Logo image
Logo image

Voor een kanarie zorgen: handige tips

5 minuten
Voor een kanarie zorgen: handige tips
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Dit type dier is een ideale metgezel om in huis te hebben. In feite is de kanarie zelfs een van de meest populaire vogels om als huisdier te houden. Voor een kanarie zorgen is in principe niet moeilijk, zolang je hem maar voldoende aandacht geeft. Toch kan het helpen om eens naar de onderstaande tips te kijken. In dit artikel leggen we namelijk uit hoe je het beste voor een kanarie kunt zorgen.

Oorsprong

Deze vogelsoort komt oorspronkelijk van de Canarische eilanden, de Azoren en Madeira. Kanaries hebben een gemiddelde levensverwachting van tien jaar, hoewel sommige zelfs twee keer zo oud kunnen worden.

Het is een gezellig en gedomesticeerd dier, en zijn veren schommelen vaak tussen geel en groen. Oorspronkelijk leefden kanaries altijd in open of halfopen gebieden. Momenteel is er echter nog maar één soort die op deze manier leeft.

Stadia en eigenaardigheden van deze soort

Om ervoor te zorgen dat je kanarie gelukkig is bij je, zou het verstandig zijn om zoveel mogelijk te leren over hoe je voor deze vogels moet zorgen en welke bijzondere eigenschappen deze vogelsoort heeft.

Een van de dingen die je vooral moet weten, is dat dit dier gedurende een jaar drie fases doorloopt: de afwerpfase, de rustfase en de broedfase. Elk van deze fases heeft zijn eigen kenmerken.

De afwerpfase loopt van juni tot oktober, en dit is de fase waarin een kanarie al zijn veren volledig afwerpt en weer vervangt. Het is zeer waarschijnlijk dat een mannetje tijdens deze fase stopt met zingen, wat normaal is.

Wat betreft het dieet van een kanarie in deze fase, moet het worden versterkt met verschillende vitamines. Dit is onder andere omdat ze natuurlijk meer energie nodig hebben om de groei van hun veren aan te kunnen.

Tijdens de rustfase zul je duidelijk kunnen zien dat zijn veren er beter uitzien en dat je vogel meer zingt. Deze fase duurt van september tot februari.

De broedfase is de fase waarin je vogel een rustige omgeving en een nestje moet krijgen. De broedfase duurt van januari tot juni. Als een kanarie in deze fase de kans krijg om te paren, legt ze meestal tussen de drie en vijf eieren. Incubatie duurt ongeveer vijftien dagen, en zowel mannetjes als vrouwtjes nemen er aan deel.

Voor een kanarie zorgen: wat voor kooi je moet kiezen

Naast de andere dingen die je moet doen om goed voor je kanarie te zorgen, is het erg belangrijk om de juiste kooi te kiezen. De kooi die je kiest bepaalt namelijk hoe vrij je vogel zich kan bewegen. De afmetingen moeten daarom (minimaal) tussen de 30 en 50 cm hoog en 35 cm breed zijn, ervan uitgaande dat je maar één vogel hebt.

Het kiezen van een kooi met een dubbele bodem en een rechthoekige vorm is ideaal om de kooi gemakkelijker schoon te maken.

Voor een kanarie zorgen: accessoires

De eet- en drinkbakjes moeten gemakkelijk te hanteren zijn en worden beschermd tegen de uitwerpselen van de vogel. Kanaries zijn vogels die zich regelmatig badderen. Het is daarom ook belangrijk om een klein vogelbadje in de kooi te zetten en het water dagelijks te verversen.

Some figure

Voor een kanarie zorgen: waar moet je zijn kooi neerzetten?

Kies als het kan een plek die aan alle eisen voldoet, zodat de kooi daar het hele jaar door kan blijven staan. Dit moet een plek zijn die niet in de buurt is van warmtebronnen of luchtstromingen. Als je de kooi in huis wilt neerzetten, kies dan voor een lichte ruimte buiten het bereik van andere huisdieren.

Als de kooi buiten staat, zorg er dan voor dat deze niet wordt blootgesteld aan zonnestralen of extreme temperaturen. De ideale temperatuur voor kanaries ligt tussen de 20ºC en 30ºC.

Voor een kanarie zorgen: een evenwichtig dieet

Het basisdieet van een kanarie is gebaseerd op zaden. Het moet een mengsel zijn van vogelzaad, gierst, haver, enzovoort. Er zijn speciaal voor deze vogels samengestelde mengels beschikbaar die de juiste hoeveelheid van elk zaad bevatten.

Naast zaden is het raadzaam om stukken gemengd fruit en groenten toe te voegen aan het dieet van je kanarie. Doe dit minstens twee of drie keer per week. Onthoud echter dat je avocado te allen tijde moet vermijden. Avocado is namelijk giftig voor kanaries.

Het is van essentieel belang dat je je kanarie in staat stelt om zijn nagels en zijn snavel te vijlen. Het beste zou zijn om je vogel een rugschild van een zeekat te geven, wat bovendien een bron van calcium is.

Nog een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden, is de hygiëne van je kanarie. Omdat de vogel de hele dag in dezelfde ruimte verblijft, moet je er zeker van zijn dat deze ruimte schoon blijft. Maak de kooi van je kanarie dagelijks schoon en ververs ook dagelijks zijn drink- en badwater. Zorg er tevens voor dat je al het voedsel dat je vogel niet opeet, weggooit en vervangt.

Voor een kanarie zorgen: wanneer moet je een dierenarts raadplegen

Het is belangrijk dat je jezelf op de hoogte brengt van de specifieke kenmerken van kanaries, en dat je bovendien leert over de verschillende stadia die deze vogels doorlopen. Raadpleeg een betrouwebare dierenarts wanneer zich een van de volgende situaties voordoet:

  • De vogel is minder mobiel dan normaal.
  • Hij is gestopt met zingen of zijn veren beginnen uit te vallen, terwijl hij niet in de afwerpfase zit.
  • Zijn blik is droevig.
  • Hij is gestopt met eten.
  • Zijn ogen zijn ontstoken en er komt pus uit.
  • Zijn ademhaling is zwaarder dan normaal en hij ademt met zijn bek open.

Geweldige huisgenoten

Kanaries kunnen het ideale huisdier zijn. Ze zijn niet duur om voor te zorgen, en meestal geniet iedereen ervan om te luisteren naar hun gezang. Zolang je goed voor de vogel zorgt, zoveel mogelijk te weten komt over zijn eigenaardigheden en zijn gezondheid en hygiëne in de gaten houdt, kan dit een zeer bevredigende ervaring zijn. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.