Meer informatie over het karakter van een pitbull
Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina
Temperament en persoonlijkheid kunnen per hond verschillen. Hoewel er een genetische aanleg is voor bepaald gedrag bij verschillende rassen, is de waarheid dat niet alles in de genen geschreven staat. Aangeleerd gedrag speelt ook een rol bij het vormen van het uiteindelijke gedrag van een hond. In dit artikel bekijken we het karakter van een pitbull.
Er is altijd gezegd dat bepaalde rassen altijd agressief zijn, en pitbulls zijn vaak gebrandmerkt als gemene honden – zelfs als moordenaars.
Sinds hun ontstaan hebben pitbulls te maken gehad met gevechten en verdediging, want dat waren de rollen die ze gewoonlijk speelden. In de loop van de geschiedenis is hun rol echter veranderd.
Dankzij goede training kunnen ze nuttig zijn bij het opsporen van drugs of zelfs als reddingshond. Als je meer wilt weten over het karakter en temperament van dit ras, lees dan zeker dit artikel en we zullen vragen en mythes over hen ophelderen.
Kenmerken van het ras
Pitbulls hebben robuuste en gespierde lichamen, meestal met een enigszins vierkant uiterlijk – ze meten bijna evenveel van schouder tot bil en van schouder tot grond. Ze hebben een brede, krachtige kop, met zeer sterke kaken, wat ze tot geduchte honden maakt. Hun ogen zijn rond en staan in het onderste deel van de schedel.
Ze hebben een dikke huid met een overvloedige, compacte, en ruwe korte vacht. Hun vacht is erg glanzend en er is een verscheidenheid aan kleuren bij de individuen. De staart is dik aan de basis en eindigt in een punt, en de poten zijn meestal klein.
Wat is het karakter van een pitbull?
Hoewel elk ras specifieke kenmerken en gedragspatronen heeft – die bepaald worden door zijn genetica – is het een feit dat hun uiteindelijke karakter het product is van leren en interactie. Vooral tijdens de eerste levensmaanden. In feite heeft onderzoek uitgewezen dat omgang en training tot 80% invloed kunnen hebben op het uiteindelijke temperament van een hond.
In het algemeen heeft een pitbull een sterk karakter, al vanaf dat ze een pup zijn. Zelfs hun spelletjes houden onschuldige gevechten en gevechten in. Hun dominante temperament moet onder controle gehouden worden.
Het is normaal dat de pitbull probeert de koning van de roedel te zijn en zich het gezag van hun eigenaar toe te eigenen. Daarom hebben ze een eigenaar nodig die bij voorkeur ervaring heeft in het omgaan met honden of die niet geïntimideerd is door zijn huisdier.
Hoe agressief zijn pitbulls?
We hebben al vermeld dat pitbulls als agressief en gevaarlijk gecategoriseerd worden. Dat komt vanwege hun gebruik bij gevechten en het verdedigen van territoria, bijvoorbeeld op boerderijen. Ze zijn ook in verband gebracht met enkele tragische incidenten. Ondanks dit alles zijn het niet per se agressieve honden, het hangt allemaal af van hun training en socialisatie als pup.
Sommige studies (Spaanse link) hebben uitgewezen dat pitbulls een van de meest agressieve hondenrassen zijn. Er is echter ook vastgesteld dat die met dit temperament in de vroege stadia van hun ontwikkeling (tussen 5 weken en 5 maanden) weinig interactie met andere honden hebben gehad.
Zoals elke hond, als ze opgevoed worden om te vechten en zich te verdedigen terwijl ze opgroeien, zal dit hun gedrag als volwassen hond zijn. Als ze daarentegen van jongs af aan met andere honden omgaan, zullen ze een socialer temperament hebben. Hun mate van agressiviteit zal dus afhangen van de opvoeding die ze krijgen.
Andere aspecten over het karakter van een pitbull
Nu de kwestie van agressiviteit en dominant gedrag van pitbull honden opgehelderd is, hebben deze huisdieren ook positieve aspecten. Daaronder valt het beschermende karakter tegenover hun pups en zelfs tegenover hun beschermers en hun kinderen op. Zo spelen ze een belangrijke rol als verzorgers van de roedel. Daarom worden ze ook wel bewakers genoemd
Bovendien zijn pitbulls meestal vrij gehoorzaam, dapper en hardwerkend. Daarom blinken ze uit in verschillende rollen waarin ze mensen helpen. Ze zijn erg intelligent en trouw aan hun baasjes.
Enkele aanbevelingen voor de omgang met een pitbull
Om dit artikel af te sluiten geven we je enkele tips voor een verantwoorde omgang met pitbull honden, om ongelukken te voorkomen. Deze zijn:
- Regelmatige lichaamsbeweging. Dit ras is gespierd en actief, dus een manier om al die energie kwijt te raken is door voortdurende lichaamsbeweging. Dat kan door spelen of een dagelijkse wandeling van minstens 15 minuten. Op deze manier zullen ze zich gelukkig en geliefd voelen.
- Het gebruik van de riem. Het meest aan te raden als je met pitbulls gaat wandelen is ze in bedwang te houden met een riem. Indien nodig kun je ook een muilkorf gebruiken. Dit zal ongewenste incidenten voorkomen, vooral met agressieve en verdedigingsgetrainde honden. Bovendien is het gebruik van deze werktuigen voor dit ras in sommige plaatsen verplicht.
- Houd altijd toezicht op ze. Een ander aspect dat bij dit soort huisdier niet verwaarloosd mag worden is voortdurende waakzaamheid. Pitbulls mogen niet alleen gelaten worden of met andere honden, dieren, of kinderen. Deze basisregel zal helpen om ongelukken te voorkomen.
- Training. De beste manier om deze honden te disciplineren is door training. Idealiter gebeurt dit door een professionele hondentrainer, die het sterke karakter van pitbulls onder controle kan houden. Vroege socialisatie is ook belangrijk.
Conclusie over het karakter van een pitbull
Kortom, temperament zal veel afhangen van het fokken. Zolang ze goed getraind zijn, is het karakter van pitbull heel sociaal en handelbaar. Ze zijn net als alle andere honden die graag spelen en geaaid worden. Ze zijn intelligent en loyaal, maar ze hebben een sterke eigenaar nodig, een die in staat is ze tijdens hun ontwikkeling te begeleiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barrera, G., Elgier, A., Jakovcevic, A., Mustaca, A., & Bentosela, M. (2009). Problemas de comportamiento en los perros domésticos (Canis familiaris): aportes de la psicología del aprendizaje. Revista de Psicología, XVIII(2), 123-146.
- Gómez, L., Atehortua, C., & Orozco, S. (2006). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 20, 377-386.
- Luna, C. (2011). Determinación de las poblaciones de riesgo frente a la agresividad de perros pitbull y rottweiler a partir del año de edad en tres clínicas veterinarias de la ciudad de Latacunga. [Tesis de pregrado, Universidad de Cotopaxi]. http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/808/1/T-UTC-1168.pdf
- Rehpani, J., & Almorahiza, A. (2012). Estudio en general de los pitbull. [Tesis de pregrado, Universidad de Guayaquil]. http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/2322/1/JORGE%20TESIS%207%20final.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.