Logo image
Logo image

Koko de gorilla, de pratende aap, is overleden

3 minuten
Welke dieren zijn geschikt als huisdier en welke niet? Apen zijn het in ieder geval niet.
Koko de gorilla, de pratende aap, is overleden
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 22 december, 2022

Op 20 juni 2018 is Koko de gorilla overleden. Ze was samen met Snowflake waarschijnlijk één van de beroemdste gorilla’s. Deze vrouwelijke westelijke laaglandgorilla stierf op 46-jarige leeftijd bij The Gorilla Foundation, waar ze de laatste jaren van haar leven een thuis had gevonden.

Koko stierf in haar slaap, een troost voor de stichting, die nu waarschijnlijk zal stoppen met haar activiteiten. Het gebruik van primaten om taal te bestuderen is nu om ethische redenen gestopt.

Koko de Gorilla: een brein als geen ander

Koko de gorilla werd beroemd door haar beheersing van gebarentaal. Haar verzorger en trainer, Francine Patterson, leerde Koko meer dan 1.000 gebarentaal-tekens maken. Ook kon ze minstens 2.000 gesproken Engelse woorden verstaan.

Toch werden Koko’s vaardigheden soms overdreven. De wetenschappelijke gemeenschap is het er in het algemeen over eens dat Koko niet in staat was om met behulp van syntaxis zinnen te construeren en haar vermogen om te communiceren was vergelijkbaar met dat van een vierjarig kind.

Koko de gorilla ging meerdere malen viraal. Eén van die gelegenheden was toen ze in een video tegen de opwarming van de aarde optrad. Hoewel het zeker ontroerend was, was het voor Koko eigenlijk onmogelijk om een mening te hebben. Zeker niet over de oorzaken en oplossingen van iets wat de mens al nauwelijks begrijpt.

Some figure

Het verhaal van Koko de gorilla

Koko werd geboren in de dierentuin van San Francisco en ze was tijdens de eerste maanden van haar leven erg ziek. Daarom moest ze speciale verzorging krijgen door haar verzorgster. Uiteindelijk hebben ze daardoor een sterke emotionele band met elkaar opgebouwd.

Later slaagde Francine erin Koko naar een stichting te brengen waar ze de rest van haar leven zou doorbrengen. Sommige mensen waren kritisch over die beslissing. Ondanks het feit dat Koko eerder in een dierentuin woonde, had Koko bij de stichting veel andere gorilla’s om mee om te gaan in plaats van slechts één persoon.

Een leven vol avonturen

Koko was gepassioneerd over dieren. Bij verschillende gelegenheden zorgde ze voor katten en via gebarentaal uitte ze die liefde voor hen.

Deze vrouwelijke gorilla heeft veel mensen ontmoet, zoals bijvoorbeeld Leonardo Di Caprio en zelfs Robin Williams, een relatie die beroemd werd na Koko’s reactie op zijn dood.

Een politiek leven

Ondanks dat het veel mensen inspireert, zijn er ook veel mensen die vinden dat de omstandigheden waarin Koko is opgegroeid een vorm van dierenmishandeling is.

Some figure
Niet-menselijke primaten vermenselijken gemakkelijk als ze met mensen opgroeien en dit kan het voor hen onmogelijk maken om in de toekomst weer met andere soortgenoten in het wild te integreren. Daarom moet je ook geen aap als huisdier willen.

Ondanks het feit dat ze in verschillende stadia van haar leven met gorilla’s heeft samengeleefd, heeft Koko niet in natuurlijke groepen geleefd. Ze heeft vaak alleen het gezelschap van mensen gekend.

Daarom vinden sommige mensen dat Koko beter af zou zijn geweest in de dierentuin waar ze geboren werd en waar ze geïntegreerd had kunnen worden met een groep van haar soortgenoten.

Sommige mensen waren kritisch over het feit dat er nog steeds taalexperimenten met primaten plaatsvonden. Andere soortgelijke gevallen zijn nu ofwel beëindigd, ofwel ze zijn als dierproef geëindigd, en het is zo dat de meeste van deze apen daardoor psychologische problemen hebben.

Koko had in ieder geval een heel ander leven in vergelijking met haar soortgenoten. Ze inspireerde veel mensen om de natuur te respecteren, ook al heeft ze zelf niet het best mogelijke leven gehad. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.