Logo image
Logo image

Hoe train je een rebelse kat?

4 minuten
Hoe train je een rebelse kat?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Katten kunnen toch zo lief lijken, maar als je een rebelse kat in huis hebt dan heb je een zware taak voor de boeg. Om zulke dieren te trainen zul je je immers moeten wapenen met genoeg geduld.

Huisdieren brengen plezier in huis. Ze zijn uitstekend gezelschap en bieden een eindeloze bron van liefde. Dat is allemaal waar, maar je moet ze toch trainen om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren in de dagelijkse levensstijl van je familie. Op die manier kun je zorgen voor een aangenamere leefomgeving. Maar hoe train je een rebelse kat nu precies?

Katten zijn huisdieren die meestal weinig aandacht nodig hebben. Maar een goede training behoort wel tot de weinige dingen die ze sowieso nodig hebben. Daarom heeft iedereen die verliefd is geworden op een zich slecht gedragende kat een moeilijke taak voor de boeg.

Probeer deze tips om een rebelse kat te trainen

Wees geduldig

Geduld speelt een belangrijke rol als je een rebelse kat wilt trainen. Katten zijn namelijk niet zo gemakkelijk af te richten als honden. Hun veranderlijke gedrag kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn.

Misschien moet je verschillende methoden proberen, maar wees in ieder geval nooit bang om te falen. Met liefde en geduld kun je van je kat het braafste huisdier maken.

Gebruik de kattenbak

Some figure

Een van de belangrijkste problemen met katten is wanneer je hen probeert te laten wennen aan een kattenbak. Probeer daarom eens de volgende aanbevelingen:

Zoek de juiste plaats

De locatie van de kattenbak kan de kat helpen om er direct aan te wennen!

  • Het is beter als de kattenbak op een rustige plek staat, waar er niet plotseling harde geluiden zijn of waar veel activiteit is.
  • Je kat moet gemakkelijk in de kattenbak kunnen. Als de kat ouder is of gehandicapt is, dan moet je als baasje er zeker voor zorgen dat hij de kattenbak gemakkelijk kan bereiken.
  • De kattenbak mag je niet in de buurt zetten van de voederbakjes. De kat zal die geur in de buurt van zijn voedsel namelijk niet fijn vinden.

Werk aan een routine

Je kat naar zijn kattenbak meenemen op bepaalde momenten van de dag helpt hem om een routine te ontwikkelen. Na verloop van tijd zal hij de bak dan zelf gaan gebruiken.

  • Je kunt hem naar de kattenbak brengen als hij net wakker wordt. Hij zal waarschijnlijk op dat moment toch zelf zijn behoefte moeten doen.
  • Een ander geschikt moment is na het eten.

Maak de kattenbak schoon

Dit is belangrijk, want als de bak niet schoon is, dan zal de kat deze niet willen gebruiken.

Maak de bak dus één keer per week grondig schoon. Terwijl je het grit en de uitwerpselen verwijdert, was je de doos met een licht geparfumeerd wasmiddel. Droog de bak goed af en strooi het grit er dan weer in.

Kies verstandig

Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling op de markt. Kies er eentje waar de kat zich het beste bij voelt.

Als je de vulling verandert, doe dat dan geleidelijk aan. Begin met de oude vulling te mixen met de nieuwe voordat je de oude volledig vervangt. Je kat zou een compleet nieuwe vulling namelijk kunnen afkeuren.

Leer de gewoonte om te bijten af

Katten bijten als ze bang zijn of zich bedreigd voelen. Ook bijten en krabben ze om te communiceren. Als de kat het niet leuk vindt dat iemand hem aait, dan heeft hij geen andere manier omdat te laten weten. Om dit gedrag af te leren kun je de volgende tips proberen:

Combineer spelletjes en training

Spelletjes kunnen ook als training werken. Wanneer een kat begint te bijten, stop je met het spelletje. Omdat katten graag spelen, zal hij teleurgesteld zijn en dus waarschijnlijk ophouden met bijten.

Elke keer als hij bijt of krabt, moet je hem volledig negeren. Dat is een goede manier om hem te trainen, zonder direct straffen uit te delen.

Maak van een stuk speelgoed zijn “prooi”

Katten zijn jagers van nature en bijten is voor hen dus instinctief. Geef je kat dus wat speelgoed om op te ‘jagen’, zodat hij zijn instinct ergens op kan botvieren. Zodra hij eraan gewend raakt om zijn speelgoed te bijten, zal hij stoppen met mensen lastig te vallen.

Voorkom dat je kat aan de meubels krabt

Some figure

Het kan een heuse uitdaging voor kattenbaasjes zijn om hun meubels in goede staat te houden. Katachtigen hebben immers de neiging om instinctief aan dingen te gaan krabben om hun territorium te markeren. Om dit gedrag te voorkomen, kun je de volgende technieken uitproberen:

Gebruik een krabpaal

Nerveuze katten kunnen zo veel krabben aan een krabpaal als ze maar willen. Die kunnen gemaakt zijn van karton, touw of hout. Ze zijn perfect voor een kat en zorgen ervoor dat hij zich niet meer met zijn nagels op de meubels richt.

Was de meubels

Katten hebben een hekel aan bepaalde geuren, bijvoorbeeld die van citrusvruchten. Om een rebelse kat te trainen zodat hij de meubels met rust laat kun je er wat citroensap over sprenkelen. Een andere trucje is om water, waterstofperoxide, lavendel en zeep te mengen. Dit mengsel overgiet je ten slotte nog eens met alcohol.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.