5 tips om gedragsproblemen bij honden te voorkomen
Het heerlijke gezelschap en de onvoorwaardelijke liefde die onze huisdieren ons geven, zijn natuurlijk geweldig. Maar omdat niets perfect is in dit leven, kunnen ze soms ook last krijgen van gedragsproblemen. In dit artikel geven we je enkele tips om gedragsproblemen bij honden te voorkomen.
Oorzaken van gedragsproblemen bij honden
Achter de gedragsproblemen bij honden kunnen zeer specifieke en tijdelijke redenen zitten. Stress is hiervan een voorbeeld. Misschien ben je net verhuisd naar een nieuw huis of is er pasgeleden een familielid overleden. In deze gevallen lost de situatie zich met wat tijd meestal vanzelf op.
Maar er kunnen ook diepere redenen zijn, zoals trauma of angst veroorzaakt door gebeurtenissen in hun verleden (misbruik, verlating, opsluiting, enz.). Dit soort problemen zullen zowel tijd als geduld vergen. Bovendien heeft je hond in dit soort gevallen ook de hulp van een specialist in dierengedrag nodig.
Veel gedragsproblemen bij honden komen echter voort uit de fouten die we zelf maken bij het trainen van onze honden en de manier waarop we hen dagelijks behandelen. Blijf doorlezen om een paar goede tips te weten te komen om gedragsproblemen bij honden te voorkomen.
Hoe je gedragsproblemen bij honden kunt voorkomen
Hier zijn een paar dingen die je zelf kunt en zou moeten doen om ervoor te zorgen dat je hond zijn gedragsproblemen overwint:
1. Stel duidelijke regels
In elk gezin moet er een reeks regels zijn voor alle gezinsleden, zowel mensen als dieren, als je wilt dat alles soepel verloopt. Vooral consequent zijn is in dit geval belangrijk.
Als het in jouw huis een regel is dat de hond niet in bed mag, moet iedereen deze regel afdwingen. Als je vandaag nee zegt tegen je harige vriend, maar de volgende dag ja omdat het zondag is, of als je zoon de regel afdwingt maar je dochter het toestaat, is het verwarrend voor je hond. Hierdoor zal hij niet weten hoe hij moet handelen.
2. Behandel je hond niet als een mens
Vergeet niet dat je te maken hebt met een hond. Betrek je hond dus niet bij menselijk gedrag en verwacht ook niet van hem dat hij handelt of redeneert als een persoon. Kleed je hond niet ‘modieus’ aan, geef hem geen accessoires, en koop ook geen parfums of cosmetische producten voor hem die niet nodig zijn voor een goede hondhygiëne.
Honden geven niet om dit soort onnodige dingen en ze zullen alleen ongemak, allergieën en gedragsproblemen veroorzaken. Hiermee dwing je je hond namelijk in situaties die geen deel uitmaken van zijn aard.
3. Laat hem een hond zijn
Het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond gestrest of getraumatiseerd raakt en bepaalde gedragsproblemen ontwikkelt, is om hem gewoon een hond te laten zijn. Laat je hond daarom:
- Socialiseren met andere honden.
- Met zijn neus de wondere wereld om hem heen ontdekken wanneer je hem uitlaat. Sta het toe, zelfs als dat betekent dat hij zal snuffelen aan onaangename dingen zoals afval en uitwerpselen van andere dieren.
- Voldoende beweging krijgen. Een hond die geen energie verbrandt raakt verveeld en kan destructief worden – zelfs agressief.
4. Gebruik positieve bekrachtiging tijdens zijn training
Zorg ervoor dat je jezelf bewapent met geduld en doorzettingsvermogen wanneer je je hond probeert te trainen. Raak niet ontmoedigd als je niet meteen het verwachte resultaat krijgt.
Zorg er ook voor dat je altijd gebruikmaakt van positieve bekrachtiging om het goede gedrag van je hond te belonen. Negeer gewoon zijn slechte gedrag in plaats van hem te straffen. Als je hem straft, wordt hij een bang dier en ontwikkelt hij gedragsproblemen.
5. Behandel je hond altijd goed
Goede behandeling, liefde en respect kunnen vaak wonderen verrichten bij zowel mens als dier. Daarom moet je, om gedragsproblemen bj honden te voorkomen, ook deze tips volgen:
- Probeer je hond niet te lang alleen thuis te laten.
- Houd je hond niet opgesloten in kleine ruimtes, zelfs als het een balkon is.
- Maak je hond niet vast aan een hondenhok, of deze nu op het terras of in de tuin staat.
- Sla je hond nooit, om wat voor reden dan ook.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.