Logo image
Logo image

FCI Rasgroep 7: Hondenrassen volgens de FCI

3 minuten
FCI Rasgroep 7:  Hondenrassen volgens de FCI
Laatste update: 28 september, 2018

Wat betekent rasgroep 7? De Fédération Cynologique Internationale, internationaal bekend als de FCI, is verantwoordelijk voor het bepalen van de normen voor elk hondenras en het op basis van hun kenmerken classificeren ervan. In dit artikel gaan we je meer vertellen over honden uit hun groep 7 classificatie, inclusief continentale, Engelse en Ierse rassen.

FCI Rasgroep 7 rassen uit continentaal Europa.

Sommige van de 31 rassen in deze groep zijn tot buiten Europa beroemd. De belangrijkste zijn:

1. Duitse staande hond

Dit ras ontstond in het begin van de 19e eeuw als jachthond. De Duitse staande hond kan wild opjagen, op land en in het water. Als apporteur is hij zeer betrouwbaar, ook als het gaat om ziek of aangeschoten wild, zowel bij de jacht op klein wild als op waterwild. Hij is niet bang voor wilde zwijnen en grote dieren, en kan ook vanwege zijn geweldige neus bloedpaden volgen. Behalve dat hij gemakkelijk te trainen is is hij ook heel slim.

2. Weimarse staande hond

De Weimaraner is een andere Duitse jachthond. Hij heeft dik, kort haar dat beschermt tegen vocht. De Weinaraner is gemakkelijk te trainen, liefdevol, gehoorzaam en een uitstekende waakhond.

Zijn vacht is zilvergrijs, zoals een grijs hert of een grijze muis. Het hoofd en de oren zijn meestal lichter. Bij de geboorte zijn de ogen blauw, daarna worden ze turquoise en uiteindelijk bij volwassenen honden amberkleurig. Het is een elegant ras dat energiek en actief is, hoewel ze soms gevaarlijk kunnen zijn voor vreemden. Meestal wordt hij angstig als hij thuis alleen wordt gelaten.

3. De Bretoense spaniël

Dit ras is bedoeld om op vogels en konijnen te jagen. Hij werkt als een setter of pointer. Hij is waarschijnlijk afkomstig van het Iberisch schiereiland en bleef zich verder ontwikkelen in de Franse provincie Bretagne. Het is een atletische hond, met grote poten en een lichte pas.

Het haar kan verschillende kleuren hebben, maar oranje en wit komen het meest voor. Deze werkhond is gemakkelijk te trainen en kan ook een prachtig huisdier worden. Zonder voldoende lichaamsbeweging kan het slechte gewoonten aannemen.

Honden uit rasgroep 7 uit Engeland en Ierland

De 5 rassen van deze sectie zijn internationaal bekend. We zullen er 3 uitlichten:

Some figure

1. Engelse pointer

Deze jachthond dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke doel: “wijzen naar” een prooi.

Het ras vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw toen deze honden mannen op jachtexpedities begeleidden. Gedacht wordt dat ze van setters afstammen, maar het is niet bekend of deze uit Frankrijk, Engeland of Spanje kwamen.

Dit is een uitstekende jachthond. Hij is gezegend met een ongelofelijk reukvermogen en hij kan uren rennen en snel een prooi ruiken. Veelvoorkomende ziekten zijn coronaire aandoeningen en gehoorproblemen. Hiernaast heeft hij minstens een uur beweging per dag nodig.

2. Ierse setter

Het verschil tussen de twee soorten Ierse setters is gemakkelijk te zien: rood (meest voorkomend) of rood en wit. In beide gevallen is de kleur van de vacht het opmerkelijkste verschil. Dit ras kreeg zijn bekendheid in de 18e eeuw. Zijn opdracht was ook om voor jagers prooidieren te vinden. Sommigen werden aan het einde van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Zo verspreidde dit ras zich naar andere continenten. Ze kunnen een glutenintolerantie ontwikkelen (een soort hondencoeliakie) en dan een speciaal dieet nodig hebben.

3. Engelse setter

De eerste Engelse setters werden tijdens de Middeleeuwen in Frankrijk geboren, van andere setters afstammend. Velen werden mee naar Engeland genomen waar ze met lokale straathonden gemengd werden. Zo ontwikkelde het ras zich tot het ras zoals we het vandaag de dag kennen.

Deze honden zijn van gemiddelde grootte, met een zwart-en-wit gespikkelde vacht (net als een dalmatiër, maar dan met langer haar). Soms heeft hij oranje vlekken en zijn oren zijn haast altijd zwart. De Engelse setter is erg intelligent maar hij is niet gemakkelijk te trainen. Hij is ook snel afgeleid als hij buiten is en hij is vatbaar voor heupdysplasie. En dat brengt ons aan het einde van de rasgroep 7! Bekijk ook eens rassen uit groep 2, groep 8 en groep 9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.