De voordelen van honing voor honden
Veel mensen vragen zich af of ze honing kunnen geven aan hun honden. Het is een natuurlijke stof die in principe niet giftig is voor je harige vriend, maar alles hangt af van hoeveel je hem geeft en wanneer. In dit artikel bespreken we enkele van de voordelen van honing voor honden.
Honing voor honden: een goed idee?
Strikt genomen heeft je hond geen honing nodig om te overleven. Het is een koolhydraat dat makkelijk vermeden kan worden in het dieet van een carnivoor. Dat betekent echter niet dat het verboden is of dat het niet goed voor hen zou zijn. Net zoals het geen slecht idee is om je hond een paar groenten te laten eten voor extra lichaamsvocht.
Het probleem met honing voor honden is dat je het alleen met mate mag geven. Een beetje honing is zeker niet slecht, maar je mag het geen vast onderdeel van zijn dieet maken. Bovendien moet je onthouden dat de honing die je koopt in traditionele supermarkten wordt gewonnen met behulp van warmte in plaats van koude, en die honing is niet goed voor huisdieren.
Door het verwarmingsproces verliest honing veel van zijn natuurlijke eigenschappen. Daardoor zou je hond gewoon pure suiker en kunstmatige koolhydraten binnen krijgen. Dat is misschien nog altijd een betere keuze dan geraffineerde suiker, maar is zeker niet aan te bevelen.
Honing in het dagelijkse dieet van je hond
Dierenartsen bevelen honing soms aan in specifieke situaties. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig suikertekort. Honing is immers een snelwerkende energiebron. Het goedje kan ook worden gegeven aan jachthonden of andere honden die veel lichaamsbeweging hebben. Er zijn echter andere opties die meer geschikt zijn voor honden: vers, natuurlijk voedsel, met gemiddelde tot hoge hoeveelheden vet.
Af en toe een lepeltje honing prima; gewoon als hapje tussendoor. Aangezien honing rijk is aan mineralen, vitaminen en antioxidanten, kun je het vermengen in zelfgemaakte hondenkoekjes waarmee je je hond af en toe kunt verwennen.
Puppy’s kunnen geen honing verteren, net als menselijke baby’s. Dat moet je zeker onthouden, want er bestaan geen uitzonderingen op deze regel. Maar hoe komt dat? Wel, honing bevat bacterie die Clostridium botulinum wordt genoemd. Die produceert een neurotoxine in de darmen en heeft negatieve effecten op zowel het spijsverteringsstelsel als het zenuwstelsel.
Deze bacterie is gevaarlijk wanneer een hond jonger is dan 18 maanden. Na die periode zal zijn immuunsysteem sterk genoeg zijn om de effecten van de neurotoxine te blokkeren.
Hoeveel honing mag je aan je hond geven? Dat hangt allemaal af van het gewicht van de hond:
- Tussen 14 en 18 kg: ½ theelepel per week.
- Tussen 20 en 28 kg: 1 theelepel per week.
- Of tussen 30 en 38 kg: 1 tot ½ theelepel per week.
Wees altijd voorzichtig tijdens de eerste keer: je hond zou allergisch kunnen zijn aan de honing. Als dat het geval is zal hij braken, en last van diarree of hevige jeuk krijgen. Dan moet je honing natuurlijk uit zijn dieet halen.
Gezondheidsvoordelen van honing voor honden
Als je er zeker van bent dat je hond niet allergisch is voor honing en je wilt hem een beetje honing geven in overeenstemming met zijn gewicht, is het misschien interessant om de gezondheidsvoordelen van honing voor honden te bekijken:
Het vermindert allergische reacties op stuifmeel
Als je harige vriend een pollenallergie heeft, dan kan honing helpen om de symptomen te verminderen. Aangezien honing stuifmeeldeeltjes bevat versterkt deze stof zijn immuniteit. Op die manier zal je hond niet als een gek beginnen niezen wanneer je met hem naar buiten gaat.
Het geneest hoest
Net als bij mensen kun je jouw hond honing geven om keelpijn en een verkoudheid te verlichten.
Het geneest wonden
Als je hond gewond is geraakt tijdens een gevecht of tijdens het spelen kun je wat honing op de wond strijken. Je hond zal zichzelf beginnen likken, dus er is geen gevaar voor toxiciteit. Honing heeft immers antibiotische en antiseptische eigenschappen.
Het vermindert maagproblemen
Als je hond last van indigestie, colitis of gastritis heeft kun je hem ook een beetje honing geven om hem daarmee te helpen. Dankzij de antibacteriële eigenschappen zal het de groei van micro-organismen in zijn maag en darmen onder controle houden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.