Zijn honden van gemengd ras gezonder dan raszuivere honden?

Sommige statistieken wijzen uit dat bepaalde raszuivere honden erfelijke ziekten hebben. Er bestaan echter niet zoveel onderzoeken die over honden van gemengd ras gaan omdat ze moeilijk te categoriseren zijn.
Zijn honden van gemengd ras gezonder dan raszuivere honden?

Laatste update: 07 maart, 2019

Veel  mensen weten dat sommige hondenrassen erfelijke aandoeningen hebben. Mensen zeggen daarentegen vaak dat honden van gemengd ras gezonder zijn en geen genetische problemen hebben. Zijn honden van gemengd ras dan echt gezonder?

Erfelijke ziekten bij raszuivere honden

De creatie van raszuivere honden bestaat uit het gebruik van genetische selectie. Dit betekent dat de honden met de meest gewenste kenmerken geselecteerd worden om zich voort te planten.

Door de generaties heen bepalen deze karakteristieken het ras. Dit is de manier waarop alle hondenrassen geschapen werden, van de meest primitieve tot de modernere rassen.

De kenmerken die fokkers willen, kunnen van alles zijn. Veel rassen worden geselecteerd op basis van hun uiterlijk. Sommige rassen zijn echter gefokt omwille van hun intelligentie (zoals de bordercollie en de Duitse herder), hun snelheid (windhonden) of hun persoonlijkheid (de labrador). In deze gevallen is hun uiterlijk niet echt relevant maar ze lijken allemaal op lichamelijk vlak op elkaar.

Dit proces van genetische selectie slaagt erin om de kenmerken te stimuleren die mensen willen. Soms hebben raszuivere honden echter genetische ziekten. In de laatste eeuw is er een explosie geweest van raszuivere honden. Tot de 19e eeuw bestonden bepaalde rassen daarentegen alleen maar om voor een specifieke werkfunctie te dienen.

De laatste jaren zijn echter veel meer rassen geselecteerd op basis van hun uiterlijk. Onverantwoordelijke fokkers merkten dat ze met een grote vraag te maken kregen. Ze begonnen met heel weinig controlemechanismen puppy’s te fokken. Helaas was het resultaat dat genetische ziekten overgedragen werden.

Erfelijke ziekten bij raszuivere honden

Dit is de reden waarom sommige rassen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen die andere gelijksoortige honden niet hebben. Het percentage dalmatiërs dat doof is, is bijvoorbeeld veel groter dan bij enig ander ras. De Cavalier King Charles-spaniël is gevoelig voor syringomyelie, een erg pijnlijke terminale ziekte.

Er zijn echter ziekten die het resultaat zijn van een specifiek kenmerk van een ras. Brachycephalische of kortschedelige honden – die een korte snuit hebben zoals de mopshond of de Britse buldog – hebben vaak last van ademhalingsproblemen. Miniatuur-rassen hebben vaak hartproblemen. Dat komt omdat het hart niet groot en niet sterk genoeg is.

Is het waar dat honden van gemengd ras gezonder zijn?

Er bestaat een algemene overtuiging dat wanneer rassen zich vermengen, alleen de gezondere genen de dominante genen zijn. Het resultaat is dus dat honden van gemengd ras gezonder zijn dan raszuivere honden. Dit hoeft echter niet noodzakelijk waar te zijn.

Net als elke raszuivere hond, kunnen ook honden van gemengd ras genen erven die hen ziek kunnen maken. De kans is echter kleiner omdat de genen die de ziekte veroorzaken, alleen afkomstig zijn van één ouder in plaats van beide.

Relevante statistieken maken echter bijna nooit vermelding van honden van gemengd ras. De reden is dat het een heel moeilijke groep is om te classificeren en te onderzoeken.

Wanneer men een onderzoek uitvoert, dan is het veel eenvoudiger om raszuivere honden te vinden en de controle te behouden. Wanneer men honden van gemengd ras gebruikt, moet men er immers rekening mee houden dat ze uit twee of drie rassen opgebouwd zijn.

Is het waar dat honden van gemengd ras gezonder zijn

Honden van gemengd ras komen dus niet voor in de statistieken. Dit betekent echter niet volledig dat ze gezonder zijn. Op dezelfde manier als ze hun kleur, intelligentie of fysiek uiterlijk geërfd hebben, kunnen ze namelijk ook ziekten geërfd hebben.

Plan een afspraak bij een dierenarts

Wat er ook van zij, het is aan de dierenarts om een mogelijke erfelijke ziekte vast te stellen. Hij kan dan een behandeling of een preventieplan voorstellen. Als je een hond van gemengd ras hebt die regelmatig gezondheidsproblemen heeft, dan moet je een een afspraak plannen bij een dierenarts.

Bovendien hebben een aantal gezondheidsproblemen meer te maken met de grootte dan met erfelijkheid, zoals heupdyplasie. Deze aandoeningen zullen regelmatige controle door de dierenarts vereisen.

Alleen een dierenarts kan een diagnose stellen. Hij kan dan op de juiste manier de gezondheidsproblemen van je hond behandelen.

Dierenartsen kunnen ook genetische tests afnemen om met zekerheid te kunnen vaststellen wat de kans is dat de hond een specifieke ziekte heeft. Het lijkt misschien dat honden van gemengd ras gezonder zijn. Alles hangt echter eigenlijk af van de testresultaten.

We kunnen dus niet met absolute zekerheid zeggen dat honden van gemengd ras gezonder zijn dan raszuivere honden. De kans is kleiner dat ze bepaalde genetische ziekten hebben die raszuivere honden hebben. Dit betekent echter niet dat je hen niet op regelmatige basis bij de dierenarts moet brengen en dat je niet goed voor hun gezondheid moet zorgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.