Zwembadspelletjes die je met je hond kunt doen

Tijdens de zomermaanden zijn er tal van activiteiten in het zwembad die zowel voor jou als je hond leuk zijn. Ze helpen ook om jullie allebei in vorm te houden.
Zwembadspelletjes die je met je hond kunt doen
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Zwembadspelletjes zijn één van de beste manieren om van de zomer te genieten samen met je hond. Vandaag kun je meer lezen over een aantal activiteiten rondom het zwembad waar je bij kan afkoelen en die plezier toevoegen aan het heetste deel van het jaar.

Drie zwembadspelletjes voor jou en je hond

Zwemmen

Zwemmen is een complete, low-impact sport die goed is voor zowel mensen als honden van alle leeftijden. Denk er wel aan om je zwemstijl aan te passen aan je lichamelijke conditie, en algemene gezondheid.

Als je hond graag in het water is, kan zwemmen de beste zomeractiviteit zijn om hem op een gezond gewicht te houden. Deze activiteit kan helpen als je je gewicht op peil wil houden.

Een andere favoriet onder de zwembadspelletjes is racen. Verzamel je hele familie en laat je hond samen met jullie racen. Je hond zal gek zijn op dit gezamenlijke spelletje. Denk er echter aan dat er altijd een volwassene moet zijn om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Een hond zwemt in het zwembad

Helaas kunnen niet alle honden deelnemen aan zwembadspelletjes en zwemmen in het water. Zwemmen is bijvoorbeeld heel moeilijk voor honden met een korte neus. Zij kunnen door deze conditie namelijk niet goed ademen, en hun longcapaciteit is daardoor minder.

Duiken met honden

Vandaag de dag spelen heel veel honden in het water, en je kunt sommige van hen zelfs leren om te duiken in open en/of gesloten ruimtes. Als je hond kan zwemmen en ervan houdt om in het zwembad te spelen, kan het heel leuk zijn om hem te leren duiken.

Je hoeft alleen je hond maar te leren om in een gemiddeld of groot zwembad te duiken. Het water moet diep genoeg zijn zodat je hond er met zijn kop naar voren in kan duiken en zijn hele lichaam onder water kan verdwijnen zonder dat hij zichzelf pijn doet.

Het water moet echter ook niet zo diep zijn dat je hond het oppervlak niet goed meer kan bereiken als hij op zijn poten staat. Hij moet zichzelf op zijn minst naar boven kunnen duwen vanaf de bodem van het zwembad, zodat hij weer boven water kan komen.

Denk er wel aan dat duiken een hele nieuwe ervaring voor je hond zal zijn. Wees geduldig en geef hem de tijd, waarbij je hem aanmoedigt met positieve bekrachtiging. Je moet hem in geen geval dwingen.

In het water spelen met een bal

Een van de meest traditionele zwembadspelletjes die je met je hen kunt doen is simpelweg een bal in het water gooien. Je hond trainen om erin te springen en de bal te zoeken is de eerste stap als je hem wilt leren duiken. Je kunt het dus gebruiken om plezier te maken en om je hond voor te bereiden op de wat moeilijkere activiteit.

Hond speelt met balletjes in het water

Het kan nog meer helpen als je één van de meest favoriete speeltjes van je hond gebruikt in het zwembad. Het hoeft niet per se een bal te zijn, zo lang het blijft drijven, waterafstotend is, en je hond het leuk vindt om mee te spelen.

Ga eerst naast je hond zitten en laat hem het speeltje zien. Schud het een beetje zodat het de aandacht van je hond trekt en hij erachteraan wil rennen. Gooi het speeltje dan in het water en moedig je hond aan om erin te springen om het te gaan halen.

Iedere keer dat je hond dit doet, beloon je hem met een snoepje, lovende woorden of een aai. Positieve bekrachtiging is altijd de beste manier om ervoor te zorgen dat je hond zich gedraagt zoals hij wil dat hij zich gedraagt.

Tips voordat je zwembadspelletjes doet met je hond

Voordat je deze activiteiten probeert, zijn er een aantal dingen die je van te voren moet doen.

  • Kijk goed naar het chloorniveau in het zwembad. Dit mag niet te hoog zijn, en je hond mag er niet in als je net met een chloorbehandeling bent begonnen.
  • Doe zonnebrandmiddel op het lichaam van je hond om hem te beschermen tegen UV-straling.
  • Gebruik geschikte speeltjes. Ze moeten waterafstotend zijn en de juiste grootte zijn voor de leeftijd van de hond en zijn lichamelijke vaardigheid.
  • Doe hem altijd een tuigje of halsband om voordat hij het water in gaat en laat hem nooit alleen in het zwembad.
  • Verzeker jezelf ervan dat hij al zijn inentingen heeft gehad.
  • Ontworm je hond en kijk tijdens de zomermaanden vaak zijn huid na op parasieten en teken.
  • Was je hond met schoon water nadat hij in het zwembad geweest is om het chloor uit zijn vacht te spoelen. Droog hem daarna goed af zodat zijn vacht niet vochtig blijft.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.