Zorg voor je huisdieren na een operatie
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Helaas moeten huisdieren om een aantal redenen soms geopereerd worden, en het is logisch dat hun baasjes zich zorgen maken. Na een operatie is het cruciaal dat eigenaren weten hoe ze hun postoperatieve huisdieren moeten verzorgen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat hun dieren alle zorg krijgen die ze nodig hebben om te herstellen.
De meestvoorkomende redenen waarom huisdieren geopereerd moeten worden
Hieronder staan enkele van de meest voorkomende redenen die ertoe kunnen leiden dat een huisdier een chirurgische ingreep nodig heeft:
- Neutraliseren/steriliseren. Veel mensen besluiten hun huisdieren om gezondheids- en veiligheidsredenen te castreren of te steriliseren.
- Natuurlijk zijn geboortebeperking en voorkomen dat dieren op straat of in asielen belanden ook geldige redenen.
- Verstoppingen in het spijsverteringskanaal. Dit is een van de meest voorkomende redenen voor een operatie. Sommige ondeugende katten en honden hebben de slechte gewoonte om alles op te eten wat ze tegenkomen.
- Als dat het geval is, kunnen voorwerpen als ballen en speelgoed darmverstoppingen veroorzaken.
- Otohematoom. Dit verwijst naar een ophoping van bloed in het oor van een hond. Otohematomen ontstaan doordat honden overmatig krabben of hun hoofd stoten.
- Breuken. Honden en katten kunnen een bot breken als gevolg van een val of tijdens een uitje waarbij ze ongelukken kunnen krijgen.
- Het is jouw verantwoordelijkheid als eigenaar om je huisdier alle zorg te geven die het nodig heeft na een operatie.
- Staar. Cataract is een visueel probleem dat meestal op oudere leeftijd optreedt. Een operatie helpt om het zicht van een dier te herstellen of te verbeteren.
Zorg voor huisdieren voor een operatie
Als je huisdier al gepland staat voor een operatie, dan moet je als eigenaar je dieren op de volgende manieren voorbereiden:
- Borstel het haar van je huisdier om knopen weg te werken. Dit vergemakkelijkt het medisch onderzoek en voorkomt pijnlijke knopen.
- Bescherm je dieren tegen het oplopen van een virus of bacterie. Vermijd elk contact tussen je huisdier en anderen tijdens de dagen die de operatie naderen.
- Richt een ruimte in je huis in waar je huisdier na de operatie kan herstellen. Deze ruimte moet schoon zijn om je huisdier te beschermen tegen mogelijke infecties.
De beste zorg voor je huisdier na de operatie
Zodra de dierenarts vindt dat je huisdier klaar is om naar huis te gaan, moeten eigenaren bepaalde aanbevelingen opvolgen. De eerste uren zal je huisdier zich waarschijnlijk wat suf voelen als gevolg van de verdoving. Daarna zal het dier beetje bij beetje zijn bewegingen weten te coördineren.
- Ruimte. Huisdieren hebben rust nodig om te herstellen. Daarom moet je je dieren zo ver mogelijk weghouden van oude geluiden en andere prikkels.
- Als je kinderen in huis hebt, zorg er dan voor dat die niet in contact komen met je genezende huisdier.
- De eerste 24 uur. Enkele bijwerkingen van anesthesie zijn misselijkheid en braken. Om dit te voorkomen moet je je huisdier de eerste 24 uur na de operatie alleen water geven.
- Een andere optie is om je huisdier vetarme bouillon aan te bieden.
- Voeding. Meer dan waarschijnlijk zal je huisdier na de operatie een verminderde eetlust hebben , die langzaam zal toenemen. Je kunt dus het beste beginnen met een ongezond dieet.
- In de dierenwinkel kun je speciale voeding vinden die je dier kan eten tijdens het postoperatieve herstel.
Medicatie, hygiëne en lichaamsbeweging
- Medicatie. Je huisdier kan na de operatie antibiotica, pijnstillers of ontstekingsremmers nodig hebben.
- De dierenarts zal het juiste verloop van de behandeling en de juiste diagnose bepalen.
- De wond beschermen. Je huisdier zal voortdurend aan zijn wond willen likken, maar het is heel belangrijk om dit te voorkomen.
- Niet alleen kan het leiden tot infectie, maar het kan ook hechtingen verwijderen, koorts veroorzaken en tot andere complicaties leiden.
- Om je huisdier ervan te weerhouden aan zijn wonden te likken, moet je een ecollar gebruiken. Dit is een kegel die om de nek van een huisdier gaat en het voor het dier onmogelijk maakt aan zijn wonden te likken.
- Dit is je beste bondgenoot nadat je huisdier is geopereerd.
- Het reinigen van de wond. De wond van je huisdier moet niet alleen schoon blijven, maar ook droog. In het algemeen moet je de wond minstens twee keer per dag reinigen. Hiervoor gebruik je steriele gaasjes en een speciale antiseptische oplossing. Ook in elk geval kun je het beste de instructies van je dierenarts volgen.
- Hechting. De hechtingen gaan er 8 tot 10 dagen na de operatie uit. Je moet nooit proberen ze zelf te verwijderen – laat dat over aan je dierenarts.
- Fysieke activiteit. Dieren die onlangs geopereerd zijn mogen geen plotselinge bewegingen maken. Toch kun je geleidelijk weer lichaamsbeweging in de routine van je huisdier opnemen. Tot de wond volledig genezen is, moet je huisdier echter binnen blijven.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.