De galgo español: een sterk ras met een rijke geschiedenis
De galgo español of Spaanse windhond is een van de oudste rassen op het Iberisch schiereiland. Tot voor kort was het ras echter ook relatief onbekend. Mishandeling en verwaarlozing hebben het een van de meest geadopteerde hondenrassen van gemaakt. Lees zeker verder om meer te weten te komen over dit ras.
Het verhaal van de galgo español
De galgo español is een zeer oud hondenras. Men gelooft dat ze net als de jachthonden uit het Mediterraanse gebied afstammen van oude Egyptische honden. Er bestaan zelfs bronnen die windhonden in Spanje beschrijven die uit de 2e eeuw na Christus dateren. Bovendien is er een Romeins verdrag over de jacht gevonden dat honden beschrijft met een identieke lichaamsbouw en hetzelfde gedrag als de windhond.
Al eeuwenlang gebruikten jagers deze honden tijdens de jacht op hazen en konijnen. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Reconquista, een periode van pracht en praal. Veel land dat eerder werd gebruikt voor de landbouw werd het jachtgebied van de hazewindhond. En dat waren de grote vlaktes van Spanje, waar konijnen en hazen welig tierden.
De galgo español wordt nog steeds gebruikt voor dit soort werk. Veel jagers laten ze in de steek zodra het jachtseizoen voorbij is, vandaar dat ze een van de meestvoorkomende rassen in asielen zijn. Tegelijkertijd zijn ze ook een van de rassen die het vaakst worden geadopteerd. Het zijn echter niet alleen uitstekende jachthonden, maar ook geweldige huisdieren.
Fysieke kenmerken
De hele anatomie van een galgo español is ontwikkeld om te sprinten. Hun lichaam is licht, krachtig, groot en slank. Deze windhonden worden 50 tot 70 cm hoog en wegen tussen de 15 en 18 kilo. Elk ander hondenras van die hoogte zou minstens drie keer zoveel wegen.
Dat komt omdat dit ras zulke lange en dunne poten heeft. Hun borstkas is relatief breed, terwijl hun buik en taille extreem dun en slank zijn. Ze hebben ook een licht gebogen rug en een lange dunne staart, die dunner wordt naar de punt toe.
De kop is ook dun en lang, met kleine driehoekige oren die naar de zijkanten of naar achteren vallen. In hun gezicht hebben ze kleine, maar levendige en alerte ogen, iets aan de zijkant van hun hoofd.
Verder hebben ze een korte, stevige en dikke vacht die in vele kleuren bestaat. Meestal is de vacht lichtbruin tot beige. Maar ze komen ook voor in het geel, donkerbruin, wit, of zwart. Er bestaat ook een variatie van dit ras met een grote kop met een soort baard, snorharen en borstelige wenkbrauwen. Deze vreemde rakkers komen echter minder vaak voor dan de kortharige variëteit.
Gedrag
Hun werk als jachthond doet misschien anders vermoeden, maar toch zijn deze honden erg rustig en aanhankelijk. Slechts drie wandelingen per dag volstaan, omdat ze niet zoveel energie hoeven te verbranden. In feite zijn mensen die galgos españoles adopteren vaak verbaasd over hoe lui ze zijn, omdat ze het grootste gedeelte van de dag slapen.
Spelletjes waarbij ze iets moeten achtervolgen kunnen echter hun jachtinstinct in gang zetten. Daarom kun je beter geen stokken of ballen gooien om te laten apporteren. Het zijn zeer gevoelige honden en ze kunnen snel overspannen raken met dit soort spelletjes. Qua persoonlijkheid hebben ze de neiging om vrij verlegen te zijn, maar ze kunnen zich erg hechten aan de honden in hun omgeving. Dat betekent echter wel dat ze vreemden niet echt vertrouwen.
Niet alleen dat: veel honden van dit ras zijn uit een asiel gered. Ze hebben misschien wat traumatische ervaringen meegemaakt. Samen met hun natuurlijke verlegenheid kunnen ze zich dus behoorlijk behoedzaam gaan gedragen.
Gezinnen die een galgo español willen adopteren kunnen het bindingsproces versnellen door een professionele hondentrainer in te schakelen. Met individuele therapie is deze veerkrachtige en sterke windhond vast wel in staat om slechte ervaringen te overwinnen.
Zorg
Dit ras heeft geen noemenswaardige genetische aandoeningen. Dat betekent echter niet dat je ze niet naar de dierenarts hoeft te brengen voor regelmatige controles en om hun vaccinaties up-to-date te houden.
Heupdysplasie komt niet al te vaak voor bij windhonden. Dysplasie, of het nu gaat om heupen of staart, komt normaal wel vrij vaak voor bij andere soorten honden van deze grootte. Maar omdat het ras zo slank is, gebeurt dit niet vaak bij deze windhonden. Maar dat betekent niet dat je de andere ziekten die grote honden vaak krijgen mag vergeten.
Net als bij alle jachthonden is het belangrijk om de instructies van je dierenarts te volgen over ontworming en behandeling tegen parasieten. Teken en vlooien kunnen namelijk ernstige ziekten veroorzaken. Je moet ook regelmatig hun poten en oren controleren op splinters, stenen of andere voorwerpen die vast kunnen komen te zitten.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.