Hoe kalmeer je je hond als hij bang is voor onweer

28 juli 2018
Hoe weet je of jouw hond bang is voor onweer? Veel honden hebben een fobie voor harde geluiden. Je kunt veel van de angst en stress van je hond wegnemen door hem goed te trainen. In het bijzonder zorg je dat hij een plek heeft waar hij zich veilig voelt.

Een fobie voor onweer kan je hond bang maken en hem stress bezorgen. Daardoor kan zijn gezondheid in gevaar komen. Volg deze tips om te leren hoe je je hond tijdens onweer kalmeert en hem door deze moeilijke periode heen helpt.

Hoe weet je of je hond bang is voor onweer?

Geluiden en lichten die je hond angst en stress bezorgen worden door dierenartsen niet officieel geclassificeerd. Hier zijn enkele van de bekendste oorzaken waar je hond op kan reageren:

  • Het geluid van de wind
  • Donder
  • Bliksem
  • Veranderingen in de luchtdruk
  • Statische elektriciteit
  • Geluiden met een lage frequentie voorafgaand aan stormen die mensen niet kunnen horen

Deze fenomenen zijn normaal voor mensen en geheel onschadelijk voor dieren die niet bang zijn voor onweer. Toch kan de reactie van je huisdier instinctief zijn. Angst wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel. Dit is het deel van de hersenen dat onvrijwillige reacties controleert. Bij dieren wekt het gewoonlijk het zogenaamde ‘vecht-of-vlucht’ principe op, een een fysiologische reactie op gevaar.

Een hond die bang is voor buien

Aangezien deze reactie alleen door een bepaald gevaar (trigger) veroorzaakt wordt dat niet over gaat, kan dit als een fobie beschouwd worden. Zo kunnen de angst voor onweer, harde geluiden en vuurwerk hier allemaal toe gerekend worden. 

Manieren om je hond te kalmeren tijdens onweer

Het grootste probleem bij onbehandelde of niet-gediagnosticeerde fobieën is dat de agressieve, angstige of instinctieve reactie steeds intenser wordt. Vandaar dat dit elke keer verergert als de trigger voor de fobie voorkomt.

Angst en nervositeit kunnen de persoonlijkheid van je hond op de lange duur veranderen als je geen actie onderneemt. Daardoor kan een hond die altijd gezond, gehoorzaam en sociaal was, veranderen in een angstig en agressief dier. Eentje die niet langer luistert naar zijn eigenaar.

Een bange hond

Met de volgende strategieën kun je je hond leren om te kalmeren en een actieplan ontwikkelen voor als je hond bang en gestrest is.