Alles over honden met blauwe ogen
Als mensen zich een hond met blauwe ogen voorstellen, denken ze automatisch aan de Siberische husky. Er zijn echter andere rassen en individuele honden die dit ook hebben.
In dit artikel kun je leren wat de oorzaak is van deze aandoening en welke medische risico’s deze dieren kunnen lopen. Ook kun je lezen welke rassen gevoelig zijn voor het hebben van lichtgekleurde ogen.
Waarom hebben sommige honden blauwe ogen?
Er is geen twijfel over dat mensen verrast worden als ze honden met blauwe ogen zien. Het ziet er namelijk prachtig uit en komt ook niet vaak voor. In principe kan het hebben van irissen die lichter zijn dan normaal te wijten zijn aan vier oorzaken:
1. Het merle-gen
Dit is de meestvoorkomende reden waarom er honden met blauwe ogen zijn: het merle-gen verdunt willekeurige delen van het pigment op de neus en de iris. Als dit gen voorkomt, hebben honden ook vlekken op hun snuit.
Er zijn zelfs gevallen waarin het dier twee verschillend gekleurde ogen heeft, of zelf beide kleuren in één oog. Vaak zijn honden die deze aandoening hebben ook doof.
2. Pigmentproblemen
Een andere oorzaak van blauwe of lichtgekleurde ogen bij honden is dat sommige cellen geen pigment kunnen produceren. Ze hebben meestal witte vlekken rond de ogen en op het gezicht, en ook een roze neus.
3. Serie C
Serie C is ook wel bekend als albinisme. Waarschijnlijk heeft een hond met deze aandoening ook een witte vacht, blauwe of lichte ogen en een volledig roze neus.
4. Gescheiden gen
De laatste reden waarom sommige honden blauwe ogen hebben is een gen dat geen relatie heeft met de kleur van zijn vacht. Dit gebeurt bij Siberische husky’s en bij sommige bordercollies. Honden die in koude gebieden leven en door Eskimo’s worden gebruikt, kunnen verschillend gekleurde ogen hebben, ongeacht de kleur van hun vacht.
Welke hondenrassen hebben blauwe ogen?
Naast deze gen- en huidaandoeningen zijn er de volgende hondenrassen die blauwe ogen hebben:
1. Siberische husky’s
Hoewel ze ogen van verschillende kleuren kunnen hebben, zijn de ogen met een hemelsblauwe tint het meest gewild. Twee ogen met verschillende kleuren komen ook vaak voor.
In dit geval is er geen relatie met doofheid, omdat dit niet te wijten is aan het merle-gen. Siberische husky’s kunnen wel oogproblemen hebben, zoals staar, glaucoom en kunnen zelfs blind worden na een paar jaar.
2. Australische herders
Dit is een andere hond die hemelsblauwe ogen kan hebben of gewoon blauwe ogen. Hun ogen hebben een zeer lichte tint, waardoor het sommige mensen aan de ogen van geesten doet denken.
Bij sommige van deze honden kan een oog twee verschillende kleuren hebben. De honden met het gen dat lichte ogen veroorzaakt, hebben meestal een rode, tweekleurige of driekleurige vacht.
3. Bordercollies
Dit ras kan bruine of blauwe ogen hebben. Bordercollies met gespikkelde vacht hebben vaak heterochromie, dat wil zeggen dat beide ogen verschillend gekleurd zijn.
4. Dalmatiërs
De dalmatiërs met blauwe ogen zijn doof of hebben meer kans om doof te worden, dan die met bruine ogen. De reden waarom dit ras een blauw getinte iris kan hebben komt door het merle-gen.
5. Shetland sheepdogs
Ze lijken op collies en kunnen net als dit ras ziekten en misvormingen in hun ogen erven. Ook wordt het hebben van deze oogkleur vaak in verband gebracht met doofheid.
6. Weimaraners
Dit is een van de honden met de meest opvallende blauwe ogen, omdat de kleur van de ogen verandert als de hond ouder wordt. Als de pups geboren worden, zijn de ogen licht, en drie maanden later zijn ze al turquoise of groen. Als ze ongeveer een jaar oud zijn, zijn ze de ogen amberkleurig.
Tot slot is het de moeite waard om op te merken dat, hoewel het zeer zeldzaam is, er ook andere hondenrassen zijn die door genetische omstandigheden blauwe ogen kunnen hebben, zelfs als hun ouders dit niet hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sevane, D. (2014) Genética de perros y gatos: patologías hereditarias y otros aspectos de interés en la clínica veterinaria. Canis et Felis, 130, 32-62.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.