Logo image
Logo image

De Maine Coon: kenmerken en verzorging

3 minuten
Ondanks zijn grote formaat heeft de Maine Coon, bekend als een vriendelijke reus, een rustige persoonlijkheid en hij houdt ervan om bij mensen te zijn.
De Maine Coon: kenmerken en verzorging
Laatste update: 25 mei, 2020

De Maine Coon is een opvallend ras, omdat deze katten er groot en sterk uitzien en een prachtige vacht hebben. Lees dit artikel om alles te weten te komen over de eigenschappen van dit ras.

Geschiedenis van de Maine Coon

Om eerlijk te zijn is de oorsprong van dit ras onbekend. Het is bekend dat het in Noord-Amerika is ontstaan, maar niemand weet echt wanneer of waarom deze katten van dit continent afkomstig zijn.

Sommige mensen zeggen dat ze verwant zijn aan de Noorse boskatten die per boot met de Vikingen kwamen. Anderen zeggen dat ze afkomstig zijn van een aantal Turkse Angora-katten in de 19e eeuw.

Dit ras is echter wel afkomstig uit de staat Maine, in het noordoosten van de Verenigde Staten. Eerst was het een plattelandskat die zeer verspreid was over het gebied. In de jaren tachtig werd het echter een populair ras. Ze werden geëxporteerd naar andere landen als huisdier en de FIFE erkende ze als een uniek ras in 1982.

Eigenschappen

De Maine Coon worden liefkozend “de vriendelijke reus” genoemd, omdat ze een van de grootste huiskattenrassen zijn die er bestaan. Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes. Ze wegen tussen de zeven en tien kilo, terwijl vrouwtjes vijf tot zeven kilo kunnen wegen.

Some figure

Dit ras wordt niet alleen bepaald door zijn grootte. Hun hoofd is vierkant en ze hebben opvallende jukbeenderen. Ze hebben puntige oren die breed zijn aan de basis en een plukje haar op de uiteinden hebben. Hun ogen zijn groot en licht schuin.

Het haar van de Maine Coon is middellang en kan in verschillende kleuren voorkomen, zoals effen bruin of tweekleurig. Het haar is langer en dichter aan de binnenkant van hun benen, borst en buik. Ook zijn hun staarten breed en zeer behaard.

Het gedrag van de Maine Coons

Ondanks hun indrukwekkende uiterlijke kenmerken zijn Maine Coons kalme en aanhankelijke dieren. Het zijn echter wel nog steeds katten, en net als de meeste katten zullen ze een favoriete persoon in huis kiezen waar ze meer aandacht aan zullen besteden.

Het zijn geen bijzonder actieve dieren. Ze hebben geen extra beweging nodig, maar ze vinden het leuk om in de tuin te zijn en op kleine prooien te kunnen jagen en de boel te verkennen. Huiskatten brengen hun tijd graag door met slapen en spelen met hun gezin.

Some figure

De Maine Coon stoppen niet met geluid maken. Het zijn zeer expressieve, vocale dieren die de hele tijd door geluiden maken, miauwen en knorren, zowel onder elkaar als met mensen.

Dit betekent niet dat ze luidruchtig zijn, maar ze weten wel hoe ze je aandacht kunnen krijgen als ze dat willen. Het zijn ook intelligente en slimme dieren. Dus als ze iets nodig hebben, weten ze hoe ze het moeten krijgen.

De verzorging van de Maine Coon

Dit kattenras is een over het algemeen gezond ras dat geen erfelijke gezondheidsproblemen heeft. Door hun grootte zijn ze echter vatbaar voor heupdysplasie, een probleem dat vaker voorkomt bij honden dan bij katten.

De meeste zorg voor de Maine Coon heeft te maken met de vacht, hoewel die lang en sterk is en meestal niet verstrikt raakt. Je moet de kat echter wel regelmatig borstelen om de dode haren uit haar vacht te halen. Vooral tijdens de verharingsperiode, omdat ze haarballen in haar maag kan krijgen.

Onderzoek onder dierenartsen stelt dat de meeste huiskatten last hebben van obesitas. De Maine Coon is een groot en rustig dier en is dus ook gevoelig voor overgewicht. Je moet je Maine Coon daarom ook om de zes maanden meenemen naar de dierenarts voor controle en je moet de voedingsrichtlijnen volgen die de dierenarts je geeft.

De Maine Coon is de laatste steeds populairder geworden doordat het zo’n mooi ras is. Hun indrukwekkende vierkante kop en dichte vacht maken ze een uniek. Ze hebben ook nog eens de perfecte persoonlijkheid voor een gezin. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.