Wat je moet weten over kattengevechten

Doordat de katten territoriale en jaloerse dieren zijn, is het normaal om te zien dat er onderling gevechten ontstaan. Soms kan een gevecht worden veroorzaakt door een conflict over een vrouwtje.
Wat je moet weten over kattengevechten

Laatste update: 29 november, 2018

Als je meer dan één kat in huis hebt, dan weet je al dat niet alles vrede en liefde tussen de dieren kan zijn. Er is niets vreemds aan om ze met elkaar te zien vechten alsof het stoere straatkatten zijn. Lees verder als je je ooit hebt afgevraagd waarom kattengevechten een normaal verschijnsel zijn bij deze diersoort.

Waarom vechten katten met elkaar?

We weten dat de felis catus een zeer territoriaal dier is. De belangrijkste reden waarom de meeste katten met elkaar vechten is te wijten aan jaloezie. Katten vechten ook uit zelfverdediging als ze zich bedreigd voelen. Maar meestal vechten twee niet gecastreerde katten om een loops vrouwtje.

Aan de ene kant is het soms moeilijk voor mensen om te begrijpen wat de specifieke oorzaak van een kattengevecht is, omdat ze normaal gesproken uit het niets beginnen. Aan de andere kant eindigen ze bijna net zo snel als ze begonnen zijn. Daarna gaat alles weer terug naar het normale leven alsof het nooit gebeurd is.

Echter, soms kan het er behoorlijk ernstig aan toegaan en kunnen de katten gewond raken. Dat gebeurt vooral als je niet tussenbeide komt. Die gevechten kunnen zo intens worden dat ze zo kwaad worden op elkaar, iets wat wel enkele dagen kan aanhouden.

Lees verder om uit te vinden waarom katten met elkaar vechten en wat de beste manier is om een kattengevecht te laten ophouden.

Een nieuw huisdier kan een conflict veroorzaken

Als je al een kat hebt en je brengt er nog een mee naar huis, zul je bij aankomst waarschijnlijk te maken krijgen met een kattengevecht. Het is heel normaal dat katten in het begin hun nieuwe kattenfamilie afwijzen, maar dit hangt allemaal af van de persoonlijkheid van elke kat.

Kattengevechten op straat

In dergelijke gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je oude kat zich niet bedreigd voelt door de komst van een nieuwe kat in huis. Tegelijkertijd moet je je nieuwe huisdier zijn eigen ruimte geven zodat hij zich zonder stress kan aanpassen.

Daarom is het het beste om er in het begin voor te zorgen dat de twee katten geen voer- of waterbakken hoeven te delen. Hetzelfde geldt voor hun kattenbak, bedden of speelgoed.

Andere oorzaken voor kattengevechten

Gevechten tussen je katten zijn onvermijdelijk (en mogelijk gewelddadig), vooral als je een paar katertjes en poesjes hebt en geen van hen is gecastreerd.

De enige manier waarop je de rust in je huis kan laten terugkeren is door je katten te laten ‘helpen’. Dit is vooral goed omdat je dan niet bang hoeft te zijn voor onverwachte nestjes kittens.

Aan de andere kant, als je kat zich ingesloten of bedreigd voelt, kunnen ze agressief worden. Het kan voorkomen dat ze je zelfs aanvallen als je ze probeert aan te raken. In zo’n situatie is het het beste om te wachten tot je kat tot rust komt. Daarna kun je proberen erachter te komen wat hen van streek maakt.

Sommige dingen die deze reactie kunnen veroorzaken zijn, onder andere, de aanwezigheid van onbekende mensen of dieren. Katten kunnen ook bang worden van plotselinge bewegingen of veranderingen in huis, zoals harde geluiden of vreemde geuren.

Twee katten naar elkaar sissen

Om te voorkomen dat je katten gaan vechten, is het ook belangrijk om ze allebei als gelijkwaardig te behandelen. Als je katten jaloers op elkaar zijn, dan zullen ze waarschijnlijk in een gevecht belanden.

Hoe stop je kattengevechten

In het algemeen bij kattengevechten, grijp niet in om ze te scheiden. Hoezeer je er ook van ze houdt, in deze situaties is het heel waarschijnlijk dat je uiteindelijk gekrabd of gebeten wordt door je geliefde huisdieren.

De beste manier om de strijd te stoppen is door ze af te leiden en hun aandacht op iets anders te laten richten. Schreeuwen of een ander geluid maken, zoals op een voorwerp slaan, kan zeer effectief zijn. Als het gevecht voorbij is, geef je je katten geen uitbrander meer. Het maakt het er niet beter op. In feite zou het de situatie zelfs erger kunnen maken.

Het is normaal dat katten grommen of sissen, of zelfs kort vechten. Eerst en vooral is het belangrijk dat je oplet, zodat het geen serieus gevecht wordt waarbij een kat gewond kan raken. Als ze in een kattengevecht terechtkomen, dan moet je de situatie beheersen en ze gescheiden houden tot ze rustiger worden.

Als de agressie tussen je katten aanhoudt of de kattengevechten zeer gewelddadig worden, moet je je dierenarts of een dierengedragsspecialist raadplegen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.