Waarom plast mijn hond als ik hem bestraf?
Vooral bij puppy’s is het gebruikelijk dat je ze in bepaalde situaties een beetje ziet plassen, ook als ze bestraft worden. Dat kan veel mensen ertoe brengen zich af te vragen: “waarom plast mijn hond als ik hem bestraf?”
Het eerste wat je moet weten is dat het iets is dat volkomen onvrijwillig is en dat gemakkelijk te corrigeren is. Om dit gedrag uit te bannen moet je het echter eerst grondig begrijpen. In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om dit probleem te behandelen.
Waarom plast mijn hond als ik hem bestraf?
Plassen is voor honden niet alleen een fysiologische behoefte, maar ook een communicatiemethode. Via de reuk kan een hond de chemische stoffen in de urine herkennen. Die informeren hem onder andere over het geslacht, de gezondheid en de voortplantingstoestand van een andere hond (en zelfs diens gemoedstoestand).
Een urinemarkering is een opzettelijke boodschap: de hond wil zijn informatie op een bepaalde plaats achterlaten om als de zijne te markeren.
In onverwachte omstandigheden voor de hond (zoals een uitbrander), kan de boodschap die ze ontvangen als ze je geschreeuw of geroep horen er een van dreiging en gevaar zijn. Als ze bang zijn, is de kans groot dat ze onwillekeurig gaan plassen uit paniek, wat deel uitmaakt van een onderdanigheidsreactie.
Het feit dat je hond zijn onderdanigheid toont door te plassen heeft grote aanpassingswaarde (Engelse link), want het is hun manier om te impliceren dat je ze intimideert en dat ze willen voorkomen dat het conflict escaleert.
Het is alsof je hond je zegt “jij wint, ik wil geen ruzie.” Bovendien zal de urine stoffen bevatten die een andere hond met angst zou associëren, ook al ruik jij ze niet.
Tekenen van onderdanig plassen
Sommige honden plassen onbedoeld in andere omstandigheden, zoals wanneer de eigenaar thuiskomt en ze erg opgewonden raken. Je moet weten hoe je kunt onderscheiden wanneer ze onderdanig zijn en wanneer het om een andere reden is. Onderdanig plassen gaat meestal gepaard met andere tekenen, zoals deze:
- De hond steekt zijn staart tussen zijn poten
- Het dier ligt met de buik omhoog, de buik tonend
- Hij legt zijn oren naar achteren en laat zijn kop zakken
- Hij knijpt zijn ogen dicht of verwijdt ze tot het oogwit zichtbaar is
- De hond blijft roerloos liggen
- Hij trilt
- Huilt of jankt
Factoren die onderdanigheid beïnvloeden
Als je eenmaal nagegaan hebt dat wat de hond doet, onderdanigheid tonen is, kun je beginnen de situatie te analyseren. Je moet op zoek gaan naar de factoren die dit gedrag veroorzaken. Tot de meestvoorkomende omstandigheden behoren de volgende:
- Je maakt je hond bang: Als je schreeuwt, slaat, of plotselinge bewegingen gebruikt die de hond als gewelddadig kan opvatten, dan creëer je een gevoel van gevaar dat je hond buiten proportie vindt (en dat is het zeker).
- Je berispt hem lang nadat hij iets verkeerds gedaan heeft: Als de berisping lang na het slechte gedrag gebeurt, zal de hond het verband tussen zijn gedrag en je agressieve berisping niet begrijpen.
- De hond heeft een gevoelige of reactieve persoonlijkheid: Je bestraffing is misschien niet erg heftig, maar de hond lijdt meer dan andere honden in deze situaties.
- De hond heeft niet geleerd zich buiten het huis te ontlasten: In het geval van puppy’s bijvoorbeeld kunnen ze hun stoelgang nog niet onder controle hebben.
- Slechte of traumatische ervaringen: Als het dier een traumatische episode in zijn leven heeft meegemaakt (geweld, mishandeling, enz.), kan hij veel onderdaniger en reactiever zijn in negatieve situaties.
Mijn hond plast als ik hem bestraf: wat kan ik doen?
Als een hond te vaak onderwerping gebruikt om conflicten op te lossen (of altijd plast als je hem bestraft maar geen andere duidelijke tekenen vertoont), kun je te maken hebben met een gedragsstoornis.
Het corrigeren ervan is goed voor de geestelijke gezondheid van je hondse metgezel. Dat betekent bovendien dat je niet voortdurend plasjes hoeft op te dweilen. Hier laten we je zien hoe.
Maak een plan
Analyseer allereerst de situaties waarin de hond plast als je hem bestraft. Houd rekening met hoe lang het duurt voor je ze bestraft vanaf het moment dat ze iets verkeerd doen, met de intensiteit van je stem, en met je gebaren. Plassen ze in een bepaalde kamer? Gebeurt het altijd ‘s nachts? Elke informatie kan belangrijk zijn.
Als je een patroon opmerkt, verander of elimineer dan eenvoudig de situatie, en de hond zou na verloop van tijd moeten stoppen met plassen. Zo niet, dan moet je blijven zoeken naar triggers of naar een professional gaan.
Sluit pathologieën uit
Omdat het hier om onvrijwillig plassen gaat, kan het te wijten zijn aan een gezondheidsprobleem, zoals een verstoorde werking van je nieren. Psychische kwalen zijn ook belangrijk: als de hond bijvoorbeeld aan een angststoornis lijdt zal hij gevoeliger zijn voor bestraffingen.
Zorg voor een goede communicatie met je hond
Mensen vertrouwen sterk op gesproken taal. Daardoor zijn we ons er soms niet van bewust dat de gebaren, houdingen, of bewegingen die we maken. Die kunnen voor een hond agressiever overkomen dan we denken. Probeer daarom altijd een kalme en vriendelijke benadering te creëren bij de omgang met je hond.
Verwijder straf uit hun training
Begin met positieve bekrachtiging, waarbij je goed gedrag beloont, en de hond op andere manieren van slecht gedrag afhoudt. Elimineer straffen helemaal, want dat is de belangrijkste trigger voor de hond om te plassen. Bovendien garandeert de positieve methode meer solide en langdurige resultaten.
Stel voorspelbare interacties vast
Het creëren van een dagelijkse routine helpt honden om hun mentale en emotionele evenwicht te bewaren. Je moet consequent zijn in je reacties op hun gedrag, want als je ze de ene dag bestraft maar de volgende in dezelfde omstandigheden beloont, dan schep je alleen maar verwarring bij de hond en vererger je het probleem.
Maak de plek waar de hond geplast heeft schoon met een enzymenreiniger
Alledaagse schoonmaakmiddelen kunnen sporen van urinegeur achterlaten die jij niet kunt waarnemen. De hond kan deze echter wel ruiken. Dat kan hem vervolgens aanmoedigen om weer op dezelfde plaats te plassen. Enzymenreinigers geven je de garantie dat er geen organische resten achterblijven en voorkomen zo dat ze bepaalde plaatsen willen markeren.
Mijn hond plast als ik hem uitscheld: nog een laatste advies
Honden begrijpen is een progressief proces. Zelfs als je al jaren met je hond bent, kunnen er aspecten van hun persoonlijkheid of gezondheid zijn die je gemist hebt. Dat betekent echter niet dat je een slechte eigenaar bent. We moeten nooit ophouden te leren over hoe we onze honden kunnen onderwijzen en begrijpen.
Als je hond plast als je hem bestraft en je weet niet hoe je het kunt verhelpen, ga dan naar een kynologisch etholoog of de dierenarts, want het belangrijkste is dat je het probleem oplost.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Schenkel, R. (1967). Submission: its features and function in the wolf and dog. American Zoologist, 7(2), 319-329.
- Submissive Urination and Excited Peeing in Dogs. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 7 de septiembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/submissive-urination-and-excited-peeing-dogs
- Dog Body Language. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 7 de septiembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/dog-body-language
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.