Waarom heeft een Siberische husky blauwe ogen?

Siberische husky's staan bekend om hun weerstand tegen extreme temperaturen en hun prachtige blauwe ogen. Heb je je ooit afgevraagd waarom hun ogen deze kleur hebben?
Waarom heeft een Siberische husky blauwe ogen?

Laatste update: 26 april, 2019

De Siberische husky is een van de bekendste hondenrassen. Hun gezicht met blauwe ogen (of andersgekleurde ogen) trekt de aandacht van mensen, veel meer dan de hond zelf. Dus, zou je willen weten waarom deze prachtige honden zulke blauwe ogen hebben? Recent onderzoek lijkt het antwoord te hebben gevonden.

Voor veel mensen weerspiegelt deze oogkleur de sfeer van het koude Siberische landschap. Met hun blik kunnen ze je indringend aankijken en je hart stelen. Het is echter mogelijk dat hun ogen en vacht van kleur veranderen naarmate deze honden ouder worden. Hun uiteindelijke kleuren worden bepaald zodra ze de leeftijd van zes maanden hebben bereikt.

Expressieve en mooie ogen

Dit jaar hebben wetenschappers de grootste studie tot nu toe uitgevoerd om de genetica van de honden te vergelijken. Ze analyseerden DNA om – onder andere – hun oog- en vachtkleur te onderzoeken. Onderzoekers vonden een genetische modificatie die de oorzaak zou kunnen zijn van de oogkleur van dit ras.

Men voerde het onderzoek uit op een aantal van 6.000 Husky’s. De eigenaren lieten daartoe op hun honden DNA-testen uitvoeren om de “zuiverheid” van het ras te identificeren of te bevestigen en mogelijke gezondheidsrisico’s voor hun trouwe vrienden te identificeren.

Drie Siberische husky's in de sneeuw

Het succes van deze studie was te danken aan het feit dat wetenschappers via deze testkits toegang hadden tot een grote hoeveelheid gegevens. De informatie werd verzameld door middel van een online enquête die werd ingevuld door de eigenaars.

Deze eigenaren stuurden hun gegevens vrijwillig in. Ze boden ook foto’s van hun honden aan om de dossiers van de onderzoekers aan te vullen.

Wat geeft de Siberische husky zijn typische oogkleur?

Analyse van de gegevens toonde aan dat een mutatie van het hondenchromosoom 18 sterk geassocieerd is met de blauwe oogkleur van Siberische husky’s. Deze genetische mutatie lijkt sterk op het ALX4-gen, dat verband houdt met de ontwikkeling van de ogen bij zoogdieren.

Er zijn verschillende hondenrassen die blauwe ogen hebben zoals Australische herder en bordercollies. Bij deze rassen zijn de blauwe ogen echter het resultaat van een recessieve eigenschap. Dit betekent dus dat ze twee exemplaren van het gemuteerde gen nodig hebben om de blauwe oogkleur te produceren.

Deze genetische variatie wordt geproduceerd in de HERC2-gen en OCA2-gen van het menselijk genoom, waardoor blauwe ogen ontstaan. De mutatie in de genen van de Siberische Husky zorgt voor een lagere pigmentproductie in het oog. Door deze pigmentvermindering ziet het oog er blauw uit.

Een huskypuppy wordt vastgehouden

Volgens deskundigen bestaat er echter geen blauw pigment. Het heeft betrekking op de manier waarop het licht de oogbol binnenkomt en verlaat. Hierdoor wordt de blauwe kleur weergegeven, net zoals de lucht er blauw uitziet, hoewel dat niet echt zo is.

Enorme steun

Een van de interessantste aspecten van dit onderzoek was de grote hoeveelheid gegevens die de onderzoekers verkregen. In voorgaande jaren hebben de onderzoekers de neurologische aandoeningen bij Duitse herders bestudeerd.

Deze studie bleek een echte uitdaging om het DNA van 40 voorbeelden van het ras te verwerven omdat ze vele kilometers moesten afleggen met materiaal en apparatuur om tests te doen.

De vrijwillige deelnemers aan dit onderzoek voerden de testen zelf uit en stuurden de resultaten in. Zij vulden vervolgens een online enquête in met de details van de eigenschappen van hun hond. Deze methode heeft de basis gelegd voor een nieuwe manier om genetica in de 21e eeuw te bestuderen.

De eigenaren van de bestudeerde Siberische husky’s waren maar al te graag bereid om de studie te ondersteunen. Evenzo is het bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek niet iets dat mensen vaak de kans krijgen om te doen, wat dit nog specialer maakt.

Deze vorm van samenwerking heeft onderzoekers geïnspireerd en doen besluiten om het hondengenoom verder te bestuderen. Er worden nu projecten opgezet om meer te leren over de morfologische kenmerken van Siberische husky’s en andere studies die verband houden met hun gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.