Alles over gedragstherapie voor honden

Om met ongewenst gedrag om te gaan, of het nu een fysiek of psychisch probleem is, moet je hulp zoeken bij een dierenarts. Als de dierenarts het nodig vindt, kan hij de hond doorverwijzen naar een trainer en zelfs je hond therapie geven om zijn gedrag te veranderen.
Alles over gedragstherapie voor honden
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Wist je dat er ook gedragstherapie voor honden is? In dit artikel kun je meer lezen hierover. Honden hebben, net als mensen, gevestigde gedrags- en levensparameters nodig om hen te vormen tot gezellige, vriendelijke en aangepaste huisdieren.

Dit is vooral belangrijk tijdens de eerste vijf maanden van hun leven, omdat het je hond zal helpen een aangename levensstijl te ontwikkelen in een gezinssituatie. Sommige honden vertonen sociaal onaanvaardbaar of ongewenst gedrag naar de mensen en dieren in hun omgeving.

Dit zijn onder andere agressie, angst, dreigen, overdreven reacties of het onvermogen om emoties onder controle te houden, wat zelfs kan leiden tot het schaden van andere mensen, dieren of zichzelf.

Veel van deze problemen komen eigenlijk voort uit constante stressvolle situaties voor de hond. Hun reacties zijn het gevolg van het feit dat het baasje niet weet hoe hij met de situatie moet omgaan. Veel van deze problemen kunnen echter worden opgelost met gedragstherapie voor honden.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen bij honden kunnen worden veroorzaakt door de volgende twee punten:

  • Biologisch: elk lichamelijk probleem dat ongemak of pijn veroorzaakte
  • Niet-biologisch: wanneer het gedrag van het dier van niet-lichamelijke oorsprong is. Bijvoorbeeld als de hond een moeilijke of traumatische jeugd heeft doorgemaakt.

Hoe ontstaan deze problemen?

  • Agressie. Dit soort gedrag heeft een gespecialiseerde en dringende behandeling nodig omdat het dier schade kan toebrengen aan andere dieren of mensen.
  • Angsten en fobieën. Het kunnen mensen, objecten, geluiden of andere honden en dieren zijn. De eigenaar zou idealiter de hond moeten helpen door hem te ondersteunen in het proces om zijn angsten te overwinnen.
  • Destructief gedrag.
  • Overmatig geblaf.
  • Scheidingsangst. In dit geval is de therapie belangrijk om je hond te helpen vertrouwen te krijgen en hem rustig te houden als hij alleen thuis is.
  • Opwinding en hyperactiviteit. Dit probleem is erg vermoeiend voor zowel de hond als degenen die met hem leven. De hond is voortdurend actief en gespannen en kan zich niet ontspannen.
Een hond ligt op de vloer

Het is belangrijk om dit gedrag te behandelen, zowel voor het welzijn van de hond als voor de baasjes. Als het gedrag zonder therapie te moeilijk voor de baasjes wordt, kan het zijn dat een eigenaar zijn hond in de steek laat, mishandelt of laat inslapen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Het doel van gedragstherapie voor honden

De inzet en consistentie van de baasjes is het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Als je niet bereid bent om je huisdier goede gewoontes aan te leren, is het moeilijk om later in het leven te helpen hun gedrag te verbeteren. Het emotionele aspect is ook belangrijk. Dit bestaat uit begrip, empathie en geduld voor je hond gedurende het hele proces.

Het is aan te raden om de hond te trainen voordat hij vijf maanden oud is. Het doel van gedragstherapie is niet om de hond gehoorzaam te maken, maar om de relatie tussen de hond en de eigenaar te verbeteren. Het is om ervoor te zorgen dat je dagelijkse leven met je huisdier voor jullie beiden plezierig is.

Evaluatie

Tijdens een afspraak met de dierenarts zal de specialist een reeks vragen stellen aan de eigenaar en aan iedereen die veel tijd met de hond doorbrengt. De vragen kunnen gaan over hoe het huisdier is geboren, hoeveel pups er in het nest zaten en hoe de moeder was.

Alle vragen zijn bedoeld om de oorsprong van de gedragsproblemen van de hond te analyseren. Dit zal hen helpen beslissen over een effectieve behandeling, bijvoorbeeld dus gedragstherapie voor honden.

Een hond bij de dierenarts

Wat doet gedragstherapie voor honden?

Dit hangt af van de oorzaak van het ongepaste gedrag dat je wilt verhelpen. Er zijn echter algemene tips die belangrijk zijn voor het leven van de hond. Om er een paar te noemen:

1. Vaststellen van routines

Dit omvat het hebben van een vast schema voor het voeden, de ontlasting (de hond uitlaten), speeltijd, wandelingen en rust. Door op een ordelijke manier in deze basisbehoeften te voorzien, zullen jullie beiden een beter georganiseerd en rustiger leven hebben.

2. Dagelijkse lichaamsbeweging

Dit punt is vooral belangrijk voor huishonden. Zoals we hebben gezien, is de meestvoorkomende oorzaak van ongewenst gedrag bij honden stress. De beste manier om van de dagelijkse stress af te komen is door goed te wandelen of zelfs te rennen (afhankelijk van het ras en het activiteitenniveau van de hond).

Een zittende levensstijl brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor honden, zoals obesitas en andere gerelateerde ziekten. Wat het ras van het dier ook is, alle honden hebben dagelijks beweging nodig.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.