Waarom krijgt mijn hond een bloedneus?

Als je merkt dat je hond een bloedneus heeft, dan moet je geen tijd verspillen en meteen met hem naar de dierenarts gaan. Het is waarschijnlijk niets ernstigs, maar er zijn enkele ongewone gezondheidsproblemen die dit kunnen veroorzaken, dus het is het beste om ze uit te sluiten.
Waarom krijgt mijn hond een bloedneus?

Laatste update: 13 april, 2019

Je hebt het misschien nog nooit gezien, maar een hond kan een bloedneus krijgen (ook bekend als epistaxis). Over het algemeen is het niet iets ernstigs en het is iets dat gemakkelijk te verzorgen is.

Waarom krijgt mijn hond een bloedneus?

Er is geen reden tot paniek als dit met je hond gebeurt. Hieronder kun je enkele oorzaken van een bloedneus vinden. Je zult zien dat het niet al te ernstig is en iets waar voor gezorgd kan worden. Dus, speel het op veilig en neem je hond mee naar de dierenarts en ga verder met je leven alsof het nooit gebeurd is.

  • Stollingsstoornis (bloedingstoornis). Dit is een ongewone aandoening waarbij het bloed van je hond niet in staat is om goed te stollen, wat een bloedneus veroorzaakt.
  • Een verwonding. Een tik tegen de neus, een ongeluk of een interne wond kan bij een hond een bloedneus veroorzaken.
  • Ziekte. Ook al is het ongebruikelijk, het kan ook veroorzaakt worden door een verborgen ziekte zoals kanker in de neusholten van je hond.

Nogmaals, neem je hond mee naar de dierenarts, zodat ze alle noodzakelijke testen uit kunnen voeren en je hond weer de oude kunnen krijgen.

Diagnose van neusbloedingen bij een hond

hond met tong uit zijn mond

Het eerste wat een dierenarts zal doen, is een analyse van de rode bloedcellen om te zien of je hond een laag bloedbeeld heeft. Hij zal ook naar een manier zoeken om het probleem vanaf dat punt op te lossen. Ze zullen ook een test voor bloedarmoede uitvoeren om te zien of er door de bloedneus van je hond schade is aangericht.

Ze voeren een bloedtest uit om het aantal bloedplaatjes te controleren, een urinetest en een aantal andere gespecialiseerde testen om te zien of je hond een aan zijn botten gerelateerde aandoening heeft.

Indien nodig kunnen ze ook andere testen uitvoeren om te zien of de neusbloedingen veroorzaakt worden door iets dat niet door de testen wordt opgepikt.

De bloedneus van een hond behandelen

Het enige scenario waarbij je hond in de dierenkliniek zou moeten worden opgenomen, is bij een stollingsstoornis. Je dierenarts heeft dan tijd nodig om de juiste behandeling te vinden.

In alle andere scenario’s is het een kwestie van behandelen en je hond beter laten worden. In het geval van bloedarmoede of andere gerelateerde problemen, kan je hond echter een bloedtransfusie nodig hebben. Over het algemeen kan je hem na de transfusie meteen mee naar huis nemen.

Als de bloedneuzen worden veroorzaakt als gevolg van tumoren in de neusholten, dan heeft je hond waarschijnlijk een intensievere behandeling nodig.

Je dierenarts zou kunnen kiezen voor een operatie of eenvoudigweg straling gebruiken om de tumoren kwijt te raken. Je hond zal tijdens de behandeling hoe dan ook gedurende een paar dagen in een speciaal centrum moeten verblijven.

We hebben het niet eerder genoemd omdat het heel ongewoon is, maar een andere mogelijke oorzaak zijn schimmels. Als deze op de een of andere manier in de neusholten van je hond terechtkomen, dan kan hij een operatie nodig hebben of een medicijn om in zijn neus te doen.

Wat doe je als je hond een bloedneus heeft?

oud hondje op een deken

Het is belangrijk, zelfs van levensbelang, dat je je hond geen medicijnen geeft die de dierenarts niet heeft voorgeschreven. Als je dit wel doet, dan kan je je geliefde huisdier grote schade toebrengen.

Wees voorzichtig met het aannemen van advies van andere mensen van wie de honden hetzelfde probleem hebben gehad. Elke zaak is anders en dit is een noodgeval, dus verspil geen tijd door het eerst aan andere mensen te vragen.

Pak een servet of een doekje, leg het over de neus van je hond en haast je naar de dierenarts. Je kunt ook proberen om een watje met gedestilleerd water over zijn neus te leggen.

Denk eraan: het is het beste dat je nooit tijd verspilt. Ga zo snel mogelijk naar je dierenarts om te voorkomen dat het potentiële probleem verergert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.