Logo image
Logo image

Mogen katten eigenlijk wel kaas eten?

5 minuten
Kaas maakt geen deel uit van het natuurlijke dieet van een kat. Toch kunnen ze het met mate eten door enkele richtlijnen te volgen. Als je wilt weten welke, nodigen we je uit om ze te ontdekken.
Mogen katten eigenlijk wel kaas eten?
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Geschreven door Laura Morales Negrin
Laatste update: 21 december, 2022

Sommige mensen houden van kaas en anderen haten het. Het is moeilijk om hier een middenweg te vinden. Als een eigenaar dol is op dit zuivelproduct en een kat in huis heeft, zal hij wellicht in de verleiding komen om zijn kat wat te laten eten. Kunnen katten echter kaas eten?

Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om het juiste dieet van deze dieren te analyseren, evenals hun kenmerken en voedingsbehoeften. Vervolgens beantwoorden we deze vraag en vertellen we je over een aantal indicaties waar je rekening mee kunt houden. Mis het niet!

Is kaas goed voor katten?

Het is niet ongebruikelijk om je af te vragen of katten kaas kunnen eten of dat het slecht voor hen is. Dit soort vragen moet worden overwogen, aangezien sommige voedingsmiddelen zeer giftig zijn voor dieren – voedsel dat we als mensen gewoon kunnen eten.

Kaas wordt verkregen uit de melk van verschillende dieren, zoals koeien, geiten en schapen. Om deze reden is het een geweldige bron van eiwitten van dierlijke oorsprong, naast het leveren van calcium, magnesium en fosfor en ook een aanzienlijke hoeveelheid vet.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijkste om je af te vragen of kaas geschikt is voor katten, omdat het vleesetende dieren zijn. Hun dieet moet voornamelijk bestaan uit dierlijke eiwitten, maar dan wel uit vers of verwerkt vlees.

Hoewel de eiwitgehaltes van kaas hoog zijn, zit er ook veel vet en zout in, wat niet goed is voor deze dieren. Toch is dit niet de bepalende factor om rekening mee te houden. Het belangrijkste dat je moet weten, is dat de overgrote meerderheid van volwassen katten lactose-intolerant is.

Kittens

Maar hoe is dit mogelijk als we zo gewend zijn beelden te zien van kittens die melk drinken? Welnu, dit is zo omdat wanneer de kittens borstvoeding geven, moedermelk hun enige voedsel is. Daarom produceert hun lichaam continu het enzym lactase, dat verantwoordelijk is voor de vertering van lactose.

Some figure

Wanneer het tijd is om te spenen, is de kat klaar om een ander type dieet te krijgen, en dus zal zijn lichaam geleidelijk de lactaseproductie verminderen. Om deze reden worden veel katten uiteindelijk lactose-intolerant, omdat ze niet het enzym hebben dat hen hielp het op eerdere momenten in hun leven te verteren.

In deze gevallen kan de kat bij het consumeren van zuivelproducten spijsverteringsproblemen krijgen, zoals diarree, gasvorming en braken. Hoewel katten kaas kunnen eten, is het niet echt geschikt voor hen. Toch kun je het hen aanbieden, altijd volgens bepaalde aanwijzingen. We beschrijven ze hieronder.

Hoe kun je af en toe kaas aan een kat aanbieden?

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat de consumptie van kaas zeer matig moet zijn als je niet wilt dat de kat de problemen krijgt die we al noemden. Natuurlijk mag je in geen geval vergeten dat hun dieet bijna volledig uit vlees moet bestaan.

Als de kat gek wordt van de geur van kaas, kan tijdens trainingen een kleine portie als beloning worden aangeboden. Dit zal helpen om ze te trainen door middel van positieve bekrachtiging. Natuurlijk is het belangrijk dat je tijdens deze activiteiten niet alleen snacks als beloning gebruikt, omdat dit uiteindelijk het gewicht van de kat kan beïnvloeden.

Als je zelfgemaakte recepten maakt voor de voeding van je kat, kun je naast de eerder genoemde adviezen ook vetarme kazen gebruiken om ze een andere smaakbeleving te geven en ze blij te maken.

Tot slot, als je kat van kaas houdt en niet ongunstig reageert bij het eten ervan, kan het worden gebruikt om eventuele medicijnen die je aan het dier moet geven te camoufleren. De smaak ervan zal die van het medicijn zelf overschaduwen en hen helpen om het in te nemen.

Mogen kittens kaas eten?

Het is duidelijk geworden dat volwassen katten vaak lactose-intolerantie ontwikkelen en daarom is regelmatig kaas geven niet goed voor ze. Maar mogen kittens kaas eten? Terwijl ze zich voeden met moedermelk, blijven ze lactase produceren, en dus is het verteren van zuivelproducten gemakkelijker.

Experts wijzen er echter op dat wanneer een kat klaar is om vast voedsel te eten, hij begint te stoppen met het produceren van het bovengenoemde enzym. Dus, hoewel de risico’s in het begin misschien klein zijn, zal het al snel een probleem worden voor de katten.

Kaassoorten die ideaal zijn voor katten

Koemelk is een van de vetste soorten melk. Daarom zijn de kazen gemaakt van deze melk niet het meest geschikt voor katten. Voor hen is het beter om te kiezen voor iets lichtere kazen, zoals van schapen of geiten.

Deze zijn meestal gemakkelijker te verteren, waardoor maagproblemen bij het dier worden vermeden. Toch is het, zoals altijd bij het aanbieden van nieuw voer aan huisdieren, het beste om ze een kleine hoeveelheid te geven en goed op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen.

Hoeveelheden kaas

Zoals eerder vermeld, kunnen katten af en toe kaas eten, maar er is geen specifieke dosering voor hen aangegeven. Toch blijkt uit sommige onderzoeken (Engelse link) dat volwassen katten zonder problemen tot 6 gram lactose per dag kunnen verteren.

Houd er echter rekening mee dat veel kazen veel zout bevatten – naast andere specerijen – en dat hun vetgehalte erg hoog is. We raden je daarom aan om minder dan 6 gram lactose te geven.

Het meerdere keren per maand als beloning geven of gebruiken als aanvulling op een zelfgemaakt recept zou meer dan genoeg zijn om de hunkering van de kat te bevredigen en geen schade aan te richten.

Some figure

Afgezien daarvan, als het gaat om het aangeven of katten kaas mogen eten en hoeveel, is het belangrijk om rekening te houden met hun gezondheidsstatus. Om deze reden kun je, voordat je kattenvoer aanbiedt waarvan je niet weet of het geschikt is of niet, het beste een dierenarts vragen naar de voedingsbehoeften van het dier.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mitos y dietas alternativas en perros y gatos. Revisión sobre sus efectos y recomendaciones. Recogido el 25 de julio en https://riucv.ucv.es/bitstream/handle/20.500.12466/58/Mara_Sillero_Vizcaino_pdf.pdf?sequence=5
  • Pellizzari Cid, J. (2015). Crianza, amor y respeto. Guía visual para el cuidado básico de perros y gatos en la familia.
  • Behrend, K. (2017). Gatos. Editorial Hispano Europea.
  • Can Cats Eat Cheese? Recogido el 25 de julio en https://www.hillspet.com/cat-care/nutrition-feeding/can-cats-eat-cheese
  • Diarrea en gatos. Recogido el 25 de julio en https://www.avepa.org/articulos/diarrea_en_gatos.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.