De molosser: lees alles over de 5 bekendste soorten

Deze honden behoren tot een groep van meer dan 50 rassen. Ze staan vooral bekend om hun sterke en gespierde uiterlijk en worden gebruikt als waakhonden.
De molosser: lees alles over de 5 bekendste soorten

Laatste update: 30 november, 2018

Een molosser heeft een stevig, gespierd lichaam. Verder staan ze bekend om hun ongelooflijke kaakkracht en korte snuiten. Ze worden gebruikt als waakhonden en ze zijn er in alle maten. Lees verder als je meer wilt weten over deze geweldige honden.

De molosser: hoeveel soorten zijn er?

Volgens de FCI behoort de molosser tot rasgroep 2 en worden ze onderverdeeld in twee extra rubrieken: mastiff of bergsoorten. Echter, beide rassen vormen samen zo’n 50 rassen. Hieronder vind je enkele van de bekendste molossers:

1. Buldog

Dit ras komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk (het is een van hun nationale symbolen) en het verscheen voor het eerst rond 1500.

Ze danken hun naam aan het feit dat ze gewend zijn om stieren onder controle te houden. Later werden ze gebruikt voor stierengevechten. Gelukkig werd deze praktijk in 1835 verboden.

Wat zijn fysieke verschijning betreft, heeft de buldog (op de foto hierboven) een stevig lichaam, grote kop, rimpelig gezicht, korte snuit, krullende staart (die soms gecoupeerd is), en een gladde vacht. Ze zijn er in beige, wit, gestreept en in roodachtige kleuren. Mannetjes wegen meestal rond de 22 kilo.

2. Mastino Napoletano

Dit is een van de bekendste molossers omdat ze enorm zijn. Zij stammen af van de honden die de Romeinen zagen vechten tijdens circussen. Het Latijnse woord “mastiff” betekent “solide,” wat een van de belangrijkste kenmerken van dit ras is.

Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano is niet agressief, ondanks het gevaarlijke uiterlijk en het krachtige formaat (75 cm hoog en tot 90 kilo in gewicht).

Ze zijn erg beschermend tegenover hun gezin en territorium, waardoor ze geweldige waakhonden zijn voor huizen met veel eigendommen. Echter, ze kunnen wel tot een kilo voedsel per dag eten!

3. Mopshond

Hoewel dit ras beroemd is geworden in het Verenigd Koninkrijk, komen ze oorspronkelijk uit China. Ook zijn ze een van de meest populaire honden ter wereld en door hun kleine formaat kunnen ze zich vrijwel overal aan het leven aanpassen.

Mopshond die over zand rent

Net als de meeste Molossers lijdt de mopshond door zijn korte snuit aan het Brachycephaal Obstructief Syndroom of BOS.

Tevens is het erg belangrijk om de rimpels op hun gezicht schoon te houden. Zo voorkom je dat ze problemen met schimmel krijgen. Als ze te veel voer krijgen kunnen mopshonden gemakkelijk te dik worden.

4. Franse mastiff

Dit is een grote molosser die behoort tot de mastiff-familie. Ze zijn in Frankrijk gecreëerd als waakhond. Het is een van de oudste rassen uit Frankrijk. Ze hebben een stevig en vastberaden karakter (hoewel aanhankelijk en geduldig), en ze hebben een zeer sterk en krachtig lichaam.

Drie Franse mastiffs

De Franse mastiff heeft een grote kop, afgeplatte snuit, goed gemarkeerde rimpels en sterke tanden. Ook is hun vacht kort en fijn en ze zijn er in mahonie of lichtbruin.

5. Franse buldog

Deze laatste molosser op deze lijst is het lieve hondje dat je op de foto hieronder ziet. Hoewel dit ras oorspronkelijk uit Frankrijk komt, zijn ze na de Industriële Revolutie in Engeland steeds bekender geworden.

Ondanks hun kleine gestalte (30 cm) voldoet de Franse bulldog aan de criteria voor een molosser: sterk, compact, gespierd lichaam, brede kop en slappe lippen. Bovendien hebben ze grote schattige puntige oren.

Franse buldog die over het gras rent

Wat hun karakter betreft zijn ze sociaal, speels, vriendelijk, geduldig en beschermend tegenover hun jongen (vooral de teefjes). Al zijn ze klein, het zijn geweldige waakhonden omdat ze altijd alert zijn op vreemde geluiden.

Natuurlijk zijn dit niet de enige soorten molosser. Dit zijn gewoon de bekendste. Enkele andere voorbeelden van deze groep honden zijn de Deense dog, bullmastiff, boxer, rottweiler, Boston terriër en de Engelse bull terriër. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.