Maak kennis met interactieve speeltjes voor honden

Het meest ontwikkelde zintuig bij honden is hun reukzin. Je kan hiervan profiteren om speeltjes voor je hond te maken.
Maak kennis met interactieve speeltjes voor honden

Laatste update: 20 januari, 2019

Profiteer van het instinct van jouw hond om voorwerpen op te sporen. Je kan spelletjes ontwerpen die voor jullie beiden leuk zijn. Interactieve speeltjes voor honden zijn heel leuk en stimulerend.

In een dierenwinkel kan je verschillende soorten speelgoed vinden, zoals bijvoorbeeld een puzzel. Gewoonlijk worden ze aan een hoge prijs verkocht. In het begin kan dit speelgoed moeilijk zijn voor je hond. Dat is vooral het geval bij puppy’s. Nadat ze meerdere keren verloren hebben, raken jonge honden namelijk gefrustreerd.

Je kan echter uit gerecycled materiaal gemakkelijk zelf speeltjes voor je hond maken. In dit artikel kan je enkele soorten speeltjes bekijken. Je kan ook een beetje creativiteit en verbeelding gebruiken. Op die manier kan je zelf honderden andere ideeën verzinnen.

Interactieve speeltjes voor honden

Een interactief speeltje is een voorwerp dat de hond op een bepaalde manier kan manipuleren om een snoepje te krijgen. Om dit te doen zal een hond zijn reukzin, intelligentie en lichaam moeten gebruiken en zo bij het snoepje komen.

Interactief speelgoed voor honden

Reuk is voor honden heel belangrijk. Dat komt omdat het hen tot rust brengt wanneer ze het gebruiken. Het helpt hen dus om kalm te worden. Bovendien is het ook goed om een eind te maken aan stress. Telkens als ze het spelletje winnen en het snoepje krijgen, wordt hun zelfvertrouwen ook groter. Ze voelen zich dan gelukkig.

Hoe gebruik je interactief speeltjes?

Bekijk de volgende factoren die van belang zijn om interactieve speeltjes te ontwikkelen:

  • Uiteindelijk zal je hond winnen. De doelstelling is immers ervoor te zorgen dat je hond het probleem oplost en een snoepje wint. Het idee is ook dat je jouw hond met gemakkelijke uitdagingen laat beginnen. Als hij problemen heeft om de puzzel op te lossen, probeer dan om hem op een lager niveau te laten spelen. Dat is ook de reden waarom je best begint met gemakkelijke speeltjes. Ga dan geleidelijk verder naar een moeilijker niveau.
  • Zorg ervoor dat het niet saai is. Het is niet leuk wanneer je hond het snoepje gemakkelijk verwerft. Wanneer je hond handiger wordt, moet je dus moeilijker puzzels maken. Zorg er ook voor dat je interessante interactieve speeltjes gebruikt. Op die manier zal de hond gemotiveerd zijn om op elk niveau het snoepje te verdienen.
  • Kies een speeltje dat de juiste omvang heeft voor jouw hond. Je kan een Duitse herder niet hetzelfde speeltje geven als een chihuahua. Op basis van de grootte van de hond ontwerp je een spelletje dat gepast en toegankelijk is voor de hond.
  • Maak een veilig speeltje. Gebruik dus geen giftig of gevaarlijk materiaal wanneer je zelf een speeltje voor je hond maakt. Zorg er ook voor dat het geen enkele scherpe rand heeft.

De hond moet de interactieve speeltjes altijd onder jouw begeleiding gebruiken. Laat de hond het speeltje ook niet meer dan 10 minuten per dag gebruiken. Het kan namelijk frustrerend en stressvol worden. Kies eerst de snoepjes die jouw hond lekker vindt. Daarna kan je beginnen met jouw eigen hondenspeeltjes te ontwerpen.

Maak zelf interactieve speeltjes met gerecycled materiaal

We geven je hier vijf voorstellen voor zelfgemaakte spelletjes. Om ze te maken gebruik je gerecycled materiaal.

Opsporen

Dit is het meest eenvoudige en gemakkelijkste spel om mee te beginnen. Je kan meerdere snoepjes op de vloer strooien. Laat je hond ze zoeken. Tijdens het spel mag je de hond geen enkel bevel geven.

Jouw hond zal zijn neus aan het werk zetten en alle snoepjes vinden. Zodra je hond begrijpt hoe het spel werkt en hoe hij de snoepjes moet vinden, kan je de moeilijkheidsgraad verhogen.

Een snoepje in krantenpapier

Verberg enkele snoepjes in een bolletje krantenpapier. Krantenpapier werkt beter dan andere soorten papier. Het is dunner en minder gevaarlijk als je hond het samen met de snoepjes opeet.

Onthoud ook dat je de zoektocht gemakkelijk moet maken. Doe dit door het balletje losjes te maken en meerdere snoepjes te laten bevatten. Terwijl je hond leert, kan je meer stevige bolletjes krantenpapier maken met minder snoepjes erin.

Een snoepje in een doos

Voor mensen is een doos niet echt een hindernis. Het kan voor een hond echter een uitdaging zijn om in een doos binnen te komen. Verberg daarom snoepjes in een doos.

Laat je hond dan in de doos springen en proberen om de snoepjes te pakken te krijgen. Als deze uitdaging te gemakkelijk is, zet de doos dan ondersteboven. Op deze manier moet de hond dan bedenken hoe hij de doos omver kan gooien.

Maak zelf interactief speelgoed

Een snoepje in een fles

Ten eerste heb je een lege en schone plastic fles nodig. Snijd meerdere stukken of gaten in de fles. Gooi daarna enkele snoepjes in de fles. De hond kan de snoepjes te pakken krijgen door de fles te laten rollen of om te draaien.

Vergeet niet dat de speeltjes veilig moeten zijn. Wanneer je de gaten in de fles maakt, moet je er dus voor zorgen dat er geen scherpe randjes zijn. Je moet ook de plastic ring rond de hals van de fles verwijderen.

Hangende flessen

Met dit speeltje moet jouw hond leren hoe hij flessen kan omkeren om de snoepjes in de flessen te pakken te krijgen. Je hebt drie lege plastic flessen nodig en een structuur die je kan gebruiken om de flessen aan op te hangen.

Steek een stok door de zijkanten van de flessen. Hang de fles op aan de stok met de flesopening opwaarts. Zodra je de snoepjes in de fles gelegd hebt, zal je hond moeten uitvissen hoe hij de fles ondersteboven kan duwen en slingeren zodat de snoepjes uit de fles vallen.

Besluit

Interactieve speeltjes voor honden zijn geweldig voor gezonde en heilzame spelletjes. Pas de speeltjes aan de mogelijkheden van jouw hond aan. Op die manier kan je de hond amuseren. Het helpt ook om het humeur van de hond en de relatie die jij met jouw hond hebt, te verbeteren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.