Bevroren hond gevonden op de top van een berg
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Er is een bevroren hond gevonden op de top van de berg Elbroes, een berg in Rusland die ongeveer 5.642 meter hoog is. De hond was bijna bevroren en rilde van de kou toen ze werd gevonden door bergbeklimmers. Ze zagen haar bijna over het hoofd, maar toen ze haar zagen, bonden ze een touw om haar nek om haar mee te nemen. Het lijkt erop dat ze verdwaald is geraakt, maar het is niet bekend hoe ze in zo’n gevaarlijke situatie terechtkwam.
Goed nieuws voor de bijna bevroren hond
Andrey Orlovski, een van de bergbeklimmers, bleef bij haar in Kislovodsk, Rusland. Hij ging met de bijna bevroren hond naar de dierenarts, die bevestigde dat ze ondanks de kou in principe in orde was. Orlovski wilde haar het liefst adopteren, maar dat was helaas niet mogelijk.
Het duurde echter niet lang voordat ze wel door iemand werd geadopteerd. Nu heet ze Bonnie. Ze vond een thuis dankzij de goedheid van de bergbeklimmer, die foto’s en teksten plaatste op sociale media om een huis voor haar te vinden. Bonnie woont nu ver weg van de bergen. Zij en haar nieuwe eigenaar, Margarita Shovaeva, hebben een gelukkig, vredig leven.
Misschien vind je dit verhaal ook interessant: Reddingshonden in Ecuador: een ongelofelijke baan
De bergtop
Er is een reden waarom bergtoppen veel kouder zijn dan lagere punten, ondanks het feit dat ze dichter bij de zon staan. Deze rede is het verschil in straling dat de piek bereikt ten opzichte van de straling die de voet van de berg bereikt.
Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen: de verwarming van het aardoppervlak, de luchtdruk en het broeikaseffect. Dus, wanneer de zonnestralen het aardoppervlak bereiken, warmen ze de aarde op. Vervolgens stuurt de aarde deze stralen weer terug de ruimte in in de vorm van infraroodstralen.
Sommige atmosferische gassen, zoals koolstofdioxide, waterdamp en methaan – de broeikasgassen – laten zichtbaar licht door. Ze absorberen echter de infraroodstraling en voorkomen zo dat de warmte ontsnapt. Als gevolg daarvan is de temperatuur op het aardoppervlak hoger dan wat het zou moeten zijn.
Eerste hulp bij bevriezing, zonnesteek en onderkoeling
Als je hond gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan zeer lage temperaturen, kan hij bevriezen of onderkoeld raken. In dit soort gevallen is het belangrijk om zijn oren, ledematen en staart te onderzoeken om te kijken naar tekenen van bevriezing. Enkele symptomen van bevriezing zijn een bleke huid, oorpijn, een gerimpelde en koude huid, enz. Je hond vertoont tekenen van onderkoeling als hij last heeft van rillingen, desoriëntatie, uitputting en aanvallen. Hij kan zelfs in coma raken.
Honden met een dubbele laag bont, zoals Noorse rassen, worden van nature beschermd tegen de kou. Daarom is het ongebruikelijk dat de kou bij hen gezondheidsproblemen veroorzaakt. Magere honden, honden met kort haar, puppy’s en oudere honden lopen echter een groter risico. Sommige rassen, zoals boxers, dobermanns en Yorkshire terriërs hebben heel weinig bescherming tegen de kou.
Onderkoeling
Om onderkoeling te behandelen, kun je een dier het beste inwikkelen in warme handdoeken. Geef het ook warme dingen te drinken en leg een plastic zak gevuld met lauw water (bedekt met een handdoek) op zijn buik. Laat de zak niet in aanraking komen met zijn huid, anders kan deze namelijk verbranden.
Zorg ervoor dat je om de tien minuten zijn temperatuur opneemt en ga onmiddellijk langs bij een dierenarts. We spreken van onderkoeling wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35 ºC daalt door langdurige blootstelling aan lage temperaturen.
Tips om je hond uit te laten in de winter
Afhankelijk van het type vacht dat je hond heeft, is het misschien geen goed idee om het te knippen zoals je misschien wel doet in de zomer. Als je naar een plaats gaat waar het zeer koud zal zijn en het misschien zelfs zal sneeuwen, kun je hem het beste een jasje geven. Dit geldt vooral voor rassen die zeer gevoelig zijn voor kou, zoals de Spaanse Galgo of andere rassen met een korte nek.
Als de wandeling lang duurt, moet hij ook iets dragen om zijn poten te beschermen. Er zijn tegenwoordig beschermers verkrijgbaar die eruitzien als dunne inlegzolen.
Een ander goed idee is om de poten van je hond van tijd tot tijd even schoon te maken met een handdoek. Zorg ervoor dat hij zijn poten niet aflikt, want zout is ook slecht voor honden.
En als hij heeft rondgerend, controleer dan zijn voetkussentjes om ervoor te zorgen dat er geen kleine sneeuwballen aan zijn blijven kleven. Als je veranderingen in kleur of gevoelige plekken opmerkt, raadpleeg dan een dierenarts.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.