Logo image
Logo image

De mooiste libellen ter wereld

5 minuten
Libellen zijn een groep ongewervelde dieren die in de buurt van waterlichamen leven. Naast hun interessante uiterlijk spelen ze een cruciale rol in het milieu door de populatie van insecten zoals vliegen en muggen te reguleren.
De mooiste libellen ter wereld
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 03 januari, 2024

Libellen staan bekend om hun merkwaardig langgerekte uiterlijk en hun snelle vlucht. Ze fladderen zelfs zo snel dat ze in de lucht lijken te zweven, bijna als kolibries. Bovendien hebben sommige soorten van de mooiste libellen metallic, iriserende, prachtige en uitbundige kleuren, die ieders aandacht trekken.

De term “libel” wordt gebruikt om soorten aan te duiden die behoren tot de onderorde Anisoptera. Deze taxonomische groep wordt gekenmerkt door kleine afmetingen en twee paar grote en opzichtige vleugels, die ook heldere en opvallende kleuringen kunnen vertonen. Lees verder en ontdek enkele van de mooiste libellen ter wereld.

Verschillen tussen libellen en waterjuffers

Voordat we met de lijst beginnen, is het belangrijk om erop te wijzen dat er in de natuur nog een andere groep organismen bestaat die de fysieke kenmerken van libellen delen. Deze insecten worden waterjuffers genoemd, behoren tot de onderorde Zygoptera en zijn nauwe verwanten van Anisoptera.

Zowel libellen als waterjuffers behoren tot de orde Odonata. Dit is de reden waarom hun fysieke kenmerken zo op elkaar lijken. Ze hebben echter kleine verschillen die, als je goed oplet, dienen om de twee groepen gemakkelijk te identificeren. Ze onderscheiden zich onder andere door de volgende kenmerken:

  • Lichaamsbreedte. Libellen zijn meestal gedrongen, terwijl waterjuffers slanker zijn.
  • Klapsnelheid. Libellen flapperen bijna twee keer zo snel (Engelse link) als waterjuffers.
  • Vleugelstand tijdens het rusten. Waterjuffers zijn in staat hun vleugels over hun buik te vouwen als ze rusten op vegetatie, vergelijkbaar met wat vlinders doen. Libellen daarentegen kunnen hun vleugels niet over hun rug tillen, dus houden ze ze gespreid.
Some figure
Een eenvoudige manier om onderscheid te maken tussen de Anisoptera en Zygoptera is het vaststellen van de stand van hun vleugels tijdens het rusten. Worden ze zijwaarts gehouden zoals op de foto, dan is het een libel. Vouwt hij ze naar achteren, dan is het een waterjuffer.

Waarom zijn sommige libellen iriserend?

Hoewel flitsende kleuren vaak een nadelige eigenschap zijn voor dieren, hebben libellen ze omgevormd tot een mooie en nuttige eigenschap voor hun leven. Natuurlijk hebben niet alle soorten iriserende (Engelse link) of kleurrijke lichamen, maar deze insecten lijken een zekere voorkeur voor zulke fenotypen te vertonen.

Het leefgebied van libellen bestaat uit open gebieden met waterpartijen en kleurrijke vegetatie, die bepaalde natuurlijke “schitteringen” in de zonnestralen produceren. Onder deze omstandigheden

zijn iriserende of kleurrijke insecten in het voordeel, omdat ze goed camoufleren met de reflecties van de omgeving. Dat staat althans in een studie (Engelse link) die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tijdschrift voor Zoölogie.

De mooiste libellen ter wereld

Het is een moeilijke opgave om de mooiste libellen ter wereld te selecteren, maar wat we wel kunnen doen is een lijst maken met verschillende die de titel waardig zijn. Leer ze hieronder kennen.

1. Libellula saturata (Libellula saturata)

Deze soort is gemakkelijk te herkennen omdat hij een rood-oranje kleur heeft, met vleugels die amberkleurige tinten combineren en zijn gevlamde uiterlijk aanvullen. Hij is meestal een van de meestvoorkomende exemplaren in Noord-Amerikaanse vijvers, beken, meren en bronnen, dus hij is niet zo moeilijk te vinden als andere soorten libellen.

Some figure
Libellula saturata.

2. De vlinderlibel (Rhyothemis semihyalina)

Dit is misschien wel een van de opvallendste en mooiste libellen ter wereld, want hij vertoont metaalachtige kleuringen gecombineerd met zwarte, groene, paarse en blauwe tinten. Bovendien hebben zijn achtervleugels een vlek bij het lichaam waardoor hij met het blote oog nog meer opvalt.

Some figure
Rhyothemis semihyalina.

3. De grote keizerlibel (Anax imperator)

De grote keizerlibel (Engelse link) dankt zijn naam aan het feit dat het de grootste soort is die in West-Europa voorkomt. Exemplaren zijn ongeveer 8 centimeter lang, terwijl hun spanwijdte meer dan 12 centimeter bedraagt. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze een kleur die verandert naargelang hun geslacht. Vrouwtjes zijn groen-geel en mannetjes zijn blauw.

Some figure
Anax imperator.

4. Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)

Deze merkwaardige libel is tussen de 3 en 4 centimeter lang. Hij wordt gekenmerkt door een levendig rood lichaam en een donkere band op elke vleugel. Zijn verspreiding beslaat een groot deel van het Euraziatische continent, met gegevens van het Iberisch schiereiland tot de Kuril Eilanden.

Some figure
Sympetrum pedemontanu, gebandeerde slangenhalsvogel

5. De Rhyothemis phyllisr (Rhyothemis phyllis)

De Rhyothemis phyllisr is een interessante soort en een van de mooiste libellen die enigszins breekt met het traditionele uiterlijk van deze groep. Hoewel hij een donker lichaam heeft, vertonen zijn vleugels verschillende heldere zwarte en gele tinten waardoor hij opvalt tussen de vegetatie.

Some figure
Rhyothemis phyllis.

6. Het priemstaartje (Acisoma panorpoides)

Zoals zijn naam al aangeeft, wordt deze libellensoort gekenmerkt door een langgerekt lichaam dat naar de staart toe dunner wordt. Ondanks zijn uiterlijk heeft zijn dorsum een opvallende gevlekte kleuring die donkere tinten combineert met blauwe vlekken. Hij komt alleen voor op het Indo-Aziatische continent.

Some figure
Acisoma panorpoides.

7. De vaandeldrager (Lindenia tetraphylla)

De vaandeldrager is een eigenaardige soort die in Azië en sommige mediterrane gebieden voorkomt. Hij staat bekend om zijn zwaardvormige staart en zijn gele kleur met zwarte vlekken langs zijn lichaam. Zijn uiterlijk is weliswaar niet zo oogverblindend, maar zijn kleurenpatroon lijkt gestroomd en dat is heel opvallend. Daardoor behoren ze tot deze verzameling van de mooiste libellen.

Some figure
Lindenia tetraphylla.

8. De Orthemis_ferruginea (Orthemis ferruginea)

Deze libellensoort wordt in het Engels “Roseate skimmer” genoemd omdat hij een roze-violette kleur heeft met zwarte vlekken, zodat hij in zijn omgeving gemakkelijk is waar te nemen. Hij heeft een groot verspreidingsgebied in Amerika en is een frequente bewoner van tijdelijke vijvers en plassen.

Some figure
Orthemis ferruginea.

9. De vroege glazenmaker (Aeshna isosceles)

Deze kleine soort is een van de mooiste libellen ter wereld door zijn heldere goudgele kleur. Hij heeft echter ook prachtige groene ogen die contrasteren met zijn lichaam en zijn schoonheid versterken. Hij is gemakkelijk te vinden in het Middellandse Zeegebied, maar zijn verspreiding bestrijkt zowel Europa als Noord-Afrika.

Some figure
Aeshna isosceles.

Zoals je ziet is er een grote verscheidenheid aan libellensoorten die het verdienen om deel uit te maken van de mooiste libellen ter wereld. Natuurlijk is het bijna onmogelijk om ze allemaal op te noemen, maar met deze voorbeelden is het duidelijk dat buitengewone schoonheid zelfs in de kleinste dieren, zoals insecten, te zien is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Futahashi, R. (2020). Diversity of UV reflection patterns in Odonata. Frontiers in Ecology and Evolution, 8, 201.
  • Minot, M., Besnard, A., & Husté, A. (2021). Habitat use and movements of a large dragonfly (Odonata: Anax imperator) in a pond network. Freshwater Biology, 66(2), 241-255.
  • Popova, O. N. (2004). Infraspecific taxonomy of Sympetrum pedemontanum (Müller, 1766)(Anisoptera: Libellulidae). Odonatologica, 33(2), 207-216.
  • Lockwood, M. (2007). Rediscovery of Sympetrum pedemontanum (Müller in Allioni) and S. vulgatum (L.) in Catalonia, NE Spain (Anisoptera: Libellulidae). Notulae odonatologicae, 6(10), 115-118.
  • Misof, B. (2002). Diversity of Anisoptera (Odonata): infering speciation processes from patterns of morphological diversity. Zoology, 105(4), 355-365.
  • Rüppell, G. (1989). Kinematic analysis of symmetrical flight manoeuvres of Odonata. Journal of experimental Biology, 144(1), 13-42.
  • Prum, R. O., Cole, J. A., & Torres, R. H. (2004). Blue integumentary structural colours in dragonflies (Odonata) are not produced by incoherent Tyndall scattering. Journal of Experimental Biology, 207(22), 3999-4009.
  • Ramírez, A. (2010). Capítulo 5: Odonata. Revista de Biología tropical, 58, 97-136.
  • Heckman, C. W. (2006). Encyclopedia of South American aquatic insects: Odonata–Anisoptera: Illustrated keys to known families, genera, and species in South America. Dordrecht: Springer Netherlands.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.