Waar je aan moet denken bij het voeren van kanaries

Voor het voeren van kanaries is meer nodig dan alleen kanarievoer, granen, fruit en groenten uitkiezen. Ten eerste is net zo belangrijk om te weten hoeveel je vogel nodig heeft. Ten tweede is het belangrijk om te weten of het broedseizoen is en of er jongen moeten worden grootgebracht. Tot slot moet je ook weten hoe je omgaat met de winter en met koud weer.
Waar je aan moet denken bij het voeren van kanaries

Laatste update: 29 juli, 2018

De kanarie is een van de populairste huisvogels die er zijn. De bekende soort, Serinus Canaria domestica, is in feite een product van selectief fokken. Daarom kun je zeggen dat de huiskanarie (domestica), gedomesticeerd geboren is. Hier volgen enkele tips voor het voeren van kanaries.

De voedingsbehoeften van de gedomesticeerde kanaries.

De Serinus Canaria domestica of kanarie werd in de zeventiende eeuw door menselijk ingrijpen gemaakt. Hij werd ontwikkeld uit een serie van wilde specimen met kleurrijke en opvallende veren.

Er zijn verschillende soorten granen om kanaries mee te voeren, net als bepaalde types planten en groenten. Vandaar dat het meeste gebruikelijke voedsel voor hun dieet meestal bestaat uit:

  • Kanariezaad
  • Gierst
  • Nyjerzaad
  • Sla
  • Appels
  • Wortels
  • Hennepzaad
  • Haver

Wat betreft de samenstelling van de voeding van je vogel moet je zorgen voor

  • 50% kanariezaad
  • 20% nyjerzaad
  • 30% andere zaden.

Vergeet ook de eerder genoemde fruit en groenten niet die je huisdier de benodigde vitamines, mineralen en het noodzakelijke vocht geven.

Kanariezaad

Hoe je een pasgeboren kanarie voedt

De voedingsbehoeften van de nakomelingen van elke soort kanarie is van het grootste belang. Aangezien ze nog in ontwikkeling zijn hebben ze bepaalde specifieke voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Naast het al genoemde gewone voer hebben pasgeboren kanaries een aantal voedingssupplementen nodig om ze te helpen met groeien.

Vandaar dat de moeder in de natuur het voedsel eerst maalt en het weer uit braakt om haar jongen te voeden. Dus moet het dieet van de moeder ook aangepast worden. De moeder maalt normaal haver, wat fruit en voedsel dat dierlijke eiwitten bevat.

Om deze dierlijke eiwitten in het dieet op te nemen kun je gebruik maken van gelatine, hardgekookte kippeneieren, gemalen inktvisbotten, of levende insecten. De moeder zal ze goed malen en regurgiteren (als er voedsel wordt doorgeslikt zonder dat het de maag bereikt en weer wordt uitgespuugd) om voorzichtig haar kuikens te voeren.

Ook het goed voeden van de ouders tijdens het broedseizoen is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de eitjes. Probeer ze voedsel te geven met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten, zoals hierboven genoemd, zodra ze beginnen te paren. Op deze manier zullen de eierschalen zich goed kunnen vormen.

Het voeren van kanaries. Voeding en alternatieven

Tijdens de winter of in stressvolle periodes moet je ervoor zorgen dat je kanaries een volledig dieet hebben om hun immuunsysteem te stimuleren. Bij stressvolle periodes kun je denken aan bijvoorbeeld het paringsseizoen of het verhuizen naar een nieuwe plek.

Het voeren van kanaries

Als een granivoor (zaadetend dier) vermaalt de kanarie de granen en verwerkt ze met een orgaan dat de spiermaag wordt genoemd. Om ze te helpen graan efficiënter te malen kun je ze zand of fijn grind geven. Dit slikken ze namelijk van nature in om hun maalvermogen in de spiermaag te verbeteren.

Wilde planten zijn een ander voedingsalternatief bij het voeren van kanaries. Er zijn bepaalde soorten planten die ze gemakkelijk thuis kunnen eten.
Bijvoorbeeld:

  • Paardenbloem
  • Brandnetel
  • Alfalfa
  • Hoornbloem

Tot slot moet je geen voedingsmiddelen vergeten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een pasta maken van een fijngehakt hardgekookt ei en granen. Het zal kanaries helpen om aan te komen en voorbereid te zijn op koud weer. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.