiode: wat is dat, en wat houdt die in?

Some figure

De speenperiode is de eerste voedselovergang in het leven van een puppy. Het dier ervaart dan immers lichamelijke en gedragsveranderingen, die hem geleidelijk aan voorbereiden om te stoppen met moedermelk te drinken. De speenperiode brengt echter dan alleen een nieuw dieet. In deze periode beginnen de pups namelijk onafhankelijk te worden van hun ouders.

Puppy’s moeten de buitenwereld leren kennen om hun capaciteiten en overlevingsinstincten te ontwikkelen. Het is belangrijk dat ze zelfverzekerd zijn en een goed gevoel van eigenwaarde hebben om gezond te kunnen groeien. Drie weken na hun geboorte beginnen puppy’s een nieuwe fase van fysieke en emotionele groei te beleven.

Dit alles is typisch voor de speenperiode, die tot de achtste of negende week duurt. De maag begint groter en beter bestand te worden, waardoor ze beter kunnen slikken en verteren. Tegelijkertijd beginnen hun eerste melktanden te verschijnen. Ze kunnen zich dus hongerig of rusteloos gedragen.

Hun groeiende nieuwsgierigheid maakt dat ze bepaalde gewoonten en gedragingen van hun moeder observeren en nabootsen. Het is gebruikelijk dat ze meer zullen ruiken en het eten van hun moeder willen besnuffelen. Puppy’s kunnen op deze leeftijd echter nog steeds niet volledig kauwen of vaste voedingsmiddelen verteren.

Gezonde verzorging

Een gezonde teef begint met borstvoeding zodra de pups geboren zijn. Ze gaat vervolgens door met borstvoeding tot de puppy’s zes of zeven weken oud zijn. De meest intensieve periode vindt plaats in de tweede en derde week, wanneer de pups klaar zijn voor de overgangsfase. Om te garanderen dat de pups de juiste hoeveelheid en kwaliteit melk krijgen, is het belangrijk dat de moeder goed eet.

Het doel is om aan haar voedingsbehoeften en fysieke behoeften te voldoen om haar in optimale gezondheid te houden. Daarom is het aan te raden om haar een uitgebalanceerd dieet met de juiste eiwitten te geven. Een vrouwtje kan enkele dagen voor de bevalling met dit dieet beginnen, en moet het tot het einde van de borstvoedingsperiode eten.

Het belang van de speenperiode

Helaas respecteren veel fokkers de speenperiode niet. Dat komt omdat ze die niet rendabel vinden. Puppy’s worden zo gedwongen om van hun moeder te scheiden voordat ze 30 dagen oud zijn. In dergelijke gevallen ervaren ze van nature niet de veranderingen in hun lichaam, maar eerder een radicale verandering in hun omgeving en gewoonten.

Al deze slechte praktijken hebben meestal ernstige gevolgen voor het fysieke en emotionele welzijn van de pups. Zo krijgen de pups bijvoorbeeld niet meer de essentiële voedingsstoffen en antilichamen uit de moedermelk, wat de ontwikkeling van hun immuunsysteem verzwakt en hen vatbaarder maakt voor talloze ziekten.

Tegelijkertijd kunnen ze emotioneel worden beïnvloed door de abrupte scheiding van de moeder, die vaak gevoelens zoals angst en onzekerheid veroorzaakt wanneer ze in een nieuw huis moeten leven. Houd dit dus in gedachten voordat je een puppy koopt of adopteert.

Wanneer is pap voor puppy’s een goed idee? Hoe maak ik het papje klaar?

Some figure

Het is belangrijk om geleidelijk veranderingen aan te brengen in de voeding van uw puppy’s. Je wilt spijsverteringsproblemen en immuunsysteemstoornissen immers vermijden. Het is ook belangrijk om uitgebalanceerde en hoogwaardige voeding in de pap voor puppy’s te gebruiken.

Je kunt hetzelfde voedsel gebruiken dat de moeder tijdens de borstvoedingsperiode heeft gegeten. Het is echter het beste om ze te laten wennen aan vast puppyvoer tot ze 12 of 18 maanden oud zijn. In het begin moet pap voor puppy’s nog 70% moedermelk bevatten en maar 30% vaste voeding.

De puppy kan dit papje uitproberen als ze drie of vier weken oud zijn, wanneer hun melktanden al tevoorschijn zijn gekomen. Het papje zou slechts één van de dagelijkse doses moedermelk mogen vervangen. Je mag nooit opeens alle zoogsessies vervangen door het papje.

Wanneer de pup zeven weken oud is, moet het papje echter al voor 100% uit vast voedsel bestaan. Het enige wat je hoeft te doen is heet water over het voer te gieten en het 30 minuten te laten trekken. Zodra het papje op kamertemperatuur is, is het in principe één homogene massa. Die is klaar om aan de pups te geven. Rond de negende week zijn de pups klaar om vast voedsel te eten en te verteren.

Nog een opmerking tot slot: puppy’s die je adopteert moeten een papje krijgen met speciaal melkpoeder. Dat vind je in dierenspeciaalzaken en veterinaire klinieken.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.