Chimpansees in Fongoli met hun speren
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Primaten behoren tot een van de weinige soorten die dit hulpmiddel gebruiken. De chimpansees in Fongoli die speren gebruiken, zijn echter een speciaal geval. Deze chimpansee-cultuur is heel anders dan de rest van de chimpansees en ze zijn op mysterieuze wijze vergelijkbaar met mensen.
Cultuur bij dieren is echt: primaten, walvisachtigen en sommige vogels hebben gedragingen die worden overgedragen aan toekomstige generaties. Deze gedragingen maken ze totaal anders dan andere leden van dezelfde soort.
Chimpansees in Fongoli met hun speren
Deze chimpansees uit Fongoli zijn zeer speciale primaten, omdat ze speren gebruiken om op dieren te jagen. Dit is echt verbazingwekkend, omdat dit gedrag eerder werd gezien bij mensen. Dit soort gedrag wordt niet bij andere chimpansees gezien.
Fongoli is een warme regio in Senegal, een savanne die ver weg is van de ondoordringbare bossen van Congo. Het is de thuisbasis van enkele verbazingwekkende chimpansees. Misschien is dit de reden waarom deze soort zich heeft aangepast aan een ecosysteem dat erg lijkt op dat van de eerste mensen, wat het resultaat is van deze culturele verandering.
Deze chimpansees verrasten de wereld toen werd ontdekt dat ze scherpe wapens gebruiken om te jagen. Ze gebruiken Fongoli speren die ze zelf slijpen om op galago’s en andere kleine zoogdieren te jagen.
Andere verschillen
Het feit dat ze speren gebruiken, is niet het enige culturele mechanisme waardoor ze verschillen van andere chimpansees. Hun samenleving is ook toleranter en heeft een grotere gendergelijkheid als het gaat om jagen. Deze samenleving van chimpansees gebruikt ook minder brute kracht, en grote mannetjes zijn niet altijd de baas.
Er zijn in Fongoli echter verhalen over brutaliteit en moord. Bijvoorbeeld het verhaal van Foudouko.
Hij was een alfamannetje en een tiran die twee jaar lang een van de gemeenschappen in Fongoli bestuurde. Nadat hij was afgezet voor zijn tirannie en nadat een van zijn bondgenoten bruut werd verslagen, werd Foudouko vijf jaar lang verbannen.
In het vijfde jaar probeerde hij te communiceren met andere leden van de groep en mee te doen aan hun activiteiten. Ze hebben hem die nacht echter op brute wijze vermoord en een vrouwtje beoefende kannibalisme op hem, iets wat normaal bij mensapen niet wordt gezien.
Waarom gingen de chimpansees in Fongoli speren gebruiken?
Door een speer als jachttechniek te gebruiken, zijn deze dieren de enige niet-menselijke populatie die speren gebruikt.
Er zijn echter nog andere dieren die andere soorten hulpmiddelen gebruiken. Zoals eerder vermeld, is er in de Fongoli-samenleving gendergelijkheid en vrouwtjes zijn de hoofdrolspelers van de helft van de jacht. Dit is iets dat niet gebeurt bij andere groepen chimpansees.
Dit komt waarschijnlijk, omdat chimpansees met speren onafhankelijker zijn in de jacht dan degenen die alleen brute kracht gebruiken. Een voorbeeld is de chimpansee van Gombe, bestudeerd door Jane Goodall: mannetjes jagen 90% van de prooien, vergeleken met 70% in Fongoli.
In Fongoli stelen ze niet vaak elkaars voedsel, zelfs de vrouwtjes en laaggeplaatste mannetjes niet. Dit is echter vrij gebruikelijk in andere gemeenschappen van chimpansees. Dit lijkt, samen met het gebruik van speren, een hoogontwikkelde jachtgewoonte bij Fongoli-vrouwtjes te hebben gewekt.
Chimpansees met speren en de mens
De savanne van Senegal is een habitat die lijkt op het land waar de eerste mensen op leefden. Verbazingwekkend genoeg herinneren de chimpansees in Fongoli die speren gebruiken ons aan ons eigen wilde verleden.
Ze gebruiken niet alleen de speer. Chimpansees in Fongoli brengen nauwelijks tijd door in boomtakken, in plaats daarvan gebruiken ze veel meer de grond. Dit gedrag is ook verenigbaar met het verhaal van de menselijke evolutie.
Het heeft geen nut om naar films te kijken om deze jachttechnieken van chimpansees te begrijpen.
Deze apen gebruiken geslepen stokken om zich een weg in de holen van de galago’s te banen. Hun bedoeling is om ze te spiesen en ze met één hap te doden.
Chimpansees met speren, de eerste holbewoners
Chimpansees in Fongoli hebben niet alleen dit met mensen gemeen. De temperaturen en droogte van Senegal hebben ze gedwongen om hun toevlucht te zoeken op een plek waar geen andere chimpansee ooit is geweest: grotten. De temperatuur en vochtigheid zijn veel gunstiger.
Andere chimpansee-soorten doen dit niet. Het laat zien hoe indrukwekkend de cultuur van dit dier echt is. Het gebruik van speren kan ertoe leiden dat twee leden van dezelfde soort heel verschillend gedrag vertonen, vergelijkbaar met wat er met mensen gebeurt.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.