Zorgen voor je hond wanneer het heet is
Er bestaat veel twijfel over het gebruik van een ventilator voor je hond wanneer het heet is in de zomer. Wil je weten of dit nou wel of niet aan te raden is? Het is namelijk wel waar dat honden een directe luchtstroom niet zo fijn vinden, maar ze krijgen het net als wij ook gewoon warm.
Ook al beschermt de vacht van een hond hem tegen zowel hoge als lage temperaturen, dat wil niet zeggen dat hij niet onder de hitte of kou lijdt. Bovendien zweten honden niet zoals wij doen. Zij raken hun warmte kwijt door te hijgen en door kleine zweetklieren tussen hun voetkussentjes. Vandaar dat een hond sneller een zonnesteek oploopt en sneller uitgedroogd raakt dan een mens.
Daarom kun je je hond gerust voor een ventilator neerzetten om hem af te laten koelen — zolang hij hier geen last van heeft. Hij zal het hoogstwaarschijnlijk eerder waarderen dan dat hij er last van zal hebben!
Maatregelen om te nemen wanneer het heet is
Er zijn allerlei manieren om te voorkomen dat je hond met de consequenties van hitte te maken krijgt. Neem altijd maatregelen om te voorkomen dat je hond een zonnesteek oploopt.
Om echt van je hond te genieten, moet je hem niet als een soort half-mens proberen te trainen. Je hoort jezelf juist open te stellen voor de mogelijkheid om zelf meer hondachtig te zijn.
-Edward Hoagland-
De belangrijkste tips
Het eerste dat je moet doen, is vermijden dat je je hond in hete omgevingen plaatst. Hierdoor zou hij onwel kunnen worden. Bijvoorbeeld:
- Laat je hond niet in de auto. Sommige mensen gaan op koopjesjacht, nemen hun hond mee in de auto en laten hem daar vervolgens achter. Bovendien laten ze dan ook nog eens de ramen dicht of slechts op een kiertje staan. Daar hebben wij het volgende over te zeggen: gesloten of open, het broeikaseffect blijft hetzelfde., het wordt vreselijk heet. De auto zal snel opwarmen tot temperaturen die zomaar de dood van je hond zouden kunnen betekenen. Laat dan liever je hond thuis!
- Neem je hond niet naar buiten wanneer het buiten op zijn heetst is. Dit is nog een veelvoorkomende fout die mensen maken. Het klopt natuurlijk dat je hond twee tot drie keer per dag even moet wandelen (afhankelijk van of je een tuin hebt of niet). De routines omtrent deze gewoonte moeten echter met de seizoenen mee veranderen. Je kunt in de zomer niet met je hond gaan wandelen wanneer het te heet is want dit kan nadelige effecten op zijn gezondheid hebben.
- Laat je hond niet buiten achter in direct zonlicht. Sommige mensen laten hun hond bij de deur van de supermarkt in de brandende zon achter. Sommigen willen dat hun hond voornamelijk buiten blijft, in de tuin of op het balkon, waar vervolgens nauwelijks schaduw te vinden is. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij honden dit soort situaties probeerden te ontvluchten door over de railing te klimmen. Je kunt je voorstellen hoe dit kan aflopen!
Houd ook deze minder voor de hand liggende tips in gedachten
- Zorg ervoor dat je hond niet te dik wordt. Als je huisdier overgewicht heeft, zal hij sneller een zonnesteek oplopen. Overgewicht kan hem zelfs zijn leven kosten, of in ieder geval een aantal maanden tot jaren van zijn levensverwachting. Zet je huisdier (in overleg met je dierenarts) op een dieet om dit te voorkomen.
- Vergeet het ras niet. Sommige hondenrassen zullen sneller en meer lijden wanneer het heet is. Oudere honden en puppy’s hebben het hier ook vaak moeilijker mee.
- Gebruik airconditioning. Dit is ook goed voor honden, dus als je het thuis hebt, schroom dan vooral niet om het te gebruiken. Alle mythes over honden die het koud krijgen of last hebben van de airconditioning zijn niet waar.
- Zet de ventilator aan. Zoals we eerder al zeiden is deze tip afhankelijk van hoe je hond erop reageert. Sommigen zijn er bang voor, anderen hebben een hekel aan zo’n directe luchtstroom en weer anderen genieten er van. Jij kent je huisdier beter dan wie dan ook. Vraag jezelf dus af of je hond dit fijn vindt. Handel vervolgens hiernaar!
Wat te doen als je hond een zonnesteek opgelopen heeft
Als je ziet dat je hond een zonnesteek opgelopen heeft, volg dan deze tips:
- Geef hem ijsblokjes. Als je thuis al ijs hebt of er via een omweg aan kunt komen, aarzel dan niet om dit te doen. Plaats een kleine hoeveelheid ijs op het hoofd, de nek en de buik van je hond. Dit zijn de drie lichaamsdelen die het meeste lijden onder een zonnesteek. Doe dit echter niet te lang en met teveel ijs, want door de kou zullen zijn bloedvaten vernauwen. Daardoor zal de lichaamshitte alleen maar meer worden vastgehouden.
- Geef hem water. Als er geen ijs is maar je wel water hebt, giet dit dan over zijn hoofd en laat hem drinken. Zorg ervoor dat dit niet ijskoud is, maar wel koel. Dwing hem overigens niet om te drinken; laat hem dit zelf bepalen.
- Wanneer je thuis aankomt, kan een koele douche ook fijn zijn voor je hond, zelfs al is hij inmiddels misschien al hersteld.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Flournoy, W. S., Wohl, J. S., & Macintire, D. K. (2003). Heatstroke in dogs: pathophysiology and predisposing factors. Compendium: continuing education for veterinarians, 25(6), 410-418.
- Bruchim, Y., Loeb, E., Saragusty, J., & Aroch, I. (2009). Pathological findings in dogs with fatal heatstroke. Journal of comparative pathology, 140(2-3), 97-104.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.