Niet-erkende hondenrassen volgens de FCI
De Fédération Cynologique Internationale (FCI) is verantwoordelijk voor het bepalen van de standaarden voor elk hondenras. De worden de honden in groepen onderverdeeld op basis van hun fysieke kenmerken en temperament. Er zijn in totaal 10 verschillende rasgroepen. Daarnaast is elke groep onderverdeeld in secties. Er bestaan ook niet-erkende hondenrassen.
Anders gezegd, de FCI heeft ze om verschillende redenen niet erkend. Bijvoorbeeld als ze worden erkend door andere hondenorganisaties of niet voldoen aan de FCI-vereisten. We vertellen je er hier meer over, dus lees vooral verder.
Niet-erkende hondenrassen volgens de FCI
Er zijn 9 niet-erkende hondenrassen. Hier volgen enkele voorbeelden:
1. Amerikaanse pitbullterriër
Deze hond komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar de FCI accepteert de Amerikaanse pitbullterriër niet vanwege de controverse rond het ras (in verband met illegale hondengevechten). De Amerikaanse Kennel Club (ook bekend als de AKC) heeft dit ras echter wel erkend. De AKC is een Amerikaanse organisatie die haar eigen fokregels uitvaardigt.
Ze zijn van gemiddelde grootte, wegen tot 30 kg en hebben grote koppen met lage, brede uit elkaar staande ogen en een kaak met haarscherpe tanden. Hun vacht kan elke kleur hebben, maar wit, zwart en bruin zijn de meestvoorkomende. In sommige landen is het overigens illegaal om een Amerikaanse pitbullterriër te hebben.
2. Boerboel (Zuid-Afrikaanse Mastiff)
De uit Zuid-Afrika afkomstige boerboel is een molosser, een kruising tussen een bulmastiff, een Duitse dog en de inmiddels uitgestorven bullenbeisser. Deze dieren zijn goede waakhonden.
Het zijn bovendien ook onverschrokken honden. Boerboels, ook bekend als Zuid-Afrikaanse mastiffs, kunnen 90 kg wegen en 75 cm hoog worden. Hun zachte, korte vacht is lichtgeel, grijs, bruin, kastanje of zwart.
Boerboels zijn gehoorzaam, betrouwbaar, aanhankelijk, speels en zeer beschermend voor hun familie (en zelfs soms ook agressief tegen vreemden). Bovendien zijn ze nergens bang voor en zijn ze erg zeker van zichzelf. Door hun grootte zijn ze niet geschikt om in appartementen te wonen. Ze hebben immers ruimte nodig om te lopen en zich te ontwikkelen.
3. Spaanse buldog
Spaanse buldogs zijn middelgrote jachthonden. Ze zijn voortgekomen uit het fokken tussen verschillende rassen, zoals de oude Engelse buldog en de nu uitgestorven bullenbeisser.
Alleen de Koninklijke Spaanse Hondenvereniging erkent de Spaanse buldog. Het is een molosser ras, met een grote kop, korte, dikke vacht (rood, zwart, grijs of een combinatie van kleuren), een korte snuit en een dikke huid met plooien in de nek.
Ze zijn wat onrustig, maar in tegenstelling tot wat hun uiterlijk je doet geloven, zijn ze kalm. De Spaanse buldog is ook zeer zeker van zichzelf, moedig en trouw.
4. Amerikaanse buldog
Dit ras ontstond in het zuidoosten van de Verenigde Staten om het vee te beschermen en jagers te helpen. Ze zijn stevig en compact gebouwd. Ze zijn ook behoorlijk wendbaar en levendig.
Amerikaanse buldogs hebben een zeer korte, gladde vacht en kunnen wit, bruin, rood of een combinatie daarvan zijn. Ze zijn van gemiddelde grootte en hebben grote brede hoofden, hangende lippen en een zwarte neus.
De Amerikaanse buldog is een ander niet door de FCI erkend hondenras, maar het is wel erkend door de UKC. Wat het temperament van het ras betreft, zijn het gezellige, intelligente en zeer actieve dieren.
Ze gedragen zich dominant ten opzichte van andere honden. Ze zijn aanhankelijk en beschermend. De Amerikaanse buldog kan een goede keuze zijn voor een gezin dat in een huis woont in plaats van een appartement.
5. Akbash
De akbash komt uit Turkije. De akbash is enkele eeuwen geleden gefokt om voor schapen te zorgen. De naam van het ras betekent “witte kop.” Wat het uiterlijk betreft, lijken ze op de Pyrenese berghonden.
Twee andere Turkse rassen (kangal en kars) en de akbash, werden lange tijd als één ras gezien, de Anatolische herder. Op dit moment zijn het echter twee afzonderlijke rassen.
Er zijn twee soorten: één met een korte en één met een lange vacht. Beide zijn wit en allebei werken ze graag hard. De akbash is erg stil als hij niet aan het werk is, en veel mensen geloven dat ze zelfs een band hebben met de schapen waar ze voor zorgen.
Andere niet-erkende hondenrassen
Andere niet door de FCI erkende hondenrassen zijn onder andere de Amerikaanse naakthond (uit de Verenigde Staten), de Kangal (Turkije), de Klee Kai (Alaska) en de Shikoku Inu (Japan).
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.