We vertellen alles over de Schotse deerhound

In dit artikel vertellen we je alles over een bijzonder hondenras: de Schotse deerhound.
We vertellen alles over de Schotse deerhound

Laatste update: 23 maart, 2020

De Schotse deerhound, ook bekend als de deerhound is een grote, statige, rustige en gehoorzame hond. De vacht van deze honden maakt ze ook perfect voor koude klimaten.

Oorsprong van het ras

Dit ras is een mogelijk directe afstammeling van de primitieve Keltische hond. Deze honden werden namelijk door Schotse clans gefokt om ze te gebruiken om op wolven en groot wild te jagen.

Hoewel Schotse deerhounds op het punt van uitsterven stonden, gaven Sir Walter Scott en XVIII-eeuwse Schotse trends het ras een comeback en ze zijn er nog steeds. Koningin Victoria had er in de 19e eeuw zelf eentje als huisdier.

Het fysieke uiterlijk van de Schotse deerhound

Hond die hard rent
Bron: kennysarmy

De Schotse deerhound is een grote hond met een vacht in verschillende grijstinten. Hij is goed geproportioneerd en heeft een relatief kleine kop. Morfologisch gezien moet de schofthoogte minimaal 76 centimeter zijn bij reuen en 71 centimeter bij teefjes. Reuen wegen meestal ongeveer 45 kg en teefjes ongeveer 36 kg.

De Schotse deerhounds hebben vaak een grijze vacht, hoewel sommige deerhounds roodachtig zandkleurig of een roodachtig bruine vacht hebben met een zwarte snuit, poten en staart. Soms hebben ze wit haar op hun borst, poten en op de uiteinden van hun staarten.

De persoonlijkheid van Schotse deerhounds

Grijze schotse deerhound
Bron: Adam Singer

Schotse deerhounds zijn aanhankelijk en gehoorzaam, maar ze zijn ook onafhankelijk en vereisen hun eigen ruimte. Ze zijn kalm in huis, wat vreemd is voor een dier dat zo snel rent, iets dat namelijk gebruikelijk is voor dit soort rassen.

Zorg en aanbevelingen

Hun vacht kan zich perfect aanpassen aan ruig terrein en ongunstige klimaten. Deze honden zijn daarom perfect voor kust-, koude- en hoogteklimaten. Ze kunnen de kou goed verdragen, maar warm weer is gevaarlijker voor hen, omdat de dikte van hun huid ervoor zorgt dat ze een hitteberoerte kunnen krijgen.

Ze kunnen vele jaren leven, hoewel ze ruimte en lichaamsbeweging nodig hebben, ook om ze te kunnen laten functioneren in een gezin. Hun spieren zijn sterk en krachtig, dus moeten ze een eiwitrijk dieet hebben.

Zoals de meeste honden van grote rassen, bestaat er ook enig risico op het ontwikkelen van ziekten zoals maagtorsie of heupdysplasie. Al deze aandoeningen kunnen echter voorkomen worden door ze regelmatig door een dierenarts te laten controleren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.