Waarom een hond aan de muur kan likken
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Juan Pedro Vazquez Espeso
Het gedrag van je hond begrijpen kan een echte uitdaging zijn, vooral wanneer hij dingen doet die volkomen onverklaarbaar lijken. In de modder rollen als hij net in bad is geweest, op een bezwete sok kauwen, door het vuilnis rommelen…misschien zie je je hond zelfs aan de muur likken.
Achter al dit vreemde gedrag zit altijd een verklaring. Je moet jezelf gewoon in hun positie plaatsen en proberen het te begrijpen. Vandaag gaan we kijken waarom je hond aan de muur kan likken. Om dit te doen, moet je als een hond denken, als een hond rennen, als een hond eten…of misschien kun je gewoon beter verdergaan met lezen.
De muur is niet licht verteerbaar
Allereerst is het interessant om op te merken dat het eten van niet-eetbare stoffen iets is dat wetenschappers uitgebreid hebben bestudeerd. Het wordt met name door veterinaire ethologen en voedingsdeskundigen bestudeerd.
Als je iets over deze twee gebieden weet, dan weet je dat de reden waarom je hond aan de muur likt waarschijnlijk met voeding of gedrag verband houdt.
Deze aandoening wordt pica genoemd en wordt gedefinieerd als de inname van materialen en stoffen die geen deel uitmaken van het gebruikelijke dieet van het dier. Het is duidelijk dat een muur niet iets is dat honden normaal gesproken proberen te eten.
Op het eerste gezicht is er geen reden waarom ze dit zouden moeten doen. Wanneer een hond in de prullenbak rommelt, dan is hij waarschijnlijk op zoek naar restjes die je hebt weggegooid. Een hond die aan de muur likt, is echter moeilijker om uit te leggen.
Psychologische redenen
Zoals we al hebben aangegeven, is de belangrijkste reden waarschijnlijk een gedragsstoornis. Honden zijn zeer intelligente dieren en hebben een groot vermogen om complexe emoties te ontwikkelen.
Hoewel dit een van de redenen is dat het zulke populaire huisdieren zijn, heeft het ook een keerzijde, omdat het betekent dat hun mentale gezondheid een grote invloed op hun welzijn heeft.
Wanneer je hond gestrest, verveeld of angstig wordt, dan kan hij op dezelfde manier aan de muur gaan likken als dat wij op onze nagels gaan bijten. Het is niets meer dan de manifestatie van de emoties die hij voelt.
Deze gevoelens kunnen op hun beurt door allerlei dingen veroorzaakt worden, het is dus een goed idee om bij een professional advies in te winnen. In de tussentijd zijn hier echter enkele dingen die ervoor kunnen zorgen dat je hond zich zo voelt.
- Te veel energie: honden die weinig fysieke of mentale oefeningen doen maar erg actief zijn, kunnen angst ontwikkelen doordat hij niet al die energie verbruikt.
- Angsten of fobieën: Elk dier dat mishandeld is of traumatische situaties heeft meegemaakt, kan daardoor regelmatig gestrest of angstig worden.
- Scheidingsangst: dieren die erg gehecht zijn aan hun baasjes kunnen het vaak niet verdragen om alleen thuis te zijn. Dit is misschien wel de meestvoorkomende reden.
- Eventuele veranderingen in hun omgeving: Dit kan de introductie zijn van een ander dier in huis, de geboorte van een kind of een verhuizing.
Nutritionele redenen
Er zijn nogal wat aanwijzingen dat voedingstekorten bij honden pica kunnen veroorzaken. Als een hond aan een bepaald tekort lijdt, dan kan hij proberen dit te compenseren door vrijwel alles te proberen te eten.
Veel muren zijn van gips (calciumsulfaat) gemaakt en calcium is een fundamenteel mineraal. Als je hond dus een tekort heeft…dan heeft hij een hele muur van calcium om aan te likken. Dit is echter vaak niet de reden voor pica.
De meeste commerciële voeding bevatten de juiste balans van voedingsstoffen om een tekort te voorkomen. Dieren die aan voedingstekorten lijden, krijgen meestal zelfgemaakte diëten op basis van restjes.
Likt jouw hond aan de muur? Praat met je dierenarts
Zoals je kunt zien, kan het, hoewel het in het begin misschien een beetje vreemd en grappig lijkt, een ernstige reden zijn waarom je hond aan de muur likt. Als je twijfelt, ga dan naar je dierenarts om advies te vragen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.