Logo image
Logo image

De labradoodle: kenmerken en verzorging

7 minuten
Hoewel de labradoodle het resultaat is van een kruising tussen een labrador en een poedel, hebben sommige studies uitgewezen dat de meeste genen van de poedel komen. Dit komt omdat fokkers de voorkeur geven aan de poedelkenmerken die de hypoallergene eigenschappen van het ras verschaffen.
De labradoodle: kenmerken en verzorging
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 21 december, 2022

De afgelopen weken hebben we je hier bij Mijn Dieren veel van de vrij recente hybride, of kruisingshonden gebracht, waarvan er veel met poedels gekruist zijn. Het ras van vandaag is geen uitzondering. De Labradoodle is een hybride ras dat ontstaat uit een kruising tussen (ja, je raadt het al!) een poedel en een labrador retriever.

Deze nieuwe soort hond vertoont kenmerken van beide ouders en is beroemd geworden omdat hij “het beste van beide” heeft. Hij heeft een verbluffend uiterlijk en een aanhankelijk temperament, waardoor hij een uitstekend huisdier voor het hele gezin is.

Designer dogs, ook wel hybriden genoemd, worden gemaakt door twee zuivere rassen te kruisen. Dit betekent dat ze officieel bastaards of “onzuivere” zijn en dat internationale verenigingen zoals de Kennel Club ze daarom niet als volwaardige rassen erkennen. Blijf dit artikel lezen om meer te weten te komen over de mooie labradoodle.

De kruising tussen een labrador en een poedel

Ontwerphonden zijn het resultaat van de wens om de eigenschappen van twee verschillende rassen te combineren. Zo kunnen bepaalde aspecten van hun gedrag, gezondheid of esthetiek verbeterd worden.

Het enige probleem is dat je, om dit te bereiken, gevestigde (zuivere) rassen moet gebruiken waarvan de eigenschappen niet veel veranderen. Anders zou het onmogelijk zijn de eigenschappen van de nieuwe hond te voorspellen.

De Labradoodle werd geboren met het doel een hond voort te brengen met de dienstvaardigheden van de labrador, maar met de hypoallergene vacht van de poedel. De combinatie is een groot succes, want de lijn heeft een grote bruikbaarheid en is geschikt voor bijna elk baasje. In feite zijn deze honden beroemd geworden omdat ze dienst doen als geleide-, hulp-, of therapiehond.

Some figure

Oorsprong van de labradoodle

Wally Conron was de eerste fokker die een poedel en een labrador kruiste. Het idee kwam uit een brief die Conron in de jaren ’80 kreeg, waarin hem gevraagd werd naar een hond die als geleidehond zou kunnen dienen en die geen allergieën zou veroorzaken. Na veel werk slaagde hij erin voor het eerst een labradoodle te produceren met de naam “Sultan.”

De instelling die belast was met de productie van het nieuwe ras was de Royal Guide Dogs Association of Australia, waar Conron lid van was. Dit betekent dat de kruising tussen de twee honden zorgvuldig onderzocht werd om het succes ervan te verzekeren. In feite werd de labradoodle beroemd en werd in korte tijd een van de meest gezochte honden.

Kenmerken van het ras

Dit ras komt voor in 3 verschillende maten: standaard, middelgroot en miniatuur. De maten hangen helemaal af van het soort poedel dat gekozen wordt. In het algemeen kan de labradoodle tussen 35 en 60 centimeter groot worden.

Hybride rassen behouden gewoonlijk niet dezelfde onderlinge kenmerken. Dit betekent dat er zelfs tussen honden uit hetzelfde nest (broers en zussen) veel variatie is. Daarom vertoont de labradoodle verschillende vachten, variërend van glad tot krullend, terwijl de kleur goudkleurig, wit, zwart, bruin, rood, zilver of een combinatie daarvan kan zijn.

Persoonlijkheid

De labradoodle is een intelligente, rustige, aanhankelijke, en enigszins energieke hond, wat hem tot een uitstekende keuze als huisdier maakt. Hij kan heel goed socialiseren met om het even welke persoon of hond, hoewel sommige honden wat schuwer zijn dan andere. Bedenk dat hij vriendelijker zal zijn als je hem van jongs af aan kunt laten wennen aan het samenzijn met vreemden.

Dit ras blaft gewoonlijk niet te veel en wordt ook niet erg onrustig, waardoor hij gemakkelijk in bedwang te houden is. Toch kun je zijn training het beste beginnen met positieve bekrachtiging. De labradoodle is een snelle leerling en volgt de bevelen van zijn baasjes heel goed op. Daarom zijn ze prima hulphonden en kunnen ze moeilijke taken krijgen.

Belangrijkste verzorgingsbehoeften van de labradoodle

Dit hybride ras past goed in bijna elk huis, maar hun grootte is niet geschikt voor appartementen. Het is het beste als ze een eigen ruimte hebben, zoals een tuin, zodat ze van de buitenlucht kunnen genieten en niet in een afgesloten ruimte leven.

Deze honden zijn nogal energiek en hebben een uur beweging per dag nodig om zich op hun gemak te voelen. Bedenk dat ze van een zeer actief ras als de labrador komen, dus is het beter ze wat meer aandacht te geven zodat ze al hun energie kwijt kunnen. Als ze zich vervelen of niet genoeg lichaamsbeweging krijgen, is de kans groot dat ze destructief gedrag gaan vertonen.

Het onderhoud van hun vacht zal bij elk individueel dier anders zijn, dus raden deskundigen aan ze minstens twee of drie keer per week te borstelen. Voel je vrij deze frequentie op te voeren als je dat nodig vindt. Bovendien is dit ook een goed moment om met je hond door te brengen en de relatie te verstevigen.

Een van de grootste problemen die je met de labradoodle kunt hebben is het vocht en vuil dat zijn vacht kan herbergen. Hierdoor kunnen zich verschillende ziekteverwekkers ontwikkelen die je hond kunnen infecteren. Als hij nat wordt, zorg er dan voor dat je zijn hele lichaam heel goed afdroogt, vooral zijn oren, anders is hij vatbaarder voor bepaalde ziekten.

Veelvoorkomende ziekten

Hybride rassen genieten een betere gezondheid dan hun stamouders. Dit maakt ze echter niet immuun voor kwaaltjes, dus het is het beste om op de uitkijk te staan voor eventuele waarschuwingssignalen. Enkele ziekten die bij de labradoodle veel voorkomen zijn de volgende:

Otitis

Dit is een infectie van de huid van het oor van de hond. Het wordt gekenmerkt door ontsteking, roodheid en jeuk, waardoor de hond zich erg ongemakkelijk voelt. Door de hangende oren en de vacht van de labradoodle komen deze infecties vaker voor.

Heupdysplasie

Dit is een genetische ziekte die problemen veroorzaakt in het gebied tussen het dijbeen en de heup. Het is degeneratief en veroorzaakt, in ernstige gevallen, verlamming van de achterpoten.

Patellaire luxatie

Dit is een verschuiving van het bot dat het kniegewricht ondersteunt (patella). De symptomen kunnen variëren van lichte pijn tot een onvermogen om te bewegen.

Osteochondritis dissecans

Dit is een aangeboren ziekte die slecht gevormd kraakbeen veroorzaakt, dat losraakt en een soort “steen” vormt die de hond pijn bezorgt bij bewegen. Labradors zijn meestal een van de rassen die het meest door dit probleem getroffen worden, dus de Labradoodle kan het ook krijgen.

Epilepsie

Frequente toevallen die niet veroorzaakt worden door een vooraf bestaande pathologie.

Allergie

Een overdreven reactie van het immuunsysteem op bepaalde omgevingsstoffen (allergenen). Het veroorzaakt ontstekingen, irritatie en jeuk, hoewel het in sommige gevallen zelfs de ademhaling ernstig kan beïnvloeden. Allergieën kunnen uitgelokt worden door voedsel, insectenbeten, of medicijnen.

Netvliesdysplasie

Een genetische ziekte (Engelse link) die labradoodles het meest schijnt te treffen. Het veroorzaakt plooien in het netvlies die het zicht van de hond belemmeren. In ernstige gevallen laat het helemaal los.

Diabetes

Dit lijkt op menselijke diabetes. Het is een probleem dat het verlagen van de bloedsuikerspiegel belemmert, wat op de lange duur complicaties met verschillende organen veroorzaakt.

Progressieve retinale atrofie

Een aangeboren ziekte die bij honden een progressief verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt. Het blijft meestal onopgemerkt door baasjes, want honden vertonen geen waarschuwingssignalen, tenzij het probleem verergerd is.

Hypothyreoïdie

Dit is een hormonale onevenwichtigheid die onvoldoende productie van schildklierhormonen veroorzaakt, die essentieel zijn tijdens de ontwikkeling. De symptomen zijn zeer uiteenlopend, maar het wordt gekenmerkt door de hond vatbaarder te maken voor ziekten.

Some figure

Zoals je gezien zult hebben, is de labradoodle een heel gehoorzaam en liefhebbend ras dat een uitstekende keuze kan zijn als huisdier. Ze hebben echter wel bepaalde specifieke zorg en aandacht nodig, om te zorgen dat er geen problemen ontstaan in het samenleven.

Het aanschaffen van een hond is een grote verantwoordelijkheid, want je moet hun hele leven voor hun welzijn zorgen. Als je goed voor ze zorgt, zullen ze je zeker belonen met emmertjesvol liefde!

Hier is nog een poedelkruising waarover je met plezier kunt lezen:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Australian Labradoodle Association. (2021). History of labradoodle. Recuperado el 14 de diciembre de 2021, disponible en: https://www.laa.org.au/
  • Stone, L. (2008). LabradoodLes. Carson-Dellosa Publishing.
  • Ali, M. B., Evans, J. M., Parker, H. G., Kim, J., Pearce-Kelling, S., Whitaker, D. T., … & Ostrander, E. A. (2020). Genetic analysis of the modern Australian labradoodle dog breed reveals an excess of the poodle genome. PLoS genetics, 16(9), e1008956.
  • Oliver, J. A. C., & Gould, D. J. (2012). Survey of ophthalmic abnormalities in the labradoodle in the UK. Veterinary Record, 170(15), 390-390.
  • Areán, I. P., Martínez, J. A. R. A., Amatto, M., Rial, J., & Orden, J. M. G. (2017). Tratamiento de un caso de osteocondritis disecante bilateral de cóndilo femoral lateral mediante la combinación de la técnica OATS (Osteochondral Autograft Transfer Surgery) y el uso postquirúrgico de plasma rico en factores de crecimiento en un perro. Clínica veterinaria de pequeños animales: revista oficial de AVEPA, Asociación Veterinaria Española de Especialistas en Pequeños Animales, 37(2), 103-109.
  • Vidal, G. H., Valdez, F. A. M., Tovar, L. E. R., & Romero, R. R. (2011). Etiología, patogénesis, diagnóstico y tratamiento de osteocondrosis (OC). Veterinaria México, 42(4), 311-329.
  • BROWN, C. (2004). A new breed of mediation: the’labradoodle’. BRIEF, 31(10), 6-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.