Wat zijn de meest sociale hondenrassen?
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Over het algemeen zijn de meest sociale hondenrassen ook het populairst. Hoewel de meerderheid van de honden graag tijd met mensen doorbrengt, staan sommige rassen bekend om hun vriendelijke houding.
Het is een bekend feit dat bijna alle honden aanhankelijk zijn naar hun eigenaars. Rassen die werden gekozen om als waakhonden te fungeren, kunnen echter overdreven voorzichtig en zelfs agressief tegenover vreemden zijn.
Dus als je op zoek bent naar een hond die van iedereen zal houden, zowel van vrienden als vreemden, dan is dit artikel iets voor jou.
De Golden Retriever, een van de meest sociale hondenrassen ter wereld
Een van de meest populaire rassen ter wereld, de golden retriever, afgebeeld aan het begin van dit artikel, heeft een beroemd kalm karakter. Ze zullen graag met elk dier leven als ze eenmaal de kans hebben gehad om ze te leren kennen.
De meest opvallende kenmerken van dit ras zijn het uithoudingsvermogen, intelligentie en trainbaarheid. Het is niet ongewoon om deze dieren als hulp- en therapiehonden te zien werken. Ze zijn ook succesvol als speur- en reddingshonden, evenals als jachthonden getraind.
Golden retrievers houden over het algemeen van iedereen. Absoluut iedereen. Als een inbreker je huis binnendringt, dan zal een golden retriever hem waarschijnlijk begroeten alsof hij hem zijn hele leven al kent, voordat hij hem een rondleiding door het huis geeft!
Pointers: het ras van keuze
Zo elegant in het echte leven als in olieverfschilderijen uit de 18e en 19e eeuw, zijn pointers al honderden jaren bij uitstek de metgezellen voor de adel.
Hun aristocratische uitstraling belet hen echter niet liefdevolle en speelse honden te zijn. Met de juiste training kunnen ze een loyale vriend voor andere dieren zijn en net zo aanhankelijk met hen worden als met hun menselijke familie.
De meest opvallende kenmerken van dit ras, naast zijn fenomenale reukvermogen, zijn zijn grote geduld en zelfbeheersing. Ze werden oorspronkelijk voor het opsporen van prooien gebruikt.
Wanneer ze de geur van een vogel of haas vingen, dan bleven ze stokstijf staan en wezen ze met hun neus en voorpoot, blaffend terwijl ze geduldig wachtten tot hun bazen hun hadden ingehaald en hun wapen zouden laden.
Energiek en plezierig, ze zijn ideaal voor actieve huishoudens waar ze deel van het gezinsleven uit zullen maken. Dit zijn liefhebbende en volgzame dieren om in de buurt te hebben, zolang ze voldoende beweging krijgen. Pointers zijn een van de meest atletische honden ter wereld en hebben elke dag een goede lange wandeling nodig.
Poedels
Poedels, ook bekend als caniche, (van de Franse betekenis ‘eendenhond’), kwamen in de middeleeuwen uit Duitsland. Ze werden gefokt als waterhonden en werden getraind om watervogels te halen.
Zoals alle jachthonden zijn poedels erg sociaal. Ze staan te popelen om iedereen tevreden te stellen en met iedereen om te gaan, of het nu mensen, katten of andere honden zijn.
Hun grote energie en speelse persoonlijkheid maken ze geweldige metgezellen. Ze zijn zo gemakkelijk te trainen dat ze meestal met andere huisdieren in het huishouden te vertrouwen zijn.
Poedels worden als een van de meest intelligente rassen ter wereld beschouwd. Ze leren snel en zijn perfect aangepast aan bijna elke taak die je hen geeft. Ze worden vaak als liefhebbende, loyale en hardwerkende dieren beschreven. Ondanks hun hooghartige uiterlijk spelen poedels graag.
Mopshonden: nog een van ‘s werelds meest sociale hondenrassen
Mopshonden zijn over de hele wereld populair, niet alleen vanwege hun uiterlijk, maar ook vanwege hun fantastische persoonlijkheden. Ze zijn uiterst sociaal en houden van iedereen en kunnen goed met andere dieren en mensen omgaan.
Mopshonden houden ervan om deel te nemen aan spelletjes met andere honden en houden heel veel van hun menselijke familie, waardoor ze nauwe banden met hun eigenaren aangaan. Ze vinden het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.
Bekend als de clowns van de hondenwereld, hebben mopshonden een geweldig gevoel voor humor en laten ze zich graag zien. Ze houden ervan in het middelpunt van de belangstelling te staan en voelen zich angstig als ze worden genegeerd.
Conclusie
De meest sociale hondenrassen worden gekenmerkt door hun grote liefde en genegenheid voor de mensen om hen heen. Ze kunnen ook goed met kinderen en andere huisdieren omgaan en zijn zelfs vriendelijk tegenover vreemden.
Naast de rassen die we hier vandaag hebben genoemd, vind je ook een vollediger lijst van de meest sociale hondenrassen in een studie gepubliceerd in het Journal, Applied Animal Behaviour Science. De auteurs hebben een onderzoek uitgevoerd naar de gedragsprofielen van 98 hondenrassen.
Een aantal andere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de niveaus van vriendelijkheid en gezelligheid bij honden van ras tot ras variëren. Retrievers, waaronder labradors, golden retrievers en cocker spaniels, zijn de meest sociale honden, met pastorale rassen en gezelschapsdieren die het minst sociaal blijken te zijn.
Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is. Als zodanig zou het verkeerd zijn om aan te nemen dat elke golden retriever of mopshond onmiddellijk beste vrienden zal zijn met elke mens of dier die hij ontmoet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Jakovcevic, A., Fosacheca, S., y Barrera, G. (2008). Frustración y diferencias individuales en perros domésticos (canis familiaris): efecto de las razas. En XV Jornadas de Investigación y IV Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires.
- Turcsán, B., Kubinyi, E., & Miklósi, Á. (2011). Trainability and boldness traits differ between dog breed clusters based on conventional breed categories and genetic relatedness. Applied Animal Behaviour Science, 132(1-2), 61-70.
- Svartberg, K. (2006). Breed-typical behaviour in dogs—historical remnants or recent constructs?. Applied Animal Behaviour Science, 96(3-4), 293-313.
- Jakovcevic, A., & Bentosela, M. (2009). Diferencias individuales en los perros domésticos (Canis familiaris): revisión de las evaluaciones conductuales. Interdisciplinaria, 26(1), 49-76.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.