Sterren op social media en dierenrechten
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
De nieuwste trends in reclame, film en tv hebben van veel dieren enorm beroemde social media-sterren gemaakt. Zowel huisdieren als wilde dieren staan vaak centraal in de advertentiecampagnes voor enkele van ‘s werelds grootste bedrijven.
Op dezelfde manier kunnen foto’s van dieren die op social media zijn gepubliceerd een enorm inkomen voor eigenaren en bedrijven genereren. Op het eerste gezicht lijken deze foto’s redelijk onschadelijk. Hoeveel dierenrechten schenden mensen bij de productie van dit soort online inhoud?
Wilde dieren in media en entertainment
Het wordt steeds gebruikelijker om tijgers, leeuwen, apen en olifanten in commercials voor grote bedrijven te zien. Deze soorten, en vele anderen, vertegenwoordigen positieve eigenschappen die ze kunnen gebruiken om hun producten te verkopen: kracht, moed, energie, geluk… Wat gebeurt er echter echt achter de schermen?
De meeste van deze dieren worden uit hun natuurlijke habitat verwijderd en gedwongen om in ongeschikte omgevingen te leven, met kleine, krappe kooien die hen niet toelaten om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Ze hebben geen contact met hun soortgenoten, wat hun vermogen om te socialiseren ernstig aantast.
Achter de schijnbare goodwill van hun eigenaren lijden deze sterren van social media vaak jarenlang door misbruik en verwaarlozing. Isolatie, lijfstraffen, stress en onbedoeld letsel zijn allemaal voorkomende gebeurtenissen die hun basisrechten schenden.
Sterren op social media
Huisdieren worden ook door grote merken ingehuurd die ze transformeren naar social media-sterren. Het gebruik van dieren in advertentiecampagnes is namelijk zeer winstgevend. Sommige huisdieren hebben zelfs hun eigen manager en kunnen salarissen verdienen die veel hoger zijn dan die van hun eigenaren.
Marketing- en communicatiespecialisten zijn zeer creatieve mensen en ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Zo slagen ze erin dieren in hun advertentiecampagnes op te nemen.
Velen zijn zelfs begonnen met het maken van reclamespots die uitsluitend op katten en honden zijn gericht. Enkele van ‘s werelds bekendste diervoedermerken pionieren deze nieuwe techniek, met behulp van ultrasone geluiden en andere stimuli om hun aandacht te trekken.
Als het gaat om social media, dan is Instagram een van de wereldleiders wat betreft foto-inhoud, met elke dag miljoenen foto’s die op het platform gedeeld worden.
Veel dieren staan op de bovenste plek voor het grootste aantal volgers en hun profielen helpen nieuwe sponsors aan te trekken. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de accounts zijn dan meestal de eigenaren van de dieren, en ze profiteren enorm van hun posten.
Goede doelen voor dierenrechten
Het zou niet eerlijk zijn om te zeggen dat alle beroemde dieren en sociale media sterren worden misbruikt. Velen worden dat echter wel, ook al is het niet opzettelijk. Goede doelen die zich inzetten om hun rechten te verdedigen, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen met deze dieren omgaan.
Een van de belangrijkste argumenten die liefdadigheidsinstellingen naar voren brengen tegen het gebruik van dieren in tv-commercials, is de schade die het kan toebrengen aan hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ze hebben veel beroemde dieren gered, ze hebben ze met fysieke wonden gevonden en ze vertoonde diepgewortelde gedragsproblemen.
Vergeet niet dat het dwingen van dieren om tegen hun wil en tegen hun aard te handelen zeer schadelijk is voor hun welzijn. Het kan namelijk voor hun geestelijke gezondheid ongekende gevolgen hebben, vooral naarmate het dier ouder wordt.
Er moet ook worden opgemerkt dat veel van de dieren die in mediacampagnes worden gebruikt, met uitsterven worden bedreigd. De toegenomen vraag bevordert ook de illegale handel in wilde dieren en creëert een zwarte markt voor de verkoop van zeldzame en bedreigde dieren. Eenmaal gestart, kan het dan heel moeilijk zijn om een einde aan deze praktijken te maken.
Beroemde dieren en social media-sterren
Een voorbeeld is Tiby de aap. Jarenlang werd hij in gevangenschap gehouden en opgeleid om als acteur in films en op tv te werken. Een internationale hotelketen gebruikt een kat als mascotte voor zijn hotels. Dagelijks verschijnen er talloze honden op onze schermen, die worden gebruikt als hulpmiddelen om ons allerlei verschillende producten te verkopen.
Een voormalige reddingshond met de naam Toast heeft bijvoorbeeld honderdduizenden volgers op social media. Ze is een van de grootste hondensterren in de media. Ze heeft enorme aandacht van bedrijven die de zichtbaarheid van hun merk willen vergroten.
Hoewel alle gevolgen voor haar geestelijke gezondheid een apart probleem zijn, is het belangrijk om de ethiek achter deze praktijken te overwegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Apreciación estética de los animales. Marta Tafalla. 2013. Extraído de: http://scielo.isciii.es/pdf/bioetica/n28/bioetica_animal.pdf
- Adnimalsfree.org. Los animales no venden. 2014. Extraído de: http://adnimalsfree.org/documentos/Adnimalsfree-dossier-Z-6-PIXART.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.