Wat moet je doen als je hond bang voor auto's is?

Als je dit probleem wilt oplossen, moet je rustig blijven, ze vooral niet dwingen, en ze geleidelijk aan auto's blootstellen, terwijl je ervoor zorgt dat ze zich op hun gemak voelen.
Wat moet je doen als je hond bang voor auto's is?

Laatste update: 25 februari, 2019

Veel honden zijn bang voor auto’s, of ze nu op reis zijn of alleen maar het geluid horen dat langsrijdende auto’s maken. Dit gedrag wordt vaak geassocieerd met posttraumatische stress, maar ook met andere dingen. Het kan echter wel worden aangepakt. Lees het advies in dit artikel om te weten wat je moet doen als je hond bang voor auto’s is.

Stappen voor als je hond bang voor auto’s is

1. Blijf rustig

Als je weet dat je hond bang is voor auto’s, en jij wordt ook elke keer als er één langskomt nerveus, dan maak je het hiermee alleen maar erger voor je hond. Je moet met een zachte stem tegen hem praten terwijl je rustig doorloopt. Glimlach en laat hem zien dat je kalm bent en dat het goed is, dan wordt hij vanzelf ook kalm.

2. Aai hem niet

Als je hond bang is, aai hem dan niet. Dat is een beloning en zo zal hij het ook zien. Als je je hond aait denkt hij juist dat zijn gedrag goed is. Dit zal zijn reactie elke keer dat je je in een soortgelijke situatie bevindt alleen maar versterken.

3. Scheld hem niet uit

Angst is iets wat elk dier en mens voelt. Als je je hond uitscheldt, dan maak je het alleen maar erger en wordt hij nog banger. Maar het ergste is nog dat hij jou kan gaan associëren met dezelfde slechte gevoelens die hij krijgt als hij het geluid van een auto hoort.

Hier maak je je hond alleen maar angstiger en nerveuzer van. Je hond moet zich te allen tijde veilig en niet bedreigd bij je voelen.

4. Dwing hem niet

Ze zeggen dat de beste manier om je angsten te overwinnen is om ze onder ogen te zien. Dit werkt echter niet bij alle mensen en ook niet bij dieren. Denk niet dat het helpt als je je hond dwingt om zijn angsten onder ogen te zien, het maakt de situatie er alleen maar erger mee.

Hond die onder een auto ligt

5. Laat hem wennen aan autogeluiden

Als je in de stad woont, woon je mogelijk in een drukke straat met veel auto’s. Maak het geluid deel van het achtergrondgeluid door de ramen open te laten staan. Zet niet alle ramen in één keer open. Probeer de hele week één raam open te houden. Zet dan een ander raam open totdat ze allemaal open staan.

Aan de hand van dit proces kun je zien:

  • Hoe je hond reageert.
  • Of hij aan het lawaai gewend raakt. 
  • Of dat het zijn angst versterkt.

Als je een nieuw raam wil openen en hij is er nog niet klaar voor, wacht er dan nog even mee.

6. Neem hem ergens mee naartoe waar er auto’s zijn

Wanneer je dit doet, zorg er dan voor dat de auto’s ver weg zijn. Ga naar een park of een straat in de buurt van een drukke weg waar je de auto’s van een afstand kunt zien en horen. Blijf echter niet te lang als je merkt dat je hond bang wordt. Slechts twee tot drie keer per week een halve minuut is een uitstekende vorm van therapie.

Als je merkt dat hij minder bang wordt, kun je elke dag ietsje langer blijven.

7. Bepaal een commando

Probeer je hond te laten gehoorzamen of naar een commando te luisteren als je dicht bij verkeer bent. Door hem te laten focussen en zich op jou te concentreren, zal hij vergeten dat er auto’s in de buurt zijn en dit zal hem helpen om over zijn angst heen te komen.

Wat als je hond bang is voor reizen in een auto?

Als je hond bang is om met de auto mee te gaan, zorg er dan voor dat zijn tuigje comfortabel en niet te strak zit.

Hond in een auto
  • Als je hem in een reismand meeneemt, zorg er dan voor dat deze de juiste maat heeft.
  • Open de ramen zodat je hond niet duizelig wordt en zet de reismand zo neer dat er frisse lucht bijkomt.
  • Echter, gebruik geen luchtverfrisser in de auto omdat die sterke geuren afgeven waar honden misselijk van kunnen worden.

Als je hond bang en nerveus is, dwing hem dan in ieder geval niet de auto in. Het is veel beter om hem eerst te kalmeren en te trainen om in en uit de geparkeerde auto te stappen door gebruik te maken van een beloning. Op deze manier zal hij de auto met iets positiefs associëren.

Maak je vooral geen zorgen. Je kunt met eventuele angst of trauma’s die je hond heeft omgaan als je de signalen leert begrijpen en veel genegenheid toont. Het werkt hetzelfde in het geval dat je hond bang voor auto’s is. Het kost misschien wat moeite, maar het is zeker de moeite waard. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.