Logo image
Logo image

Het trieste verhaal van de duurste hond ter wereld, de Tibetaanse mastiff

3 minuten
Deze herdershond is beroemd geworden dankzij de woorden van Aristoteles en Marco Polo. Het is ook de reden waarom mensen grote winsten maken met dit ras. Omdat het echter geen hond was die veel verkocht werd, daalden de prijzen. Veel honden werden dus in de steek gelaten.
Het trieste verhaal van de duurste hond ter wereld, de Tibetaanse mastiff
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 21 december, 2022

Jaren geleden won een bepaald hondenras de titel van duurste hond ter wereld. Het was de Tibetaanse mastiff, een enorme harige hond die eeuwenlang gebruikt werd om in de Himalaya’s het vee te bewaken.

Van een nederige afkomst tot de duurste hond ter wereld

De duurste hond ter wereld is eigenlijk van een heel nederige afkomst. Duizenden jaren lang hebben ze kloosters bewaakt en de herders vergezeld in de streek van Tibet. Aristoteles sprak ooit over hen.

Ook Marco Polo was erg onder de indruk en geraakt door de schoonheid van deze Tibetaanse hond. Dit ras viel op wegens zijn bijna mythische grootsheid en indrukwekkende verschijning.

Het dus heel waarschijnlijk dat deze legendarische stempel ervoor gezorgd heeft dat deze mastiff de duurste hond ter wereld werd. Dit ras wordt nog steeds op duizenden plaatsen wereldwijd gefokt, van de mastiff uit de Pyreneeën tot de Napolitaanse mastiff.

Deze hond heeft een krachtig blafgeluid en zijn uiterlijk lijkt op dat van een leeuw. Dat is de reden waarom mensen grote sommen geld betaald hebben om ze in hun landhuizen en paleizen te hebben, vooral in de hogere klassen in Europa.

Een Chinese steenkoolmagnaat betaalde 1,6 miljoen euro voor een Tibetaanse mastiff met de naam Hong Dong. Sindsdien zijn deze honden het duurste hondenras ter wereld.

Some figure

Niet geschikt voor een luxueus leven

Een ras creëren is een ingewikkelde opdracht. Om deze kenmerken te vinden moet je eigenschappen en afstamming selecteren. Vaak zijn het zuiver esthetische karakteristieken. Andere hebben echter meer te maken met de bruikbaarheid zoals het geval is bij werkhonden als de Tibetaanse mastiff.

Mensen kiezen deze honden niet alleen om hun uiterlijk. Duizenden jaren lang heeft men de Tibetaanse mastiff gebruikt om het vee te beschermen in de ijskoude bergen van de Himalaya. Dat was wegens hun kracht en hun actief waakinstinct dat in hun DNA ingebed is.

Het resultaat is dat dit ras zich het best voelt in koude klimaten en in wijd open ruimtes. Het zijn ook werkhonden. Men zet ze specifiek in om het vee te beschermen tegen roofdieren als de sneeuwluipaard en tegen dieven.

Dit is wellicht de reden waarom deze honden geen goede keuze zijn als eerste huisdier. Het is ook geen goed idee voor mensen die hen geen goede hoeveelheid lichamelijke activiteit kunnen bieden. Toch kunnen het nog steeds geweldige huisdieren zijn.

De Tibetaanse mastiff, in de steek gelaten

Helaas betekenen deze kenmerken dat de honden niet voor iedereen geschikt zijn. Dit gegeven én de overdreven status van het ras, samen met de bijwerkte beelden die deze prachtige dieren een bijna magisch imago geven, hebben ervoor gezorgd dat de prijzen voor deze honden de lucht in schoten. Honderden fokkers konden dus niet langer winst maken en lieten hun honden achter.

Some figure

Dit was ooit de duurste hond ter wereld. Nu lopen er honderden in de straten van China. In vele gevallen hebben mensen hen achtergelaten bij slachthuizen voor honden.

De Chinezen hebben evenveel recht om honden te eten als wij konijnen of koeien. Toch krijgen ze nog steeds enorm veel kritiek wegens de wreedheden en de verschrikkelijke omstandigheden in de slachthuizen.

Dit toont waarschijnlijk de gevaren van intensief fokken en consumentisme aan. Het gevolg was immers dat de Tibetaanse mastiff niets meer werd dan een versiering. Deze hond heeft in één van de zwaarste omgevingen op aarde mensen vergezeld. De commercialisering van de hond heeft ertoe geleid dat hij nu zelf het slachtoffer is van transhumance (de veetrek of nomadisme).

Denk goed na voor je een huisdier neemt

De Tibetaanse mastiff is sindsdien een voorbeeld geworden van hoe moeilijk en ingewikkeld het is om een huisdier te hebben. Het is iets waarbij mensen zorgvuldig moeten nadenken zonder in de valkuil van het consumentisme te trappen. Onthoud dat deze dieren levende wezens zijn met echte gevoelens. Sinds de prehistorie zijn ze al de beste vriend van de mens.

Honderden Tibetaanse mastiffs leven nog steeds in Tibet. Ze blijven de mensen en het vee beschermen. Daar bevinden ze zich ver van de problemen die veroorzaakt worden door de hebzucht van de mensen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.