Honden op het werk: geweldig gezelschap!

Honden op het werk: geweldig gezelschap!
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

De oudste maatschappelijke theorieën stellen dat werk uitsluitend een menselijke activiteit is. Een groeiend aantal studies en experimenten geven echter aan dat het hebben van honden in de werkomgeving een aantal voordelen met zich meebrengt. De toegenomen druk op het werk kan stressverhogend werken. Het brengen van honden op de arbeidsplaats blijkt een uitstekende mogelijkheid te zijn om een rustiger atmosfeer te kweken.

Welke voordelen heeft het om een hond naar het werk te nemen?

Dieren toelaten op de werkplek is in veel landen een tegenstrijdig onderwerp, zelfs in die landen waar het al is toegestaan. Dit is onder andere omdat er wettelijke en hygiënische kwesties meespelen.

De eerste initiatieven ten behoeve van honden op de werkvloer

Het Verenigd Koninkrijk was een voorloper in dit soort initiatieven. In 2017 vierden huisdieren en hun eigenaren 20 jaar naast elkaar werken. In de Verenigde Staten is het initiatief nog steeds nieuw. Toch zijn daar al 40.000 bedrijven die zichzelf beschrijven als hond-vriendelijk. Andere landen zoals Canada, Australië en Nieuw Zeeland zijn er ook voorstanders van.

Hond achter een laptop

In Spanje wordt uitvoerig gedebatteerd over het hebben van honden op de werkvloer. Zelfs bedrijven die gespecialiseerd zijn in producten voor huisdieren hebben veel beperkingen wat betreft het hebben van dieren in de werkplaats.

De voordelen van honden meenemen naar de werkvloer

  • Het verbetert de stemming
    Dieren kunnen ons laten ontspannen. Ze maken ons ook vrolijk. Daarom worden ze in veel therapieën voor motorische handicaps of psychologische omstandigheden toegepast. Het meebrengen van honden op de werkvloer kan de stemming verbeteren en ook stress verminderen.
  • Een emotioneel gezondere omgeving
    Stille mensen zorgen voor een gezondere omgeving wanneer ze samenleven. Mensen neigen ertoe meer ontspannen te zijn wanneer hun huisdieren erbij zijn. Dit zal de verhouding tussen collega’s verbeteren.
  • Verhoogde productiviteit
    Werknemers die gezond en vrij van stress zijn brengen meer tot stand. Het is ook niet alleen getalsmatig. Mensen presteren beter als ze zich comfortabel voelen. De kwaliteit van hun werk wordt dientengevolge ook beter.
  • Beter werk-leven evenwicht
    Veel mensen vinden het moeilijk om de eisen op het werk samen te laten gaan met verantwoordelijkheden in hun persoonlijk leven. Een huisdier heeft zorg en aandacht nodig. Het meenemen van de hond naar de werkplek vermindert zorgen die een eigenaar zou kunnen hebben, vooral omdat ze ernaar kunnen omzien terwijl ze werken.
  • Huisdieren zijn niet zo eenzaam
    Veel huisdieren brengen veel tijd alleen door terwijl hun eigenaren overdag aan het werk zijn. Hierdoor zijn ze inactief en dit kan depressie veroorzaken. Honden die meegaan naar de werkvloer zijn niet zo eenzaam. Ze leven daar samen met hun eigenaren en met andere honden. De gezondheid van je trouwe vriend zal daardoor veel beter zijn.

Wat zijn de vereisten om een hond op de werkvloer te hebben?

Je zult in de eerste plaats worden gevraagd om te zorgen voor reinheid voor je hond. Het is nodig dat je zorgt voor een plek voor hun urine en ontlasting. Aangezien het een openbare ruimte is zul je extra goed hiervoor moeten zorgen. Besmettingen zullen voorkomen moeten worden.

Nog een kwestie is de zorg rondom chemische producten die op de werkvloer worden gebruikt. Zeer giftige of sterk ruikende chemicaliën kunnen een probleem worden voor je hond. Ze kunnen allergieën veroorzaken of ze ziek maken. Je moet er op verdacht zijn dat het welzijn van je hond jouw verantwoordelijkheid is.

Het bedrijf moet van hun kant zorgen dat de werkplaats geschikt is om huisdieren te ontvangen.

Uiteraard moet ieder dier dat meegaat naar het werk de beschikking hebben over water en voedselbakken. Je moet daarom een plek hebben om deze neer te zetten. Anders zouden ze hyperactief of zenuwachtig kunnen worden en schade kunnen toebrengen aan dingen in de werkplaats zoals gereedschap, meubels of apparatuur.

Je huisdier zal ook voldoende ruimte nodig hebben om wat lichaamsbeweging te hebben.

Een paar voorzorgsmaatregelen om te overwegen

Hond-werkplaats-3

Wat de eigenaar betreft zijn ze verantwoordelijk voor de gezondheid van hun dier.

  • Gezondheid. De inentingen en wormbehandelingen van je huisdier moeten actueel zijn. Je mag zieke honden of honden met parasieten niet meenemen naar het werk.
  • Ontlasting. Honden moeten op het werk een gelegenheid hebben waar ze hun ontlasting kunnen doen. Je moet dus wat tijd hebben om een wandeling met ze te maken. Als je dit niet kunt zullen ze het misschien wel binnen doen. Dit kan natuurlijk voor problemen met de collega’s zorgen!
  • Afspraak bij de dierenarts. Het is natuurlijk het beste als je je huisdier voor een controle meeneemt naar de dierenarts alvorens je ze meeneemt naar de werkplaats.
  • De eigenaar moet ook de verantwoordelijkheid dragen van de socialisatie van hun huisdier. Een socialisatieproces wordt erg aanbevolen. Het dier moet leren om vredig met andere mensen en dieren te leven. Vanzelfsprekend zal een agressief dier niet op de werkvloer worden toegelaten.

Wat betreft het samenleven zijn honden op de werkvloer een prachtgezelschap en een prima stimulans om beter werk te leveren. Iedereen kan er voordeel van hebben: de zaak, de eigenaren en de huisdieren.

Ook katten!

Als je werkomgeving katten toelaat zoals dat het geval is in Japan, vergeet dan niet hun kattenbak. We raden je aan een gebied af te bakenen voor kleine kattenbakken. Je moet de plek zorgvuldig bepalen om de geur te bedwingen. De beste keus zou een terras kunnen zijn of een tuin, buitenruimte of ergens waar een goede ventilatie is.

Vergeet ook niet om eten en water mee te nemen voor je huisdier. Wees een zorgzame eigenaar!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.