Wat te doen als je hond in zijn riem bijt?
Geschreven en geverifieerd door de biologe Ana Díaz Maqueda
Bij het uitlaten van je hond komt ongewenst gedrag vaak voor, zoals continu aan de lijn trekken of naar andere mensen of dieren grommen. Het is ook mogelijk dat je hond in zijn riem bijt en zich niet van andere prikkels bewust is.
Misschien is het niet iets dat je huisdier tijdens de hele wandeling continu doet. Als het echter iets is dat je hond dagelijks herhaaldelijk doet, dan kan het zijn dat je regelmatig een nieuwe riem moet kopen.
Wat kun je doen om te voorkomen dat een hond in de riem bijt? Ook al lijkt het op dit moment een onbereikbaar doel, het is niet zo moeilijk om een hond zover te krijgen dat hij met dat gedrag stopt.
Waarom bijt een hond in zijn riem?
Het feit dat een hond in zijn riem bijt, kan betekenen dat hij te opgewonden is. In plaats om van de situatie te profiteren om via de neus de omgeving te ontdekken en ermee om te gaan, gebruiken veel honden wandelingen om te ontstressen en hun verveling te verminderen.
Voordat een hond gaat wandelen, moet hij kalm zijn. Je kunt dit niet bereiken door simpelweg bevelen als ‘zit’ of ‘blijf’ te geven. Je hond moet zelfbeheersing leren en begrijpen dat je hem in deze staat van opwinding niet mee uit wandelen gaat nemen.
Aan de andere kant kan een hond in zijn riem bijten als hij zichzelf wil bevrijden en weg wil rennen. Als hij bang is of als er een dreiging komt, zoals een andere hond die nadert, dan kan hij proberen om in zijn riem te bijten om de dreiging te vermijden als zijn baasje zijn gevoelens en emoties niet begrijpt.
Wanneer de hond vanwege een staat van opwinding in zijn riem bijt
De meeste honden bijten in hun riem als ze het huis verlaten. Ze hebben zich namelijk al enkele uren zitten vervelen. Ze moeten ook opgehoopte stress loslaten. Eigenaren moeten vanuit twee verschillende perspectieven aan deze situaties werken. We laten ze hieronder zien.
Werken met het reukorgaan en mentaal werk
Zoals duidelijk is, vermoeit lichamelijk werk het lichaam, maar mentale activiteit kan veel vermoeiender zijn. Honden werken door hun neus met hun hersenen. Als je je hond een beetje wilt vermoeien en hem wilt helpen zich te concentreren voordat je gaat wandelen, dan moet je eerst thuis met hem werken.
Als je verschillende geurspelletjes uitprobeert voordat je gaat wandelen, dan wordt de wandeling voor zowel jou als je hond veel comfortabeler.
Dit zorgt er bovendien voor dat de hond op straat meer tijd aan ruiken besteedt. Hij blijft dan gefocust op reukprikkels en niet op het bijten in de riem. Dit gedrag zal niet meer zo motiverend als de wereld zijn die je dier gaat ontdekken.
Als je hond in zijn riem bijt, werk dan aan de manier hoe hij je huis verlaat
Na het oefenen van de geurspelletjes moet je hond leren hoe hij het huis moet verlaten. In het verleden beweerden velen dat de hond de laatste zou moeten zijn die de deur uitgaat, zodat hij niet gaat geloven dat hij de leider is. Specialisten in de hondenpsychologie hebben deze theorie sindsdien verworpen.
Een hond moet naar buiten gaan wanneer hij wil, voor of na jou. Als je echter als eerste naar buiten wilt, train je huisdier dan om op je commando te wachten. Gebruik hiervoor een beloningssysteem.
Toch is het belangrijkste aan dit probleem dat je hond zijn impulsen en energie moet beheersen om de deur uit te willen rennen. Dat is altijd het geval of je hond nu als eerste of als laatste de deur uitgaat.
Om je hond te helpen om zijn impulsen onder controle te houden, dien je de riem, het tuigje of de halsband alleen aan te trekken als je huisdier zo kalm mogelijk is. Dit hangt natuurlijk van zijn karakter af.
Als het dier opgewonden raakt, dan moet je even wachten totdat het dier kalmeert. Geurspelletjes en basiscommando’s zoals ‘NEE’ of ‘ZIT’ kunnen hierbij erg behulpzaam zijn.
Vermijd continu praten tijdens de wandeling
Als je, wanneer je met je huisdier wandelt, voortdurend bevelen geeft, dan zal hij ze uiteindelijk negeren. Je moet leren om de hond via de riem te leiden. Kleine en zachte aanwijzingen helpen de hond om meer aandacht aan jou te besteden wanneer je het nodig hebt.
Als je aan de andere kant gaat schreeuwen of bruut aan de riem trekt, dan zal je hond er niets van begrijpen. Hij zal eerder een cyclus van stress ingaan, nog meer in de riem bijten en ook ander ongewenst gedrag vertonen.
Het doel is dat je hond interesse in de reukprikkels in zijn omgeving toont wanneer hij het huis verlaat. Om dit te doen, moet je hem natuurlijk de dingen rustig laten ruiken. Volg hem ook naar de plek die hij nodig heeft om te ruiken.
Als een hond tijdens de wandeling niet ruikt en continu naast je loopt zonder ergens op te letten, dan is het een hond die niet in balans is. Dit betekent niet dat je altijd moet gaan waar de hond wil. De hond moet namelijk leren wanneer hij mag en wanneer hij niet mag. Wat je echter nooit mag vergeten, is dat de wandeling voor je hond is en niet voor jou.
Als je een hond die in zijn riem bijt wilt laten stoppen, dan moet je buiten die situatie werken. Verbeter zijn zelfbeheersing, zelfrespect en ontspanning. Je kunt je huisdier daarna met een ‘NEE corrigeren als hij sporadisch in de riem bijt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cal, R. (2019). Habla con ellos: educación canina.
- Patricia B. McConnell. (2015) Al otro extremo de la correa. España. Ediciones invisibles.
- Rugaas, T. (2005). El lenguaje de los perros: las señales de calma. hada kaır.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.