Hoe train je een dominante hond?

Hoe train je een dominante hond?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Sommige honden zijn van nature gehoorzaam en rustig. Maar andere honden zijn juist dominant. Ze worden gekenmerkt door hun sterk karakter en vurige persoonlijkheid. En een dominante hond trainen kan soms moeilijk zijn. Met geduld en toewijding wordt die taak echter vast keer op keer gemakkelijker.

Een dominante hond trainen vraagt ook sereniteit, inspanning en vastberadenheid. Een toekomstig hondenbaasje moet nu eenmaal weten waar hij of zij aan begint. Sommige rassen zijn immers extreem dominant en koppig. Training bij dit soort honden vraagt dan ook heel wat moeite.

Dominante honden zijn eigenlijk alleen geschikt voor mensen met een sterk karakter. Ook is een eerste ervaring met lastige huisdieren aan te raden. Want een dergelijke hond moet je zeker niet als een gewoon vrolijk en aanhankelijk huisdier beschouwen.

Hoe kun je een dominante hond trainen?

Train je hond

Mensen adopteren soms weleens een hond die moeilijker doet dan verwacht. Een hond met een zeer dominante persoonlijkheid kan als het ware over je heen lopen. Om een dominante hond te trainen moet je je bewust zijn van een aantal regels en methodes. Volg de trainingsrichtlijnen dus en strikt en stap voor stap op. Je moet de hond laten zien wie de baas is, en wie de leider van de groep is.

Het dier moet immers begrijpen dat zijn eigenaar de baas is, en niet hij. Verschillende aspecten van hondenpsychologie spelen een grote een rol wanneer je een dominante hond traint.

Sommige rassen zijn van nature dominant, zoals de dobermann of de rottweiler. Sommige honden zijn echter van nature onderdanig en worden pas dominant wanneer hun baasje zich te passief gedraagt. Daarom moet een huisdier altijd weten wie de leiding heeft.

Tips voor training en opvoeding

Hier zijn enkele tips die je kunt overwegen tijdens de training:

  • Leer de hond wat goed en fout is. Je moet het dier alles leren zodra hij bij je thuis gaat wonen. Corrigeer zijn ongepaste gedrag, zoals op bed springen of plassen in huis.
  • Laat de hond geen kamers voor zich eisen. Door het dier op bedden, stoelen en andere meubels te laten zal zijn superioriteitsgevoel alleen maar groeien. Zijn dominantie zal toenemen en hij zal denken dat hij de eigenaar is en alles bezit.
  • De hond mag pas na het gezin eten. In een roedel mogen de dominante leden eerst eten. Wanneer je als baasje het eerste eet, dan zal het dier beseffen dat hij niet de leider is, maar dat degene die voor hem zorgt dat is.
  • Jij laat de hond uit, niet omgekeerd. Het baasje heeft altijd de leiding. Laat het dier nooit te ver voor je uit lopen.
  • Werk aan sociale relaties. Het dier moet met zijn soortgenoten overweg kunnen. Het is dus noodzakelijk om aan vriendschappelijke relaties te werken.
  • Train je hond constant. Geef hem te allen tijde basisinstructies, zoals zitten, liggen, en apporteren.
  • Oefen veel geduld. Soms gedragen honden zich nu eenmaal als kinderen. Ze hebben tijd en begrip nodig om te leren wat ze wel of niet mogen doen.

Wederzijdse samenwerking

Hoe train je een hond

Door deze simpele methoden dagelijks te gebruiken zal je hond stilaan begrijpen wat zijn rol in het huishouden is. Combineer betrokkenheid, verantwoordelijkheid en geduld. Met die drie eigenschappen zul je snel je doel bereiken.

Maar vergeet niet dat een leider zijn geen eenvoudige taak is. Je moet het dier immers leren omgaan met anderen. Een goede leider kan zowel nederigheid als genegenheid laten zien.

Over het algemeen houden honden altijd van hun baasjes. Daarom zullen ze mensen beschermen, verzorgen en proberen te begrijpen. De relaties tussen dieren en mensen zijn beter als beide partijen leren samen te werken. Bovendien zal een dominante hond niet altijd een probleem vormen. Met goede training kan het soms heel snel gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.