Welke producten kan ik aan een kat met diarree geven?
Omdat katten een kattenbak hebben, nemen katteneigenaars misschien niet de moeite om te kijken of er iets abnormaals met hun uitwerpselen is. Maar katten hebben, net als honden, hulp nodig om diarree zo snel mogelijk te stoppen om uitdroging te voorkomen. Dus, wat kun je een kat met diarree geven?
Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, en daarom geven we je hier bij Mijn Dieren een aantal tips en remedies zodat je weet wat je een kat met diarree wel en niet kunt geven.
Remedies en producten voor een kat met diarree
Het eerste wat je voor een kat met diarree kunt doen is ze snel te laten vasten. Geef ze minstens een dag niets te eten om hun binnenste te reinigen. Geef ze alleen water, en geef ze dan na een dag een bouillon van groenten en kip zonder vet.
Een van de belangrijkste oorzaken van diarree bij katten zijn haarballen, dus het kort houden van het haar van je kat is een uitstekende preventie tegen deze aandoening. Andere belangrijke tips om in gedachten te houden voor je kat als hij diarree heeft zullen we hieronder toelichten.
Verander het voedsel
Diarree is een veelvoorkomend gevolg van slechte voeding. Als je de katachtige lange tijd hetzelfde voedsel laat eten of hem een erg kunstmatige voeding geeft, kan dat maagpijnen veroorzaken die tot deze aandoening leiden. Als je echter denkt dat je hun voedsel moet veranderen, doe het dan niet abrupt, maar geleidelijk.
Zelfgemaakte voeding
Twee keer per week zelfgemaakt voedsel geven aan een kat met diarree of vatbaar voor diarree zal hun spijsverteringsstelsel helpen. Er zijn verschillende producten die je kunt aanbieden, zoals ongezouten witte rijst of kip zonder vel. In dierenklinieken kun je ook speciaal voer vinden voor katten met maag- en darmproblemen.
Vitaminen
Vitaminen zijn een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding van je katachtige, maar bij diarree zijn ze uiterst belangrijk. Dit komt omdat een kat bij diarree al snel in een toestand van uitdroging kan komen. Vitaminen kunnen ze voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en die ze door overmatig vochtverlies verloren kunnen hebben.
Vloeistoffen
Diarree is niets anders dan vloeistoffen die in een zeer versneld tempo uit ons lichaam verdreven worden, wat, zoals we al eerder gezegd hebben, uitdroging kan veroorzaken. Daarom zal de inname van vloeistoffen je huisdier helpen herstellen.
Natuurlijke yoghurt
De probiotica in yoghurt versterken het spijsverteringsstelsel van je kat en vormen een goede barrière tegen bacteriën. Bovendien smaakt het heerlijk. Het spreekt vanzelf dat het product suikervrij moet zijn.
Isotone dranken
Deze drankjes hebben een hoog gehalte aan mineralen en natrium dat je huisdier zeer ten goede zal komen, want ze geven hem alles wat hij nodig heeft nadat zijn lichaam er zoveel van heeft uitgeworpen.
Dierenarts
Als de diarree meer dan gewoonlijk aanhoudt en deze remedies hebben de toestand niet verbeterd, breng je kat dan zonder mankeren naar de dierenarts. Het kan een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is in het lichaam van het dier.
Medicijnen
Natuurlijk worden deze altijd onder toezicht van een dierenarts gegeven. Geef je huisdier nooit op eigen houtje medicijnen, ook al heeft het die al eerder gehad en leek de behandeling te werken. Misschien lijkt dit geval op dat van jou, maar de oorzaken kunnen anders zijn en ze kunnen een andere soort behandeling nodig hebben. De dierenarts zal veel beter dan jij weten wat het dier moet innemen.
Maak hun etensbakken schoon
Het ontsmetten en desinfecteren van de etensbakjes van je kat kan helpen, want ze kunnen bacteriën herbergen. Maar als ze van plastic zijn, raden we je aan ze te vervangen door roestvrijstalen exemplaren, want die zijn veel hygiënischer en herbergen geen bacteriën of parasieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Exploración clínica de animales domésticos (caballo, vaca, perro y gato): prácticas de propedéutica clínica. Univ. Autónoma de Barcelona; 2006. 172 p.
- Chandler, M. (2019). FISIOLOGÍA GASTROINTESTINAL DEL PERRO Y EL GATO. Advance Veterinary Diets Affinity. Recuperado el 29 de enero de 2022, disponible en: https://vetsandclinics.affinity-petcare.com/hubfs/Content/GUIA_GI_Parte1.pdf?t=1480667974633
- Cervantes, S. (2017) Efectos del suplemento probiótico FortiFlora® en gatos con signos clínicos oculares compatibles con Herpesvirus Felino tipo 1 (FHV-1). Recuperado el 29 de enero de 2022, disponible en: https://www.purinaonline.es/pro-plan-veterinary-diets/_pdf/Caso%20Cl%C3%ADnico%20FortiFlora%20Herpesvirus%20Felino.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.