Wat te doen als je hond bloed ophoest?

Als dit ooit met je hond gebeurt, dan moet je hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. De dierenarts zal zijn symptomen evalueren en een diagnostische test uitvoeren om een passende behandeling te vinden.
Wat te doen als je hond bloed ophoest?

Laatste update: 12 juni, 2019

Ongeacht wat er de oorzaak van is dat je hond bloed ophoest, dit is een duidelijk teken dat er iets mis is. We raden je ten zeerste aan om je huisdier naar de dierenarts te brengen zodra je merkt dat je hond bloed ophoest.

In dit artikel kun je enkele van de gebruikelijke oorzaken van dit symptoom bij honden te weten komen. Dit artikel vervangt echter op geen enkele manier een professionele diagnose.

Redenen waarom een hond bloed ophoest

Een hoest is een fysieke reactie op irritatie van de luchtwegen. Het kan worden veroorzaakt door een ophoping van slijm, een keelontsteking of de aanwezigheid van een vreemde substantie waardoor het moeilijk wordt om te ademen.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat dit een indicatie kan zijn van een onderliggende ziekte die ernstiger is. Hieronder geven we enkele van de meestvoorkomende ziekten die kunnen veroorzaken dat je hond hoest:

  • Infectieuze tracheobronchitis, ook bekend als kennelhoest.
  • Faryngitis (ontsteking van de keelholte).
  • Ziekten die de luchtpijp beïnvloeden, zoals een afgeplatte luchtpijp of stenose.
  • Aanwezigheid van een vreemde substantie.
  • Bronchitis.
  • Parasieten die de longen beïnvloeden.
  • Longontsteking.
  • Tuberculose.
  • Longziekte, zoals longoedeem.

De hoest van je dier kan uiteindelijk leiden tot scheuren in de haarvaatjes of een verwonding die bloedspuwing of bloedig slijm veroorzaakt, ook bekend als bloedspuwing.

Een bloeding kan afkomstig zijn van het strottenhoofd, de luchtpijp of de longen. Soms kan het bloed gewoon worden veroorzaakt door een bloedneus of een mondinfectie, dus vraag het aan je dierenarts voordat je te gealarmeerd raakt.

Voer verschillende tests uit tijdens het diagnostische proces

dierenarts controleert hond

Wanneer je bij de dierenarts bent, dan zal de dierenarts eerst een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren om te zien of er een infectie of aanwezigheid van een vreemde stof in de luchtwegen van je hond is.

Deze testen zullen ook gericht zijn op het controleren of de longen van je huisdier naar behoren functioneren en of er een soort wond in de mondholte of in het slijm aanwezig is.

In andere gevallen voert je dierenarts testen uit om de bloedstollingsniveaus van je hond of het functioneren van bepaalde inwendige organen te bepalen. Als je hond een recente geschiedenis van parasieten heeft, dan zal hij ook daarvoor getest moeten worden.

Wat te doen als je hond bloed ophoest

dierenarts onderzoekt hond

Wacht ten eerste niet tot het hoesten verdwijnt of tot het bloed of het slijm stopt. Breng je huisdier zo snel mogelijk naar de dierenarts om alle noodzakelijke testen uit te voeren.

Als de oorzaak van een hoest wordt veroorzaakt door een probleem met een vitaal orgaan zoals de darm, dan kan te lang wachten dodelijk zijn.

Als je hond ook braakt, probeer dan het braaksel te onderzoeken op bloed. Dit kan je dierenarts helpen te bepalen of het probleem zich in het spijsverteringsstelsel bevindt.

Meest voorkomende veterinaire behandelingen

Zodra de oorzaak van het bloed is vastgesteld, dan kunnen dierenartsen een medicijn aan je hond voorschrijven:

  • Toediening van intraveneuze vloeistoffen.
  • Medicatie die misselijkheid en braken bestrijdt.
  • Antibiotica.
  • Medicijnen tegen parasieten.

Als je huisdier een vreemde substantie heeft ingenomen, dan krijgt hij een laxerend middel om het op natuurlijke wijze te verdrijven en antibiotica die mogelijke infecties helpen voorkomen. Als het hoesten van je hond echt heel erg is, dan kan je huisdier een operatie nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guevara, Manuel & Oviedo, R. & Ratti, Silvia & García Menéndez, Sebastián & Gargiulo, Pascual Angel. (2015). Terapéutica antiemética veterinaria. 25. 1-17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.